Τσίπρας: Το Ίδρυμα Νιάρχος ήρθε να προσφέρει (pics)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Το Ίδρυμα Νιάρχος ήρθε να προσφέρει (pics)

«Το Ίδρυμα Νιάρχος ήρθε να προσφέρει σε μια εποχή που άλλοι ήρθαν για να πάρουν όχι για να δώσουν. Και οι Έλληνες πολίτες εκτιμούν βαθύτατα αυτή την κίνηση», ανέφερε στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος στο Δημόσιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως τόνισε «ολοκληρώνεται ένας δεκαετής κύκλος και ανοίγει ένας καινούργιος. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχο παραδίδει στο υπουργείο Πολιτισμού ένα έργο που έχει τεράστια αξία για την πόλη μας».

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μπορεί να γίνει το καταφύγιο καλλιτεχνικών ονείρων. Δίνει τη δυνατότητα στην κοινωνία να συνδέσει πιο στενά τον πολιτισμό με την καθημερινή ζωή, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει πως «ο πολιτισμός δεν μπορεί να θεωρείται πολυτέλεια, είναι πραγματική ανάγκη αν θέλουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα και την ελπίδα σε ένα καλύτερο κόσμο».

Στο ελληνικό δημόσιο παραδόθηκε το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος - Κεντρική Εικόνα

Η Εθνική Λυρική Σκηνή έρχεται στο καινούργιο της σπίτι φέρνοντας μια εξαιρετική προίκα, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως αν η οικονομική αξία του έργου είναι σημαντική, η πολιτιστική του αξία είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Ταυτόχρονα εξήγησε πως «το Ίδρυμα Νιάρχος είναι υπερτοπικός πόλος έλξης μοναδικός συνδυασμός του δημόσιου χώρου με τα δρώμενα του πολιτισμού. Πρόκειται για ένα έργο για τους πολλούς και όχι για την ελίτ, ένα έργο για όλους και όχι για τον καθένα ξεχωριστά. Έχει κερδίσει την αναγνώριση και την αγάπη του κόσμου από την αρχή της λειτουργίας του».

Παυλόπουλος: Η Ελλάδα πορεύεται μέσα στους αιώνες δίνοντας τα φώτα της σ’ όλη την ανθρωπότητα

Την ανεκτίμητης αξίας, υλικής και κυρίως πολιτισμικής, προσφορά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», που συνεχίζει επαξίως την εμβληματική παράδοση των Μεγάλων Ευεργετών του Έθνους μας, εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την τελετή παράδοσης στο ελληνικό δημόσιο του Κέντρου Πολιτισμού του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».

«Η προσφορά αυτή είναι τόσο περισσότερο σημαντική για την Ελλάδα, όσο της επιτρέπει σ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία χειμάζονται δεινώς ο τόπος και ο λαός μας, να αποδείξει την εξής, ιστορικώς τεκμηριωμένη υπό όρους αδιατάρακτης διαχρονίας, πραγματικότητα», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσέθεσε: «Η Ελλάδα πορεύεται μέσα στους αιώνες, δίνοντας τα φώτα της σ’ όλη την ανθρωπότητα, ανεξαρτήτως από τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνει. Γιατί η Ελλάδα είναι και θα είναι, πριν απ’ όλα, Πνεύμα και Πολιτισμός. Κι αυτό την καθιστά κοιτίδα και λίκνο του σύγχρονου Δυτικού Πολιτισμού. Δίχως την έμπνευση και τους συμβολισμούς της Ελλάδας, αυτός ο Πολιτισμός θα αλλοιωθεί, με όλες τις εντεύθεν, κυριολεκτικώς ανεπανόρθωτες για την Ανθρωπότητα, συνέπειες».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος επισήμανε ότι η προαναφερόμενη μεγάλη εθνική κληρονομιά μας προκαθορίζει και τις διαστάσεις του χρέους μας ως προς την εφεξής διαχείριση του Κέντρου Πολιτισμού του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».

«Το χρέος τούτο συνίσταται στο ότι το ελληνικό Δημόσιο, ακριβώς λόγω της μεγάλης πολιτισμικής ακτινοβολίας του Κέντρου αυτού, οφείλει να αναδειχθεί αντάξιο και αξιόπιστο ως προς την πλήρη αξιοποίηση της προσφοράς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κατά τον προορισμό της. Κάθε παράλειψη εκπλήρωσης του ως άνω χρέους συνιστά αθέτηση χρέους όχι μόνον έναντι των δωρητών, αλλά και έναντι του Πολιτισμού γενικότερα», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και κατέληξε με τη διαβεβαίωση ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του δεσμεύεται να πράξει ό,τι του αναλογεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider