Στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος επανεντάσσεται η Ελλάδα  

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος επανεντάσσεται η Ελλάδα  

Έπειτα από απουσία οκτώ ετών, λόγω δημοσιονομικών περιορισμών, η Ελλάδα επανεντάσσεται στα προαιρετικά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA),επενδύοντας 8,2 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία.

Η απόφαση της Αθήνας κατατέθηκε στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών των χωρών-μελών της ESA, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Λουκέρνη της Ελβετίας.

Η επανένταξη της χώρας κατέστη εφικτή έπειτα από προσπάθειες του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την εξεύρεση κονδυλίων, αναφέρει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Εξασφαλίσθηκε έτσι η συμμετοχή σε προγράμματα που προσφέρουν ευκαιρίες για την ενίσχυση της εθνικής διαστημικής βιομηχανίας και της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, όσο και στην ενίσχυση της γεωγραφικής επιστροφής.

Αναλυτικά η κατανομή του ποσού ανά πρόγραμμα/δραστηριότητα είναι η ακόλουθη:

· Ανάπτυξη Διαστημικής Τεχνολογίας (GSTP) με 2.400.000 €
· Παρατήρηση Γης (Earth Observation – EOEP 5) με 2.400.000 €
· Τηλεπικοινωνίες & Ολοκληρωμένες Εφαρμογές (Telecom – ARTES) με 2.600.000 €
· Υποστήριξη Επιστήμης & Εξερεύνηση Διαστήματος (Space Exploration - E3P) με 300.000 €
· Παρακολούθηση Διαστημικής Δραστηριότητας (SSA) με 200.000 €
· Ανάπτυξη Επιστημονικών Πειραμάτων (PRODEX) με 300.000 €
Το γεγονός της επανένταξης της Ελλάδας στα προαιρετικά προγράμματα αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας αποδοχής και αναγνώρισης από τον Οργανισμό σε πολιτικό επίπεδο και ενίσχυσε την εικόνα -συμμετοχή της ως κράτος-μέλος. Το σχετικό ενδιαφέρον για την συμμετοχή από το σύνολο της επιστημονικής και βιομηχανικής κοινότητας του τομέα αναμένεται να είναι ευρύ και άμεσο. Για τους λόγους αυτούς, η ελληνική αντιπροσωπεία πρόκειται να προετοιμαστεί σε συνεργασία με την ESA με βασικό άξονα την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση αυτής της σημαντικής “επένδυσης”.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider