Στο έλεος του χιονιά η χώρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο έλεος του χιονιά η χώρα

«Πολικές» θερμοκρασίες σαρώνουν τη χώρα τις τελευταίες ώρες μετά το νέο κύμα κακοκαιρίας. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στη βόρειο Ελλάδα, αλλά και στα νησιά, ενώ ο χιονιάς έκανε την εμφάνισή του και στην Αττική.

Χιονοπτώσεις αναμένονται το βράδυ σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους εντονότερα σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, Πελοπόννησο και Αιγαίο. Την ίδια ώρα, τοπικές καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν στο νότιο Αιγαίο και σε αρκετές παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας.

Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, με ένταση 8 μποφόρ, στα πελάγη. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει περαιτέρω, ενώ παγετός αναμένεται στα ηπειρωτικά και κυρίως, στα βόρεια.

Στην Αττική εκτιμάται ότι θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά περιόδους στα βόρεια θα είναι πυκνές. Στα νότια, θα εκδηλωθούν νεφώσεις με χιονόνερο ή παροδικές χιονοπτώσεις.

Στη Θεσσαλονίκη, αναμένονται νεφώσεις με παροδικές ασθενείς χιονοπτώσεις, κυρίως στα ανατολικά.

Για αύριο, Κυριακή, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) αναμένει χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας - πλην των βορειοδυτικών - με τα φαινόμενα να είναι εντονότερα σε βόρειο Αιγαίο, ανατολική Θεσσαλία, Εύβοια, ανατολική Στερεά και Κρήτη.

Στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές αναμένεται χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, πλησίον ή και κάτω των μηδέν βαθμών Kελσίου.

Συγκεκριμένα απαγορεύτηκε από τη Τροχαία η κίνηση των φορτηγών στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας, από το ύψος των Βιλίων, στο ρεύμα προς Θήβα, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για τα υπόλοιπα οχήματα.

Το πρωί έκλεισε επίσης η λεωφόρος Φυλής από την Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια ενώ αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, καθώς και στην οδό Αγίου Μερκουρίου.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες το βράδυ παραμένει κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω και η περιφερειακή οδός Πεντέλης, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έως την λεωφόρο Διονύσου.

Κύμα κακοκαιρίας και στη Δυτική Ελλάδα

Έπειτα από πολλά χρόνια εκδηλώθηκε, σήμερα το πρωί, χιονόπτωση μέσα στην πόλη της Πάτρας, χωρίς όμως να προκαλέσει προβλήματα. Επίσης, χιόνι έπεσε και σε άλλες πεδινές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στην Ηλεία. Ακόμη έντονες χιονοπτώσεις έχουν εκδηλωθεί στην ορεινή Ναυπακτία και σε ορεινές περιοχές της Ηλείας, ενώ παντού επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Όσον αφορά στα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις, κλειστή είναι η διαδημοτική οδός από την Περιστέρα προς το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται όσοι οδηγοί κινηθούν στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων - Διακόπτου (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου), Καλαβρύτων - Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας), Καλαβρύτων - Κλειτορίας (μέσω Λουσών και Πριόλιθου), από τα Καλάβρυτα προς το χιονοδρομικό κέντρο και από το 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ακράτας - Ζαρούχλας.

Στο μεταξύ, οι μηχανισμοί της περιφέρειας και των δήμων βρίσκονται σε ετοιμότητα και εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται διαρκώς για να κρατούν τους δρόμους ανοικτούς.

Ύφεση του χιονιά στη Λαμία

Χωρίς αλυσίδες και χωρίς περιορισμούς εξελίσσεται πλέον η κυκλοφορία σε όλο το κεντρικό οδικό δίκτυο της Φθιώτιδας, αφού μετά την ύφεση της κακοκαιρίας έστω και για μικρό διάστημα δόθηκε η δυνατότητα στα εκχιονιστικά μηχανήματα να καθαρίσουν τους δρόμους και να εξελίσσεται κανονικά η κυκλοφορία.

Στο εθνικό δίκτυο Λαμίας-Αθηνών και Λαμίας-Θεσσαλονίκης, παρά την χιονόπτωση, τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό, η κυκλοφορία εξελίσσεται ομαλά ωστόσο παραμένουν σε επιφυλακή δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα για να παρέμβουν σε ενδεχόμενο υποτροπής των ακραίων καιρικών φαινομένων. Τόσο στην περιοχή του Μαρτίνου στην εθνική οδό Λαμίας Αθήνας όσο και στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων στην εθνική οδό Λαμίας Θεσσαλονίκης όλη τη νύχτα δόθηκε μια μάχη για οποία συνεχίστηκε και μέχρι σήμερα το μεσημέρι για να μείνει ανοιχτός ο δρόμος. Χρειάστηκαν και παρεμβάσεις της αστυνομίας για απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών έτσι ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να εγκλωβιστούν αυτοκίνητα λόγω κυρίως των πολικών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή και οι οποίες έφτασαν και τους - 10 βαθμούς.

Στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα μέχρι το μεσημέρι η τροχαία είχε διακόψει την κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων και για περίπου 10 κρίσιμα χιλιόμετρα από το 12ο χιλιόμετρο έως το 22ο. Επιπλέον ζητούσε ακόμη και από τα Ι.Χ. να διέρχονται μόνο με αλυσίδες.

Από τη 1 το μεσημέρι πλέον έχουν αρθεί οι περιορισμοί ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα παραμένουν στην περιοχή ρίχνοντας αλάτι περιμένοντας πιθανή υποτροπή της κακοκαιρίας. Στο δρόμο Λαμίας -'Αμφισσας η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά ενώ τα μηχανήματα ρίχνουν συνεχώς αλάτι αφού οι θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή φτάνουν ακόμη και το μεσημέρι στους - 9 βαθμούς.

Στο υπόλοιπο επαρχιακό δίκτυο της Φθιώτιδας υπάρχουν προβλήματα στις προσβάσεις προς τα ορεινά χωριά αυτά δηλαδή που είναι σε υψόμετρο πάνω από 600 μ. και ήδη μηχανήματα της Περιφέρειας και των δήμων κινούνται προς διάφορες κατευθύνσεις για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Σε ό,τι αφορά το δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου με μικρά διαλείμματα διατηρήθηκε ανοιχτός όλη τη νύχτα και μέχρι σήμερα το μεσημέρι με πολλαπλές παρεμβάσεις μηχανημάτων.

Στην εσωτερική κυκλοφορία μέσα στην Ευρυτανία είναι αναγκαίες οι αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων ενώ σιγά-σιγά αποκαθίσταται η κυκλοφορία στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της.

Στη Φωκίδα από νωρίς τα ξημερώματα μέχρι το μεσημέρι έχει δοθεί στην κυκλοφορία το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου με προτεραιότητα στον άξονα από τις Θερμοπύλες μέχρι το Αντίρριο. Προβλήματα υπάρχουν κυρίως στα ορεινά χωριά όπου κινούνται μηχανήματα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων αν συνεχιστεί η ύφεση της κακοκαιρίας μέχρι το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο μεγαλύτερο μέρος του νομού.

Έντονες χιονοπτώσεις στην Εύβοια

Η κεντρική, η νότια αλλά και η βόρεια Εύβοια έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο όγκο χιονιού και μαζί και πληθώρα προβλημάτων αφού στην περιοχή της Κύμης το χιόνι ξεπέρασε τα 50 εκατοστά. Στη συγκεκριμένη περιοχή έχουμε μικρή ύφεση της κακοκαιρίας καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις το κύμα παραμένει πάνω από την κεντρική και νότιο Εύβοια και για τις επόμενες ώρες μέχρι το βράδυ. Υπάρχουν προβλήματα στα ορεινά επαρχιακά δίκτυα των περιοχών της περιοχής της Καρύστου, του Μαντουδίου αλλά και της Ιστιαίας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο δρόμος Χαλκίδας-Αιδηψού χρησιμοποιείται μόνο από τα Ι.Χ. και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς η αστυνομική διεύθυνση της Εύβοιας με απόφαση της διέκοψε την κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων στην εθνική οδό Χαλκίδας Αιδηψού σε δύο κρίσιμα σημεία. Από το 16 χιλ έως το 35ο, και στο 74ο χιλ έως το 88ο.

Επίσης προβλήματα υπάρχουν στην κυκλοφορία στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο της περιοχής της Λίμνης.Σύμφωνα με τους αρμόδιους της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μηχανήματα κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά οι πολικές θερμοκρασίες και ο παγετός μαζί και η χιονόπτωση διατηρούν τα προβλήματα ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Εύβοιας.

Χιόνια στη θάλασσα στη Λάρισα

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η χιονόπτωση έχουν γενικευτεί σε όλο το νομό της Λάρισας, με αποτέλεσμα το χιόνι να έχει φτάσει ακόμα και στα παράλια του νομού, δίπλα στο κύμα της θάλασσας.

Στις παραλιακές περιοχές του Αγιόκαμπου - Παλιουργιάς στο δήμο Αγιάς, το χιόνι που έπεφτε χθες το βράδυ ήταν πυκνό, με τη θερμοκρασία να βρίσκεται και σήμερα Σάββατο «κολλημένη» κάτω από το μηδέν.

Αντιολισθητικές αλυσίδες στην περιοχής της Αγιάς είναι απαραίτητες σε : Επαρχιακή Οδό (Ε.Ο.) Ελάφου -Σκλήθρου. • Ε.Ο. Αγιόκαμπου - Σκλήθρου • Ε.Ο. Δήμητρας - Ανατολής • Ε.Ο. Αγιάς - Μελιβοίας • Ε.Ο. Αγιάς - Καλαμακίου • Ε.Ο. Αγιάς - Δήμητρας • Ε.Ο. Αγιάς - Αγιόκαμπου, από 1ο έως 6ο χλμ.

Παγετός και αλυσίδες στο Πήλιο

Χιόνι έχει καλύψει ολόκληρη την Μαγνησία, χιόνισε ακόμη και μέσα στον Βόλο, ενώ ο παγετός είναι το μεγάλο πρόβλημα που δυσχεραίνει τις συγκοινωνίες και τις μετακινήσεις κυρίως στο Πήλιο, όπου επικρατούν «πολικές» θερμοκρασίες.

Στον Βόλο ένα πολύ λεπτό στρώμα χιονιού έχει καλύψει την πόλη και η ασθενής χιονόπτωση συνεχίζεται, αλλά από τον Περιφερειακό και πάνω, προς το Πήλιο, τα προβλήματα είναι εμφανή και οι μετακινήσεις δύσκολες, αφού τα αυτοκίνητα χρειάζονται απαραίτητα αντιολισθητικές αλυσίδες.

Όλα τα προάστια του Βόλου προς το Πήλιο είναι σκεπασμένα με χιόνι και προς Άνω Βόλο, Ανακασιά, Κατηχώρι, Πορταριά, Μακρυνίτσα και μέχρι τα Χάνια η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται μόνο με αλυσίδες εξ αιτίας του παγετού. Η θερμοκρασία στα Χάνια έχει πέσει στους -13 βαθμούς ,ενώ ακόμη και στον Βόλο επικρατεί παγετός με το θερμόμετρο να δείχνει -2.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας η χιονόπτωση ήταν έντονη, αλλά οι θυελλώδεις άνεμοι δεν επέτρεπαν την συσσώρευση χιονιού. Ωστόσο 22 εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες εργάζονταν όλη την νύχτα για να κρατηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στον Περιφερειακό του Βόλου, αλλά και στα τούνελ όπου παρά την ρίψη αλατιού και θαλασσινού νερού από υδροφόρες του Δήμου Βόλου, υπάρχει πάγος στο οδόστρωμα.

Χιόνι έχει σκεπάσει όλο το Πήλιο, ανατολικό, κεντρικό και νότιο, μέχρι και το Τρίκερι, το ακραίο σημείο της χερσονήσου της Μαγνησίας, αλλά στα λευκά έχουν ντυθεί και οι Σποράδες.

Αλυσίδες στη Μακεδονία

Αλλάζει διαρκώς η εικόνα που επικρατεί στο οδικό δίκτυο της Μακεδονίας λόγω του παγετού και της χιονόπτωσης.Οι αστυνομικές διευθύνσεις ενημερώνουν τους οδηγούς για τα σημεία στα οποία θα χρειαστεί να τοποθετήσουν στα οχήματά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου ενώ στην Ημαθία η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης / Βέροιας / Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από τo 91ο χιλιόμετρο (Καστανιά) έως το 98ο χιλιόμετρο (όρια με Π.Ε. Κοζάνης),

  • στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας / Ροδοχωρίου,
  • στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας / Αρκοχωρίου,
  • στην Επαρχιακή Οδό Βέροιας / Σελίου, από τη θέση Μαρούσια έως το 26ο χιλιόμετρο (χιονοδρομικό κέντρο Σελίου),
  • στην επαρχιακή οδό Βέροιας / Δασκίου, από τη Βέροια έως το 43ο (Δάσκιο),
  • από το 2ο χιλιόμετρο της Δημοτικής Οδού από τη διασταύρωση Σιδηροδρομικού Σταθμού Νάουσας έως τη Νάουσα,
  • στην Επαρχιακή Οδό Βέροιας / Κωστοχωρίου, από τη διασταύρωση της οδού 25ης Μαρτίου έως το 19ο χιλιόμετρο,
  • στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας / 3-5 Πηγάδια, από τη Νάουσα έως το 17ο χιλιόμετρο (χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγαδιών),
  • στην Επαρχιακή Οδό Νάουσας / Σελίου (από τη Νάουσα έως χιονοδρομικό κέντρο Σελίου), οδικό δίκτυο εντός Πόλης Νάουσας.

Στην Πέλλα η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό Δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας και στο δευτερεύον οδικό Δίκτυο από Τοπική Κοινότητα Κερασιάς έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρας. Στην Πιερία αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην Εθνική Οδό Κατερίνης / Ελασσόνας, από το 15ο χιλιόμετρο έως το 44ο (όρια με Π.Ε. Λάρισας), στην Επαρχιακή Οδό Βρύας / Ελατοχωρίου (Χιονοδρομικό Κέντρο), από το 16ο χιλιόμετρο έως το 29ο χιλιόμετρο και στην Επαρχιακή Οδό Λαγοράχης / Ελατοχωρίου (Χιονοδρομικό Κέντρο) από το 16ο χιλιόμετρο έως το 29ο χιλιόμετρο.

Στη Χαλκιδική η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • στη Επαρχιακή οδό Πολύγυρου / Βραστών (και εντός οικισμών),
  • στη Επαρχιακή οδό Πολύγυρου / Ταξιάρχη (και εντός οικισμών),
  • στην Επαρχιακή Οδό Πολυγύρου / Παλαιοκάστρου,
  • στην Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης / Ιερισσού, μέσω Ταξιάρχη,
  • στην Επαρχιακή οδό Νεοχώριου / Βαρβάρας / Ολυμπιάδας,
  • στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης / Ιερισσού από το 51ο χιλιόμετρο έως το 55ο χιλιόμετρο και
  • από το 65ο χιλιόμετρο έως το 95ο χιλιόμετρο,
  • στην Επαρχιακή οδό Αρναίας / Στανού,
  • στην Επαρχιακή Οδό Ν. Μουδανιών / Παλιουρίου (από Παλιούρι έως Σίβηρη),
  • στην Επαρχιακή Οδό Ν. Μουδανιών / Παλιουρίου (από Καλλιθέα έως Παλιούρι),
  • στην Επαρχιακή οδό Ν. Μουδανιών / Κασσάνδρας (από Ποτίδαια έως Άθιτο),
  • στην Επαρχιακή οδό Μεταμόρφωσης / Μεταγγιτσίου (στο ύψος του Προφήτη Ηλία),
  • στην Επαρχιακή Οδό Μουδανιών Σιθωνίας (από το 55ο χιλιόμετρο έως το 65ο χιλιόμετρο),
  • σε όλο το οδικό Δίκτυο του Αγίου Όρους.

Στο Κιλκίς αλυσίδες χρειάζονται στην Επαρχιακή Οδό Καστανερής / Λιβαδίων από το 9ο χιλιόμετρο και στις Σέρρες στην Επαρχιακή Οδό Σερρών / Λαϊλιά, από το 18ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά, στην Επαρχιακή Οδό Σιδηροκάστρου / Καρυδοχωρίου (από Φαιά Πέτρα έως Καρυδοχώρι), από το 2ο χιλιόμετρο έως το 5ο χιλιόμετρο της Δημοτικής οδού από τη διασταύρωση Κορμίστας προς την Ιερά Μόνη Εικοσιφοίνισσας και στην Επαρχιακή οδό Σερρών / Βροντούς (από το 25ο χιλιόμετρο έως Βροντού).

Λευκό τοπίο και στη Χίο

Μάχη προκειμένου να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι κυρίως στο βόρειο κομμάτι του νησιού δίνουν ως αυτήν την ώρα τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και του Δήμου Χίου.

Σύμφωνα με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, υπάρχουν προβλήματα σε όλο το οδικό δίκτυο της βόρειας πλευράς του νησιού.

Εξαιτίας του παγετού, πέντε οδηγοί αυτοκινήτων εγκλωβίστηκαν στον δρόμο από Λαγκάδα προς Καρδάμυλα, στο ύψος του Δελφινίου, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή της Πυροσβεστικής αλλά και οχήματος της Περιφερειακής Ενότητας Χίου για να απεγκλωβιστούν.

Να σημειωθεί ότι ακόμα και χωριά όπως η Συκιάδα αλλά και η παραθαλάσσια Λαγκάδα έχουν καλυφθεί από το χιόνι.

Η Τροχαία να εφιστά την ιδιαίτερη προσοχή των οδηγών ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

Χιόνι σε Αλόννησο και Σκόπελο

Ιδιαίτερα πολύ χιόνι έχει πέσει στην Αλόννησο, όπου το ύψος του ξεπερνά τα 50 εκατοστά ακόμη και στις παραλίες του νησιού σύμφωνα με τον δήμαρχο Πέτρο Βαφίνη και η κατάσταση είναι δύσκολη. Στην Σκόπελο η χιονόπτωση δημιούργησε και εκεί προβλήματα και ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ είπε ότι το μισό νησί έχει πολύ χιόνι που ξεπερνά τα 30 εκατοστά και γίνονται προσπάθειες να εκχιονισθεί ο δρόμος Σκοπέλου-Έλιος και να δοθεί στην κυκλοφορία. οι δημοτικές αρχές προσπαθούν να κρατήσουν τους κεντρικούς δρόμους ανοιχτούς.

Στη Σκιάθο χιονόπτωση σημειώθηκε μόνο στα ορεινά του νησιού. Στον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης ο συνεχής αποχιονισμός και οι ρίψεις αλατιού, έχουν βοηθήσει ώστε ο δρόμος να είναι ανοιχτός και καθαρός.

Χιόνι και θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -8 βαθμούς Κελσίου στον Έβρο

Μάχη με το χιόνι και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που συνθέτουν το καιρικό σκηνικό στον Έβρο δίνουν οι δημοτικές Αρχές σε όλο τον νομό. Η θερμοκρασία στο βόρειο τμήμα έχει πέσει στους -8 βαθμούς Κελσίου γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την όποια προσπάθεια για την αποκατάσταση της ασφάλειας στις μετακινήσεις πεζών και οχημάτων. Το οδικό δίκτυο, εθνικό και επαρχιακό παραμένει ανοιχτό, ωστόσο οι δήμαρχοι συνιστούν η κυκλοφορία των αυτοκινήτων να γίνεται με τη δέουσα προσοχή και τη χρήση χιονολάστιχων και σε αρκετά σημεία αλυσίδων.

Παρά τη συνεχή ρίψη αλατιού και τον επιχειρούμενο αποχιονισμό, ο δήμαρχος Σουφλίου, Βαγγέλης Πουλιλιός εκφράζει τον προβληματισμό του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το κατά πόσο είναι ασφαλέστερη η απομάκρυνση του χιονιού από το επαρχιακό οδικό δίκτυο, δεδομένου ότι ο παγετός θα μετατρέψει σε γυαλί το ελάχιστο χιόνι που θα παραμείνει στο οδόστρωμα καθιστώντας το ιδιαίτερα επικίνδυνο. Η συνεχής παρακολούθηση του ύψους του χιονιού και της πτώσης της θερμοκρασίας είναι τα στοιχεία που καθορίζουν τις ενέργειες του δήμου, κύριο μέλημα του οποίου είναι σύμφωνα με τον κ. Πουλιλιό η ασφάλεια των πολιτών.

Στον δήμο Διδυμοτείχου ο δήμαρχος Παρασκευάς Πατσουρίδης, διαβεβαιώνει πως γίνονται όλες οι προβλεπόμενες και σχεδιαζόμενες ενέργειες για να μην αποκλειστούν χωριά και να μην κινδυνέψουν δημότες. Στην κατεύθυνση αυτήν αναφέρει πως εφόσον οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν αμετάβλητες έως και τη Δευτέρα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία της περιοχής καθώς μετά από 15 ημέρες που παρέμειναν κλειστά, εκτιμά πως θα έπρεπε από σήμερα να ενεργοποιηθεί η θέρμανση προκειμένου να επιτευχθεί η κατάλληλη για τη λειτουργία τους θερμοκρασία.

Στον δήμο Αλεξανδρούπολης, με την πρωτεύουσα του νομού επίσης ντυμένη στα λευκά, με το θερμόμετρο στους -2 βαθμούς και συνεχή καθοδική τάση, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Φερών, όπου το ύψος του χιονιού και το τσουχτερό κρύο οδήγησε τον αντιδήμαρχο, Νίκο Γκότση να ζητήσει από τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Επίσης ο κ. Γκότσης προχώρησε και στην ενεργοποίηση δύο τηλεφωνικών γραμμών για την εξυπηρέτηση από το προσωπικό της δημοτικής ενότητας Φερών, όσων λόγω προχωρημένης ηλικίας ή ασθένειας χρήζουν όχι μόνο ιατρικής βοήθειας αλλά ακόμη και βοήθειας για αγορά φαρμάκων ή άλλων απαραίτητων αγαθών. Στο μεταξύ ανοιχτό θα παραμείνει καθ' όλο το 24ωρο τόσο το Α΄ ΚΑΠΗ Αλεξανδρούπολης όσο και ο δεύτερος όροφος του δημαρχείου στο κέντρο της πόλης, για τη φιλοξενία όσων δημοτών το χρειαστούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider