Σε ρυθμό αγροτικών κινητοποιήσεων η χώρα (pics)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ρυθμό αγροτικών κινητοποιήσεων η χώρα (pics)

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη τη χώρα. Μπλόκα με τρακτέρ ακόμα και στην Πατρών-Κορίνθου.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες της Αιγιάλειας λίγο πριν από τις 12.30 το μεσημέρι έκλεισαν τη νέα εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου.

Η Παρασκευή 27 Ιανουαρίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία για τις τις δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών στην δυτικής Αχαΐας. Το πρωί της συγκεκριμένης ημέρας οι αγρότες ξεκινούν τους συμβολικούς αποκλεισμούς της νέας εθνικής οδού στην Πατρών – Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας.

Όπως εξηγεί ο γραμματέας του Συλλόγου Αγροτών δυτικής Αχαΐας Δημήτρης Φλίγγος, μιλώντας στο tempo24.gr, το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση κατά την οποία εκφράστηκε η πρόθεση των επαγγελματιών για δυναμικότερες κινητοποιήσεις αυτή τη φορά. Παράλληλα, εκτιμήθηκε ότι οι αγρότες εισπράττουν εμπαιγμό μέχρι σήμερα από την Κυβέρνηση και ότι στα κύρια τρία αιτήματά τους, φορολογικό – ασφαλιστικό και κόστος παραγωγής – κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει δεσμευθεί ότι θα υπάρχει ευνοϊκότερη μεταχείριση. «Δεν είναι παραχώρηση να πάρουν πίσω τον φόρο στο κρασί. Απλά δεν τους βγήκε.

Ιωάννινα: Στήνουν μπλόκα στο Λούρο και την Ιόνια Οδό

Από το ιστορικό γεφύρι ης 'Αρτας, ξεκίνησαν στις 11 το πρωί τις κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Αγρότες και κτηνοτρόφοι με 50 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στο γεφύρι, στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης και αυτή την ώρα στήνουν μπλόκο στην Ιόνια οδό στην έξοδο για την πόλη της 'Αρτας.

Λίγο νωρίτερα αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Κομπότι, με τρακτέρ έκλεισαν συμβολικά για μισή ώρα την Ιόνια οδό στην έξοδο για την κωμόπολη και στην συνέχεια συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας.

Ο Σπύρος Κλινάκης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως το μπλόκο που στήθηκε στο Λούρο θα παραμείνει και ότι βρίσκεται σε συντονισμό με το Πανελλαδικό των 68 μπλόκων που συστάθηκε πέρυσι. Ο κ. Κλινάκης υπογράμμισε πως οι αγρότες ζητούν «να παραμείνουν στην δουλειά και τα χωράφια τους με αξιοπρέπεια».

Κινητοποιήσεις και στο Αγρίνιο

Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν σήμερα αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ, στο Αγρίνιο. Η κινητοποίηση έγινε με πρωτοβουλία της παναιτωλοακαρνανικής συντονιστικής επιτροπής αγροτών και συμμετείχαν μέλη των αγροτικών συλλόγων Καινουρίου, Παναιτωλίου και Θέρμου.

Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης στο Αγρίνιο, μίλησε ο πρόεδρος των αγροτικών συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Σπύρος Κοτοπούλης, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις, διότι αντιμετωπίζουμε μεγάλα και οξυμμένα προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειες μας». Γι’ αυτό, όπως πρόσθεσε, «ήρθε η ώρα να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας».

Όσον αφορά τις επόμενες ενέργειες, αυτές αναμένεται να αποφασιστούν κατά την διάρκεια παναιτωλοακαρνανικής συνέλευσης αγροτών και κτηνοτρόφων, που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Τρακτέρ και αγροτικά στο το κέντρο της Βέροιας

Μπλόκα και στην Ηλεία

Από το Λατίφι Αμαλιάδας, ξεκινούν σήμερα οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Ηλείας. Λίγο μετά τις δέκα το πρωί, άρχισαν να συγκεντρώνονται στο σημείο, αγρότες με τα τρακτέρ τους από τον κόμβο του Αγίου Γεωργίου. Εκεί βρίσκεται επίσης από νωρίς ισχυρή αστυνομική παρουσία, καθώς, το σημείο χαρακτηρίζεται ως «καρμανιόλα» από τους αστυνομικούς, και η παρουσία των αγροτικών οχημάτων εκεί ενισχύει τον φόβο για τροχαίο ατύχημα.

Τρίκαλα: Στις πλατείες των χωριών τα τρακτέρ

Στις πλατείες των χωριών τοποθετούν τα τρακτέρ οι αγρότες της Δυτικής Θεσσαλίας, καθώς την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, το πρωί θα αναχωρήσουν για το μπλόκο της Νίκαιας, αφού προηγηθούν προσυγκεντρώσεις και στους δύο νομούς.

Στον νομό Τρικάλων έχουν προγραμματιστεί δύο προσυγκεντρώσεις, μία στο Μεγαλοχώρι και μία στη Φαρκαδόνα, ενώ στον νομό Καρδίτσας θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση στη Ιτέα. Παράλληλα, συνεχίζονται και οι ενημερωτικές επισκέψεις σε χωριά των νομών.

Αγροτική κινητοποίηση έξω από τη ΔΟΥ Ηρακλείου

Mε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Ηρακλείου ξεκίνησαν τις διαμαρτυρίες τους οι αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Καζαντζάκη, Αρχανών, καθώς και η επιτροπή αγώνα αγροτών του Αρκαλοχωρίου, που συντάσσονται με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων. Οι αγρότες παρέμειναν έξω από τα γραφεία της Εφορίας, και αποχώρησαν λίγη ώρα αργότερα, χωρίς να εμποδίσουν τις συναλλαγές των φορολογουμένων.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται:

"Ως Αγροτικοί Σύλλογοι που συντασσόμαστε με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων και αποφασίσαμε να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας με παγκρήτιο και πανελλαδικό συντονισμό στην παγκρήτια σύσκεψη στις Αρχάνες, στις 12 Δεκέμβρη και την πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα, στις 17 Δεκέμβρη, ξεκινάμε τη Δευτέρα 23 Γενάρη με παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Ηρακλείου, στις 10:30 πμ" αναφέρουν οι αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Καζαντζάκη, Αρχανών, καθώς και η επιτροπή αγώνα αγροτών του Αρκαλοχωρίου.

Επίσης, ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής να βγουν με τα τρακτέρ σε μπλόκο, στον κόμβο των Πραιτωρίων. «Ήρθε η ώρα να κλιμακώσουμε την πάλη του προηγούμενου διαστήματος, οργανωμένα, μαζικά, με αιτήματα που ακουμπάνε στα συμφέροντά μας. Να παλέψουμε ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ, την πολιτική των κυβερνήσεων, τα μνημόνια και τους εκατοντάδες νόμους που μας ξεκληρίζουν, ώστε να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή μας στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών-αγροτών» σημειώνουν οι αγρότες.
Στη συνέχεια αναφέρονται αναλυτικά στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους και προσθέτουν: «Ο αγώνας μας είναι αγώνας επιβίωσης. Με το πλαίσιο αιτημάτων μας δεν ζητάμε πολλά, μα τα αναγκαία για να μπορούμε να ασχολούμαστε με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, να ζουν οι οικογένειές μας υποφερτά».

Κινητοποιήσεις από τους αγρότες του Tύρναβου

Μπλόκο στις στροφές της Μελούνας, στον κόμβο του Αργυροπουλίου, έστησαν οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής του κάμπου του Τυρνάβου και με τη συμμετοχή συναδέλφων τους από την περιοχή της Ελασσόνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider