Ελλάδα-Μάλτα, μαζί για το μεταναστευτικό

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλάδα-Μάλτα, μαζί για το μεταναστευτικό

Πιο «σφιχτή» πολιτική στο μεταναστευτικό και ειδικότερα στο θέμα που αφορά στη δίκαιη κατανομή των προσφύγων-μεταναστών δρομολογεί η μαλτέζικη προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ο πρέσβης της Μάλτας στην Ελλάδα, κ. Joseph Cuschieri, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα ενώ σημείωσε ότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων με την Ελλάδα στο θέμα του μεταναστευτικού.

Ο κ. Cuschieri επεσήμανε ότι κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ δεν συνεργάζονται με αποτέλεσμα κράτη όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα να υποδέχονται πρόσφυγες και να αντιμετωπίζουν προβλήματα. «Αυτό δεν είναι αλληλεγγύη. Δεν λύνει το πρόβλημα. Στόχος των προσφύγων δεν είναι να μείνουν σε αυτά τα κράτη αλλά να πάνε προς το Βορρά. Η κατάσταση αυτή είναι δυσάρεστη. Είμαστε κατηγορηματικοί στη θέση μας. Την περασμένη εβδομάδα είχα συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης. Είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος και θα συνεργαστούμε στενά επάνω σε αυτό».

Για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση για το αν προβλέπεται να ασκηθούν επιπλέον πιέσεις προς την Τουρκία για την εφαρμογή της συμφωνίας, ο κ. Cuschieri ανέφερε ότι «η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος για τη διαφύλαξη των συνόρων, πρέπει να παρακολουθούμε στενά ότι η συμφωνία εφαρμόζεται. Παραλείψεις έχουν σημειωθεί και από την ευρωπαϊκή και από την τουρκική πλευρά».

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό μέσα στο επόμενο εξάμηνο

Το μεταναστευτικό εντάσσεται στις προτεραιότητες της προεδρίας της Μάλτας και όπως ανέφερε ο κ. Cuschieri, αποτελεί το «πιο διχαστικό ζήτημα της ΕΕ» σημειώνοντας ότι έχουν γίνει ήδη κάποιες ενέργειες όπως είναι η σύσταση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, τα ειδικά νομοθετικά πακέτα για τους μετανάστες ενώ σημείωσε πως πρέπει να ενοποιήσουμε το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου για να μοιραστεί το βάρος μεταξύ των κρατών καθώς αυτή τη στιγμή δεν είναι αποτελεσματικό.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων βρίσκεται και η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου (καθώς η προθεσμία λήγει σύντομα), η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τους οικονομικούς μετανάστες από τρίτες χώρες και η αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (MFF) προκειμένου να συμπεριληφθεί και το θέμα του μεταναστευτικού.

Όπως ανέφερε ο πρέσβης της Μάλτας «η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή διανύει την πιο ταραχώδη περίοδο λόγω του Brexit, της ανόδου των ακραίων εθνικιστικών τάσεων, της τρομοκρατίας και της χρηματοπιστωτικής κρίσης. «Στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε το θέμα της αβεβαιότητας, του φόβου και των ανισοτήτων που βιώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι σε κοινή συνέντευξη Τύπου που είχαν παραχωρήσει πριν από λίγο καιρό στη Βαλέτα ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Joseph Muscat και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, τονίστηκε ότι στόχος είναι η επίτευξη μεγαλύτερης σύγκλισης μεταξύ των κρατών σε ότι αφορά στην κατανομή ευθύνης θέτοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια και τον έλεγχο των συνόρων. «Για να επιτύχουμε πρόοδο, πρέπει πρώτα να ασφαλίσουμε τα σύνορά μας, κάτι που δεν συμβαίνει σε όλα τα ευρωπαϊκά σύνορα. Μετά ελπίζουμε να ακολουθήσει η αλληλεγγύη και η κατανομή των βαρών», σημείωσε ο κ. Μuscat, επισημαίνοντας πως η αλληλεγγύη δεν μπορεί να δίνεται «α λα καρτ», αλλά πρέπει να υπάρχει πάντα μεταξύ των κρατών-μελών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε πως το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας, αλλά είναι ένα «ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης». Πρόσθεσε, δε, πως υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση αυτού του «δραματικού» προβλήματος, όπως η ενδυνάμωση της παρουσίας της ΕΕ στη Μεσόγειο και η καλύτερη συνεργασία με τη Λιβύη και τις βορειοαφρικανικές χώρες. Συγχρόνως, ο κ. Juncker τόνισε την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για ένα κοινό σύστημα ασύλου στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider