Παράδειγμα από την Κύπρο για την ελληνική Παιδεία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παράδειγμα από την Κύπρο για την ελληνική Παιδεία

Πριν από την άνοιξη του 2017 θα επισκεφθεί επίσημα τη Λευκωσία ο υπουργός Παιδείας της Ελλάδας, Κώστας Γαβρόγλου, για να υπογράψει με τον Κύπριο ομόλογο του, Κώστα Καδή, την ανανέωση του Μνημονίου Εκπαιδευτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

Ο κ. Μπαξεβανάκης, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνοδεύει στην επίσκεψη του τον κ. Γαβρόγλου, δήλωσε:«Θέλουμε να αντλήσουμε από την εμπειρία της Κύπρου για τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, που σχεδιάζουμε στην Ελλάδα».

Ο κ. Μπαξεβανάκης, ο οποίος πήρε μέρος στην Υπουργική Διάσκεψη, με θέμα την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στη Μεσόγειο, τόνισε ότι εκ του αποτελέσματος αυτή αποδείχθηκε μια πολύ ουσιαστική.

«Προέκυψαν χρήσιμα πράγματα, τα οποία θα φροντίσουμε να ενσωματώσουμε στο δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα», ανέφερε. Επίσης, είπε πως αναγνωρίστηκε από όλους ότι η Κύπρος προετοίμασε και οργάνωσε κατά εξαιρετικό τρόπο την διάσκεψη. Αποτέλεσμα αυτού, σημείωσε, ήταν ότι τα δύο έγγραφα, το Σχέδιο Δράσης και η Διακήρυξη της Λευκωσίας, στα οποία ενσωματώθηκαν παρατηρήσεις από άλλες χώρες, υιοθετήθηκαν ομόφωνα.

«Η Κύπρος κέρδισε διεθνή ακτινοβολία και όλοι αναγνώρισαν ότι μπορεί να δώσει ώθηση σε σημαντικά ζητήματα», τόνισε.

«Θέλουμε να βλέπουμε την εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη ολιστικά. Στην Ελλάδα έχουμε τρεις τομείς δράσεων: πολιτιστικού περιεχομένου, αγωγή υγείας, περιβαλλοντική εκπαίδευση, την οποία θεωρούμε ότι αφορά στενά το φυσικό περιβάλλον. Εμείς θέλουμε, πράγμα που υιοθετήθηκε στο σχέδιο δράσης, αυτό να είναι ενιαίο. Διότι, σήμερα το περιβάλλον δεν είναι μόνο το φυσικό, αλλά και το ανθρωπογενές», ανέφερε ο κ. Μπαξεβανάκης.

Ο Έλληνας υφυπουργός δήλωσε ότι με το σχέδιο δράσης και την διακήρυξη αναγνωρίζεται πως τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα αντιμετωπίζονται με τη διαμόρφωση πολιτών, που θα έχουν περιβαλλοντική γνώση, συνείδηση και ευθύνη. Επίσης, είπε, αναγνωρίζεται ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι της αειφόρου ανάπτυξης θα πρέπει να υπάρχει συνέργεια και συνεργασία ανάμεσα στις διάφορες χώρες, διότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν γνωρίζουν ούτε όρια ούτε περιορίζονται στα σύνορα των χωρών.

Το σχέδιο δράσης καλύπτει όλες τις μορφές της εκπαίδευσης, όπως τη δια βίου εκπαίδευση. Για την υλοποίηση του συστάθηκε επιτροπή , της οποίας θα προεδρεύει η Κύπρος.

Εξάλλου, ο Κύπριος υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, δήλωσε πως το γεγονός ότι η περιοχή της Μεσογείου προχωρεί πρώτη στην υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου δράσης «είναι πάρα πολύ σημαντικό και στη διάσκεψη τονίστηκε ότι αυτό που έχουμε υιοθετήσει μπορεί να εφαρμοστεί ως μοντέλο και σε άλλες περιοχές του πλανήτη». Ο κ. Καδής τόνισε τη σημασία στο να ηγηθεί μιας τέτοιας πρωτοβουλίας η Κύπρος.

Η Υπουργική Διάσκεψη της Λευκωσίας έγινε για πρώτη φορά με τη συνεργασία διεθνών οργανισμών και φορέων, όπως η UNESCO και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη, και σε αυτήν συμμετείχαν υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς από 20 και πλέον χώρες της Μεσογείου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider