Παπασταύρου (Ίδρ. Μποδοσάκη): Μονόδρομος η ΕΚΕ για τις επιχειρήσεις

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παπασταύρου (Ίδρ. Μποδοσάκη): Μονόδρομος η ΕΚΕ για τις επιχειρήσεις

Μονόδρομο χαρακτηρίζει η Ξένια Π. Παπασταύρου, συντονίστρια του «Giving for Greece» του Ιδρύματος Μποδοσάκη την εταιρική κοινωνική ευθύνη για τις επιχειρήσεις ειδικά στην περίπτωση της ελληνικής κοινωνίας η οποία έχει άμεση ανάγκη από κοινωνική ευαισθησία για να καταπολεμήσει τα ακραία φαινόμενα ένδειας που αντιμετωπίζει.

Μιλώντας στο Insider.gr η κ. Ξένια Π. Παπασταύρου εξηγεί με ποιο τρόπο ιδιωτική και επιχειρηματική πρωτοβουλία μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυση βασικών προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας και υπογραμμίζει πόσο ωφέλιμη μπορεί να αποδειχτεί η συμμετοχή των εταιρειών σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και προγράμματα όχι μόνο για την κοινωνία αλλά και για την ίδια την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο παραγκωνισμός του πρωτογενούς τομέα και η μείωση της ελληνικής παραγωγής, η περιορισμένη ερευνητική δραστηριότητα η οποία αποκλείει την χώρα από πεδία αιχμής, η έκρυθμη αγορά εργασίας και τα μεγάλα ποσοστά της ανεργίας που καταλήγουν σε μια συνεχώς αυξανόμενη φτώχεια είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα στα οποία σκύβει το Giving Greece του Ιδρύματος Μποδοσάκη, το οποίο ίδρυσε το 1972 ο Πρόδρομος Μποδοσάκης - Αθανασιάδης κι έκτοτε ενισχύει με ποικίλους τρόπους την εκπαίδευση, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Tι είναι το Giving For Greece και με ποιον τρόπο λειτουργεί καθώς και στο πώς προέκυψε η ιδέα για το όλο εγχείρημα.

Το Giving for Greece είναι ένας κοινωφελής κόμβος που έχει ως σκοπό να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια προς την Ελλάδα τόσο για την άμεση ανακούφιση των ανθρώπων που έχουν πληγεί από την κρίση και που δεν έχουν, για παράδειγμα, πρόσβαση σε βασικά αγαθά όπως φαγητό και φάρμακα όσο και την επίτευξη μίας βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα μας. Είναι μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, ένα ίδρυμα που από το 1973 έχει αδιάλειπτη κοινωφελή δράση στην Ελλάδα.

Πιστεύουμε ότι η διάθεση προσφοράς και οι χρηματικοί πόροι είναι αναγκαίες συνθήκες για την επίτευξη θετικού αντικτύπου στην κοινωνία αλλά δεν είναι ικανές αν δεν υποστηρίζονται από τρία πράγματα: πρώτον, γνώση για τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και προτεραιότητες, δεύτερον, έναν αξιόπιστο και διαφανή μηχανισμό που διασφαλίζει ότι η βοήθεια (υλική και χρηματική) θα καταλήξει εκεί που πρέπει και δεν θα γίνει καμία σπατάλη πόρων και τρίτον, γνώση των φερέγγυων και πιο δραστήριων ΜΚΟ που έχουν αξιόλογες δράσεις και καινοτόμες πρωτοβουλίες και έχουν ανάγκη από χρηματοδότηση.

Συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης οι οποίοι μπορεί να είναι μακριά αλλά συνδέονται με την Ελλάδα είτε λόγω αγάπης είτε καταγωγής, ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μία δωρεά για έναν κοινωφελή σκοπό, και βεβαίως και εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Μέσα από τη λειτουργία μας, κτίζουμε ένα δίκτυο, μία συμμαχία όλων των ανθρώπων που θέλουν να συνεισφέρουν στην Ελλάδα αλλά δεν ξέρουν με ποιον τρόπο μπορούν να το κάνουν πιο αποτελεσματικά και όλων των μη κερδοσκοπικών φορέων και ΜΚΟ που παράγουν κοινωφελές έργο οι οποίοι χρειάζονται στήριξη αλλά δεν γνωρίζουν ποιος θα μπορούσε να τους βοηθήσει.

Με ποιον τρόπο εντοπίζετε τις ανάγκες και με ποια κριτήρια επιλέγετε τις πρωτοβουλίες που θα στηρίξετε;

Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ότι οι απαντήσεις εξαρτώνται από τα ερωτήματα που θέτει κανείς. Η δική μας αφετηρία είναι το ερώτημα πώς μπορούμε να βοηθήσουμε περισσότερο, άμεσα, σε βάθος χρόνου και εκεί όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Συνεπώς ο εντοπισμός των κοινωνικών αναγκών και η ανάδειξη των προτεραιοτήτων είναι το πρωταρχικό μας μέλημα.

Έχουμε μία έμπειρη και ενθουσιώδη ομάδα που βρίσκεται συνεχώς σε αυτήν τη διαδικασία διερεύνησης, εντοπισμού και ανάδειξης κοινωνικών αναγκών. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το Ίδρυμα Μποδοσάκη ως διαχειριστής των προγραμμάτων ΕΕΑ Grants ήταν σε άμεση επαφή με πάνω από 70 οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα. Από την ίδρυση του ιδρύματος, συνεργαζόμαστε με εκπαιδευτικούς οργανισμούς, κοινωνικές υπηρεσίες δήμων, ΜΚΟ, άτυπες ομάδες πολιτών προκειμένου να γνωρίζουμε τα κενά που υπάρχουν στην παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας, παιδεία, περίθαλψης ανήμπορων ανθρώπων μεταξύ άλλων

Κριτήρια για την επιλογή προγραμμάτων προς στήριξη είναι η βοήθεια που θα δοθεί να έχει όσο το δυνατόν πιο ευρύ αντίκτυπο, να έχει πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα και βιωσιμότητα. Αυτή η προσέγγιση καθορίζει τόσο την επιλογή μίας δράσης όσο και τον σχεδιασμό της.

Βλέπουμε κάθε δωρεά ως μία συνεισφορά στην επίλυση ενός κοινωνικού προβλήματος και όχι απλώς ως μία καλή πράξη που συμβαίνει άπαξ. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε ότι η κάθε βοήθεια αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία. Για παράδειγμα για την καταπολέμηση της ανεργίας στην περιφέρεια και την τόνωση της απασχολησιμότητας έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης αγροτών και συνεταιρισμών που παράγουν μοναδικά ελληνικά προϊόντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κάθε δωρεά σε αυτό το πρόγραμμα να είναι μία στήριξη με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

Γιατί να αποφασίσει μια εταιρεία να βασιστεί στην εταιρική κοινωνική ευθύνη; Είναι απαραίτητη για τις επιχειρήσεις και πόσο μπορεί να τις ωφελήσει;

Νομίζω ότι είναι πλέον μονόδρομος για τις εταιρείες να έχουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη ως κεντρικό πυλώνα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Αυτό συμβαίνει για τρεις λόγους. Πρώτον, οι εταιρείες έχουν απέναντί τους πιο υποψιασμένους και κοινωνικά ευαίσθητους και δραστήριους πολίτες. Για παράδειγμα, για πόσο θα μπορούν μερικά σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα να πετάνε φαγητό όταν όλοι γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι περιμένουν στην ουρά στα συσσίτια; Δεν νομίζετε ότι οι εταιρείες που συνεχίζουν να το πράττουν θα τύχουν της αποδοκιμασίας των πολιτών; Οι πολίτες έχουν γίνει -και ολοένα γίνονται και πιο απαιτητικοί- όσον αφορά την κοινωνική ευαισθησία που επιδεικνύουν οι επιχειρήσεις και μάλιστα δείχνουν να επιβραβεύουν τις επιχειρήσεις που είναι κοινωνικά ευαίσθητες δείχνοντας σε αυτές την προτίμησή τους. Τρίτον, είναι τέτοια η μείωση των διαθέσιμων φυσικών πόρων σε παγκόσμιο επίπεδο που οι εταιρείες δεν μπορούν να ακολουθούν πρακτικές που συμβάλλουν στην καταστροφή του περιβάλλοντος και που επιδεινώνουν αυτήν την κατάσταση.

Ποια λοιπόν είναι τα οφέλη για τις επιχειρήσεις; Πρώτον, μέσα από την ΕΚΕ, τους δίνεται η δυνατότητα να κερδίσουν αφοσιωμένους πελάτες και υποστηρικτές Δεύτερον, αυτό που ακούμε συνεχώς από υπαλλήλους είναι ότι νοιώθουν πιο περήφανοι για τον εργοδότη τους όταν η εταιρεία τους επιδεικνύει ευαισθησία για τα κοινωνικά προβλήματα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι πιο αφοσιωμένοι στην εταιρεία τους και πιο χαρούμενοι στο εργασιακό τους περιβάλλον. Τρίτον, δράσεις ΕΚΕ μπορούν να επιφέρουν σημαντικές μειώσεις στις δαπάνες. Για παράδειγμα μία εταιρεία που αναπτύσσει πρωτοβουλίες που μειώνουν τα απορρίμματα ή το ενεργειακό της αποτύπωμα μπορεί να επωφεληθεί από χαμηλότερα πάγια για την πληρωμή μεταφορικών εξόδων ή δαπανών ρεύματος ή νερού.

Νομίζω ότι η ΕΚΕ αποτελεί ένα εργαλείο για τις επιχειρήσεις. Ένα μέσο όχι μόνο για να κάνουν μεμονωμένες «καλές πράξεις» αλλά και για να συνεισφέρουν πραγματικά στην κοινωνία και αυτό πάντα μέσα στο πλαίσιο των δικών τους επιχειρηματικών στόχων και αξιών.

Πώς θα μπορούσε ένας ιδιώτης ή μία εταιρεία να συμβάλλει;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για έναν ιδιώτη ή μία εταιρεία να βοηθήσει. Ας ξεκινήσω μιλώντας για τις εταιρείες. H ομάδα μας μπορεί να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σύμφωνα με τη στρατηγική και της προτεραιότητες μίας εταιρείας ή μπορεί, ανάλογα με το επιχειρηματικό μοντέλο και το αντικείμενό της να προτείνει ένα από τα προγράμματα που ήδη πραγματοποιούμε. Για παράδειγμα, μία εταιρεία που έχει ως βασικό πυλώνα ή αξία την εκπαίδευση μπορεί να στηρίξει το πρόγραμμα υποτροφιών για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ή το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης που δίνουν ευκαιρίες εξέλιξης σε νέους. Από την άλλη, μία ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να προτιμά να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός κέντρου αντιμετώπισης ατυχημάτων μέσα σε ένα νοσοκομείο. Εναλλακτικά, μία εταιρεία που δραστηριοποιείται σε μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή να μας ζητήσει να της προτείνουμε τι θα ήταν πιο σημαντικό να κάνει σε αυτήν την περιοχή. Τα προγράμματά μας προσαρμόζονται τόσο στον γεωγραφικό άξονα, όσο και στον θεματικό ανάλογα με τις ανάγκες κάθε εταιρείας.

Όσον αφορά τους ιδιώτες και τους φιλέλληνες, μας ρωτούν ποιες είναι οι ανάγκες και εκείνοι συνεισφέρουν με τον τρόπο που επιλέγουν. Έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα για κάποιον εάν έχει έναν σκοπό που τον συγκινεί ή και μία περιοχή στην οποία θέλει να βοηθήσει. Για παράδειγμα, μπορεί μέσω του Προγράμματός μας για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού να βοηθήσει οικογένειες που δεν έχουν φαγητό ή πρόσβαση σε φάρμακα. Εάν από την άλλη θέλει να βοηθήσει σε κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα σε έναν νέο ή μία ομάδα νέων να παραμείνουν στο χωριό τους και να αναπτύξουν τη δράση τους γύρω από την παραγωγή μοναδικών ελληνικών προϊόντων, μπορεί να κάνει μία δωρεά στο «Thought for Food» το πρόγραμμά μας που αποσκοπεί στην παροχή εκπαίδευσης και υποστήριξης σε αγρότες και συνεταιρισμούς.

Επιπλέον, για έναν φιλέλληνας που αγαπάει μία περιοχή της Ελλάδας ή ένας Έλληνας της διασποράς που θέλει να βοηθήσει τον τόπο καταγωγής του, η ομάδα μας μπορεί να του σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα.

Στις δράσεις του Giving Greece περιλαμβάνονται:

«Thought for Food»: Το πρόγραμμα αυτό στηρίζει αγρότες, μικρές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς και αναδεικνύει τη μοναδικότητα των ελληνικών αγρο-διατροφικών προϊόντων. Το πρόγραμμα παρέχει εκπαίδευση και συμβουλευτική καθώς και βιοτεχνολογική έρευνα αιχμής για την ενίσχυση του αγροτικού κλάδου σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, μεταποίησης, καθώς και στο στάδιο των εξαγωγών.

«Safe Home»: Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φροντίδας και προστασίας των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα μόνα τους. Οι δράσεις προς χρηματοδότηση περιλαμβάνουν: σίτιση, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη, επιτροπεία και συνοδεία των παιδιών σε ξενώνες φιλοξενίας.

«Παιδεία για Όλους»: Το πρόγραμμα αυτό παρέχει στα σχολεία απαραίτητα εφόδια και εξοπλισμό για τον εμπλουτισμό του προγράμματος σπουδών αλλά και στην χορήγηση 50 υποτροφιών για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

«Εργασία για όλους»: Το πρόγραμμα αυτό δίνει τη δυνατότητα σε νέους που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό και να δουν πως είναι να εργάζεται κανείς σε ένα διεθνές περιβάλλον.

«Καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού»: Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει την προσφορά τροφίμων, φαρμάκων και εμβολίων για τα άτομα που λαμβάνουν βοήθεια από τις κοινωνικές υπηρεσίες.

«Επιστημονική αριστεία»: Στήριξη της βιοϊατρικής έρευνας αιχμής

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider