Θάνου: Η νέα δικαστική ένωση δεν είναι το πρόβλημα της δικαιοσύνης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θάνου: Η νέα δικαστική ένωση δεν είναι το πρόβλημα της δικαιοσύνης

Ολοκληρώθηκε το πανηγυρικό μέρος της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και αναμένεται να ξεκινήσει η εσωτερική διαδικασία της συνέλευσης των μελών της ΕΔΕ.

Κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι η χώρα μας έχει το πιο αργό δικαστικό σύστημα στην Ευρώπη και αυτή η καθυστέρηση έχει μεγάλες επιπτώσεις και στην οικονομία, καθώς ποιος θέλει να βάλει τα λεφτά του σε μια χώρα που δικαιοσύνη δεν σπεύδει όσο γρήγορα θα ήθελε;

Παράλληλα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου υπεραμύνθηκε της συνάντησης της ηγεσίας της δικαιοσύνης που πραγματοποιήθηκε σχετικά πρόσφατα με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, λέγοντας ότι δεν κατανοεί «την ενόχληση ορισμένων» αναφερόμενη στην αρνητική για το θέμα τοποθέτηση, λίγο νωρίτερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αναφέρθηκε στα γενικότερα προβλήματα της δικαιοσύνης σημειώνοντας πως « η νέα δικαστική ένωση δεν είναι το πρόβλημα της δικαιοσύνης».

Ακόμη, η κυρία Θάνου, επανέλαβε τη θέση της, που έχει και δημόσια εκφράσει, ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών πρέπει να παραταθεί, επικαλούμενη ρυθμίσεις για αυξήσεις των ορίων ηλικίας που ισχύουν για τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και το καθεστώς που ισχύει σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες και κάνοντας λόγο «για δυσμενή διάκριση» σε βάρος των δικαστών και πρόσθεσε «ότι δεν πρέπει να σπεύδουν διάφοροι να μιλούν περί αντισυνταγματικότητας» για τη ρύθμιση περί παρατάσεως του ορίου ηλικίας και υποσχέθηκε ότι σύντομα θα δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία προς θεμελίωση της θέσεώς της.

Στη συνέχεια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ανέφερε: «Η δικαιοσύνη δεν αντέχει ιδεολογικές και κομματικές αντιπαραθέσεις. Η ανάστασή της είναι στα χέρια μας και χέρια των εκλεκτών προσκεκλημένων. Η δικαιοσύνη δεν αντέχει ιδεολογικές και κομματικές αντιπαραθέσεις».

Εξάλλου, ο πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, τόνισε ότι «υπό την ισχύ του παρόντος Συντάγματος δεν μπορεί υπάρξει παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών» και η διάταξη αυτή που θέτει όριο έχει τεθεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος. Ακόμη, αναφερόμενος ο κ. Πικραμμένος στην τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης για αντιθεσμικά κέντρα που επιχειρούν να επηρεάσουν τη δικαιοσύνη, είπε ότι τα κέντρα υπήρχαν και θα υπάρχουν, οι δικαστές πρέπει να θωρακιστούν για να αποκρούουν τις επιρροές., ενώ σχολιάζοντας τις θέσεις της προέδρου του Αρείου Πάγου για παράταση του ορίου συνταξιοδότησης είπε «θα αισθανόμουν πιο πικραμένος που δεν πρόλαβε την παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και αποχώρησε από τη δικαιοσύνη».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε σε μαφιόζικη και παρακρατική επίθεση στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και τόνισε ότι «το κεφάλι της ανεξάρτητης δικαιοσύνης επί πίνακι ζητείται από την εκτελεστική εξουσία».

Τέλος, η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη ανέφερε ότι αν και είναι γνωστά τα προβλήματα της δικαιοσύνης εν τούτοις η λύση τους μετατοπίζεται και πάλι λόγω της οικονομικής κρίσης και εξέφρασε το ερώτημα:

«Αν όμως η κρίση δεν είναι παροδική, όπως φαίνεται, πώς θα λειτουργήσει η δικαιοσύνη;» και πρόσθεσε: «Κι αν καταρρεύσει το δικαστικό σύστημα τι επιπτώσεις θα έχει στη δημοκρατία;».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider