Αλλάζει το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας»

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζει το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας»

Στο γραφείο του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα βρίσκονται οι προτάσεις των επαγγελματιών και των φορέων της αγοράς για το πρόγραμμα της «χρυσής βίζα», το οποίο αφορά την παροχή άδειας παραμονής σε πολίτες του εξωτερικού που αγοράζουν ακίνητα στη χώρα μας. Στόχος είναι να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές που θα καταστήσουν το πρόγραμμα πιο ελκυστικό, καθώς τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι το πρόγραμμα δεν «τραβάει».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού Enterprise Greece που είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα, από το 2014 μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2017 είχαν χορηγηθεί συνολικά 1.573 άδειες σε επενδυτές ακινήτων τρίτων χωρών. Πρώτη χώρα προσέλευσης ήταν η Κίνα με 664 άδειες, δεύτερη η Ρωσία με 348 άδειες, τρίτη η Αίγυπτος με 77 άδειες, τέταρτος ο Λίβανος με 73 και πέμπτη η Ουκρανία με 67 άδειες. Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει και το ενδιαφέρον από την Τουρκία, ειδικά μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού.

Μια από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι προβλέπει την μείωση του ελάχιστου ορίου χρημάτων που θα πρέπει να επενδύσει κάποιος για να πάρει «χρυσή βίζα» από τα 250.000 ευρώ που είναι σήμερα, στα 200.000 ευρώ. Βέβαια αυτό που σημειώνουν παράγοντες της αγοράς στο insider.gr είναι ότι αυτό το μέτρο δεν φτάνει, αφού ήδη το ποσό των 250.000 ευρώ είναι ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως αυτό της Πορτογαλίας και παρόλα αυτά το ελληνικό πρόγραμμα έχει μικρότερη απήχηση στο εξωτερικό.

«Αν δεν μειωθεί η γραφειοκρατία και όσο υπάρχουν capital controls δεν θα αυξηθούν οι αγορές ακινήτων από το εξωτερικό», εκτιμά μιλώντας στο insider.gr ο κ. Δημήτρης Μπινιάρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηματομεσιτών Ελλάδος. Ο ίδιος μάλιστα προτείνει ένα πρόγραμμα πιο κοντά σε αυτό της Κύπρου που προβλέπει ακόμη και την παροχή υπηκοότητας σε ξένους που θα προχωρήσουν σε επενδύσεις 2,5 εκατ. ευρώ. Ένα ακόμη μέτρο που προτείνεται στον Enterprise Greece και τον αρμόδιο υφυπουργό είναι το να αυξηθεί και ο αριθμός των συγγενών των επενδυτών που μπορούν να λάβουν άδεια παραμονής μετά από την αγορά ακινήτου.

Ποιοι αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα

Πάντως το ενδιαφέρον από το εξωτερικό παραμένει, έστω και αν είναι ελάχιστοι αυτοί που τελικά προχωρούν στην αγορά κατοικίας. Πολλοί ξένοι ρωτούν, ενημερώνονται και ψάχνουν για σπίτια κυρίως στους βασικούς τουριστικούς προορισμούς και στις παράλιες περιοχές της Αττικής. Το ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από τη Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, τον Λίβανο, την Τουρκία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με την Algean Property οι αγοραστές εξοχικών κατοικιών χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Αφενός σε αυτούς που προσεγγίζουν την εξοχική κατοικία ως επένδυση και σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τα υψηλά ενοίκια ή φιλοδοξούν να μεταπωλήσουν την κατοικία στο μέλλον με υψηλότερο τίμημα. Αφετέρου σε εκείνους που αναζητούν να αγοράσουν ένα ακίνητο για προσωπική τους χρήση. Η πρώτη κατηγορία αγοραστών ψάχνει συνήθως για κατοικίες στην τιμή των 500.000 ευρώ έως 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ η δεύτερη κατηγορία αναζητεί ακόμα πιο πολυτελή σπίτια αξίας έως και 3 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider