Βασιλικός: H «φιλολογία των ρεκόρ» δεν ισχύει για την Αθήνα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βασιλικός: H «φιλολογία των ρεκόρ» δεν ισχύει για την Αθήνα

H ευφορία της «φιλολογίας των ρεκόρ» δεν ισχύει στην περίπτωση των ξενοδόχων την Αθήνας, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, Αλέξανδρος Βασιλικός, κατά την συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση των στοιχείων κίνησης και απόδοσης των ξενοδοχείων της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο - μέλος «Airotel Alexandros». Όπως σημείωσε η χρονιά του 2016 καταγράφηκε οριακά θετική για τα Ξενοδοχεία της Αθήνας παρά την μεγάλη αύξηση των αφίξεων, το «κοντέρ» των οποίων ξεπέρασε τα 27,5 εκατομμύρια τουρίστες.

Συγκεκριμένα, αν και η μέση τιμή δωματίου κινήθηκε ανοδικά το 2016, καταγράφοντας αύξηση 4,6% φτάνοντας τα 94,13 ευρώ, δεν κατάφερε να φτάσει στα επίπεδα προηγούμενων «καλών τουριστικών ετών» όπως για παράδειγμα το 2008. Ο λόγος, όπως εξήγησε ο κ. Βασιλικός, είναι πως «επιδοτήσαμε την πληρότητα ρίχνοντας τις τιμές». Αξίζει να σημειωθεί πως η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας το 2016 αυξήθηκε κατά 1,7% σε σχέση με το 2015 φτάνοντας συνολικά στο 76,2%. Πλέον, όπως επισημάνθηκε, στον δείκτη της πληρότητας βρισκόμαστε στον μέσο όρο της Ευρώπης.

Ειδοποιός διαφορά για την φετινή χρονιά αποτελεί το γεγονός πως δεν είμαστε τελευταίοι από άποψη τιμής σε σχέση με τις λοιπές πόλεις – ανταγωνιστές. Το επίτευγμα βέβαια αυτό δεν οφείλεται τόσο στην Ελλάδα όσο στην βουτιά 42% που σημείωσε ο τουρισμός της Κωνσταντινούπολης μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και την έκρυθμη κοινωνικοπολιτική κατάσταση που επικρατεί στη γείτονα χώρα. «Παρόλα αυτά η πτώση του τουρισμού της Τουρκίας δεν θα πρέπει να μας χαροποιεί αφού μακροπρόθεσμα μπορεί να αποδειχτεί επιζήμια και για το ελληνικό τουριστικό προϊόν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλικός.

Σταθερό μειονέκτημα του αθηναϊκού τουρισμού παραμένει η έντονη εποχικότητα - 6 μήνες τον χρόνο η Αθήνα πουλάει στα 80 ευρώ ή και κάτω από αυτά - σε αντίθεση με τους resort προορισμούς οι οποίοι λειτουργούν μόνο τους μήνες που υπάρχει ζήτηση.


Όσον αφορά στη νέα χρονιά αναφέρθηκε πως ξεκινάει με θετικές προϋποθέσεις – περισσότερες και πυκνότερες αεροπορικές συνδέσεις – και ενδείξεις – μέχρι στιγμής καταγράφεται αύξηση της τιμής του δωματίου 5% και αύξηση πληρότητας που αγγίζει το 8% - όμως είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις και συμπεράσματα. «Και το 2016 ο Ιανουάριος είχε μπει εξίσου δυναμικά αλλά οι επόμενοι μήνες κατέγραψαν μεγάλη πτώση λόγω προσφυγικού. Αυτό που θα κρίνει την πορεία του 2017 θα είναι η εικόνα που θα εκπέμψει η πόλη, η χώρα ακόμα και η ευρύτερη περιοχή». Στην αδυναμία πρόβλεψης του πως θα κινηθεί η νέα χρονιά συμβάλλει φυσικά και το γεγονός πως η Αθήνα έχει μετατραπεί σε last minute προορισμό.

Έμφαση δόθηκε, επίσης και στα δύο φαινόμενα που απασχολούν τον ξενοδοχειακό κλάδο. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό αυτά είναι οι «γκρίζες μισθώσεις» και η στρατηγική προώθηση του προορισμού των Αθηνών η οποία δεν θα αφορά μόνο στην προβολή αλλά και στην υποδομή.

Σχετικά με τις «γκρίζες μισθώσεις» ένδεικτική είναι η αναλογία των καταλύματων που διακινούνται από ηλεκτρονικές πλατφόρμες σε σχέση με τα υφιστάμενα ξενοδοχεία, η οποία υπολογίζεται να φτάσει το 2017 το ένα προς ένα. «Πέραν των σημαντικών φορολογικών απωλειών που συναρτώνται από αυτή τη δραστηριοποίηση, ελλοχεύουν και σοβαροί κίνδυνοι σχετικά με την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται».

Όπως επισημάνθηκε τα κρεβάτια που διατίθενται μέσω Airbnb φτάνουν σήμερα στο 75% της ξενοδοχειακής δυναμικότητας. Ο κ. Βασιλικός επεσήμανε πως θα πρέπει να προωθηθεί επιτέλους η καταγραφή αλλά και η φορολογία των καταλυμάτων αυτών, ειδικά όταν το κλασσικό ξενοδοχειακό προϊόν στις μέρες μας υπερφορολογείται.

Ερωτηθείς σχετικά με το σχέδιο νόμου για τέτοιου είδους μισθώσεις δεν θέλησε να τοποθετηθεί ως προς την αποτελεσματικότητά του ενώ επεσήμανε πως θα πρέπει να περιμένουμε πρώτα να εφαρμοστεί.

Στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκε και το θέμα των κόκκινων δανείων που βαραίνουν τον τουρισμό. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό δεν δύναται να εκτιμηθεί το σύνολο των δανείων αυτών αλλά σίγουρα υπάρχει ανάγκη εξυγίανσης τραπεζών με παράλληλη όμως εκτίμηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των δανειοληπτών γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να παρασυρθεί και το υγιές κομμάτι της ελληνικής ξενοδοχείας.

Από πλευράς του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γιάννης Ρέτσος, εκτίμησε πως αναλογικά η κατάσταση των κόκκινων ξενοδοχείων της Αθήνας είναι καλύτερη από εκείνη της υπόλοιπης Ελλάδας αφού μετά το 2000 οι πλειονότητα των επενδύσεων υλοποιήθηκε εκτός Αττικής αφού η Αθηναϊκή αγορά ήταν και παραμένει κορεσμένη.

Τέλος, ουτοπικό χαρακτηρίστηκε το «επενδυτικό κρεσέντο» νέων μονάδων που φημολογείται πως βιώνει η Αθηναϊκή Ξενοδοχειακή Αγορά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλικός «η κατάσταση θυμίζει την προ Ολυμπιακών Αγώνων περίοδο όπου άνοιξαν πάρα πολλά ξενοδοχεία τα οποία μέχρι σήμερα έχουν κλείσει. Αν συγκρίνει κανείς στα στοιχεία διαπιστώνει πως από τα 669 δωμάτια που υπήρχαν το 2005 σήμερα υπάρχουν 649».

Από το βήμα της συνέντευξης τα μέλη των ξενοδόχων εστίασαν στα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν (έλλειψη καθαριότητας και ασφάλειας) και ζήτησαν την ύπαρξη στρατηγικού σχεδιασμού για τον προορισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider