Μέσω... Μάλτας περνά η ευρωπαϊκή ανάπτυξη

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέσω... Μάλτας περνά η ευρωπαϊκή ανάπτυξη

Μια «οικονομικά ισχυρή Ευρώπη» με ενισχυμένη εσωτερική αγορά και έμφαση σε τομείς όπως είναι η ενεργειακή ένωση, η Ένωση Κεφαλαιαγορών, η δράση για την «Γαλάζια Ανάπτυξη» (ναυτιλία) και η χρήση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ για το α’ εξάμηνο του 2017.

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος της μαλτέζικης προεδρίας στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο πρέσβης της Μάλτας, κ. Joseph Cuschieri, ανέφερε ότι εκτός από το μεταναστευτικό το οποίο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της προεδρίας, στόχος είναι η ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς. «Θα βελτιώσουμε τα βασικά νομοθετήματα που είναι υπό συζήτηση για την ενίσχυση της αγοράς υπηρεσιών, θα εκσυγχρονίσουμε τη νομοθεσία για την πνευματική ιδιοκτησία και το κανονιστικό πλαίσιο των Τηλεπικοινωνιών», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά στο β’ σχέδιο Juncker αναμένεται να εκδοθεί λεπτομερές πρόγραμμα ενώ δρομολογείται και η αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου (ΜΜF) στο οποίο θα ενσωματωθεί και το μεταναστευτικό.

Ο κλάδος της ενέργειας αποτελεί έναν ακόμη βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής πολιτικής της ΕΕ και προωθείται η αναθεώρηση του Κανονισμού για την ασφάλεια προμήθειας (φυσικού αερίου). Βασικός στόχος είναι η ενεργειακή αποδοτικότητα και η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.

Για την επιχειρηματικότητα, ο πρέσβης της Μάλτας σημείωσε ότι επιδίωξη είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία της ΕΕ και έχει σκοπό να ενισχύσει και να ολοκληρώσει περαιτέρω τις κεφαλαιαγορές των κρατών μελών της ΕΕ.

Τέλος, έμφαση αναμένεται να δοθεί και στην ευρωπαϊκή ναυτιλία με την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την καινοτομία και την έρευνα ενώ προωθείται η στρατηγική για τη Δυτική Λεκάνη της Μεσογείου.

Οι θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης αναφέρθηκε στις θετικές πρωτοβουλίες που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα στους κόλπους της ΕΕ. Όπως ανέφερε «τη χρονιά που πέρασε υπήρξαν τρεις θετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες είχαν αντίκτυπο στην Ελλάδα. Η πρώτη αφορά στο εθνικό σχέδιο Juncker το οποίο πήγε πάρα πολύ καλά και στο τέλος του 2016 η Ελλάδα ήταν η 7η χώρα στην Ελλάδα όσον αφορά στην απορρόφηση των πόρων. Περίπου 1 δις. προνομιακά δάνεια δόθηκαν για υποδομές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η δεύτερη, αφορά στο προσφυγικό και τη δημιουργία της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και η Τρίτη στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης», ανέφερε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Jean Claude-Juncker και απευθύνεται σε νέους έως 30 ετών οι οποίοι συμμετέχουν σε προγράμματα εθελοντικής ή αμειβόμενης εργασίας η οποία αποβλέπει σε προσφορά υπηρεσιών προς το κοινωνικό σύνολο (μετανάστες, κλάδος υγείας, εκπαίδευσης, περιβάλλον κλπ), ο κ. Καρβούνης ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις όσον αφορά στις εγγραφές και είναι έντονο το ενδιαφέρον που έχουν δείξει οι νέοι για το πρόγραμμα.

Αντωνακόπουλος: Έμφαση στην κοινωνική διάσταση της εσωτερικής αγοράς

Στις προτεραιότητες της μαλτέζικης προεδρίας αναφέρθηκε και ο κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο οποίος σημείωσε ότι προτεραιότητα αποτελεί η κοινωνική διάσταση της εσωτερικής αγοράς στην Ευρώπη καθώς η παγκοσμιοποίηση δημιούργησε ρήγματα στη συνοχή της. Όπως είπε, η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως είναι το Brexti, η τρομοκρατία κλπ και αναφερόμενος στη μαλτέζικη προεδρία εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι μικρές χώρες κάνουν πολύ καλές προεδρίες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider