Αναστέλλεται η απεργία της ΠΝΟ-Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναστέλλεται η απεργία της ΠΝΟ-Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων

Tην αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της Πανελληνίας Ναυτικής Ομοσπονδίας, κατόπιν της σημερινής της συνεδρίασης.

«Επιτέλους πρυτάνευσε η λογική, έπειτα από διάλογο 18 ημερών» σχολίασε ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, χαιρετίζοντας την απόφαση της ΠΝΟ.

«Το αίτημα για το οποίο έγινε η απεργία, η κυβέρνηση το υλοποίησε πλήρως από την πρώτη στιγμή» πρόσθεσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα φορολόγησης».

Η συνεδρίαση των μελών της ΠΝΟ πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος των επεισοδίων στο λιμάνι του Ηρακλείου και των αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά εν όψει Χριστουγέννων.

Αναχωρεί από το λιμάνι το πλοίο BLUE HORIZON με τα αγροτικά προϊόντα

Αναχωρεί μετά τη λήξη της απεργίας της ΠΝΟ, το πλοίο BLUE HORIZON με περίπου 120 νταλίκες με ευπαθή προϊόντα ενώ οι υπόλοιπες που έχουν παραμείνει στο λιμάνι θα μεταφερθούν με άλλα πλοία.

Στο μεταξύ με το πρώτο φως της ημέρας φάνηκαν οι εκτεταμένες καταστροφικές ζημιές που είχαν γίνει με την φωτιά στα εκδοτήρια της ΑΝΕΚ κατά την διάρκεια των επεισοδίων το βράδυ της Παρασκευής

Τόσο για τα επεισόδια όσο και για τη φωτιά στα εκδοτήρια της ΑΝΕΚ το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου διενεργεί προανάκριση. Εξ άλλου η ΑΝΕΚ σε χθεσινοβραδινή της ανακοίνωση της ανέφερε: «Σήμερα τα εκδοτήρια της κοινοπραξίας ΑΝΕΚ - Superfast στο λιμάνι του Ηρακλείου έγιναν στόχος εμπρηστικής επίθεσης. Πρόκειται για μια άδικη και αναίτια επίθεση. Η ΑΝΕΚ LINES έχει αποδείξει ότι συμπαραστέκεται και στηρίζει τους δίκαιους αγώνες και τις διεκδικήσεις των αγροτών όπως και των ναυτεργατών. Είμαστε σίγουροι ότι τα σημερινά επεισόδια δεν εκφράζουν τα αιτήματά τους.

Οφείλουμε όλοι να καταδικάζουμε ενέργειες οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα πολιτών και εργαζομένων.Και όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν έχουμε, ούτε θέλουμε να εμπλακούμε σε καμία είδους διένεξη για διχόνοια μεταξύ των πολιτών ή του παραγωγικού ιστού της χώρας μας. Λυπούμαστε που μας εμπλέκουν.

Ας κοιτάξουν το όποιο πρόβλημα και όχι να μας στοχοποιούν για να αποφεύγουν το πρόβλημα και τη λύση του».

Παράλληλα, σε σχετική ανακοίνωση η ΠΝΟ ανέφερε ότι: «Μετά από εννιά ημέρες επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία συνήλθε σήμερα, αποφάσισε την άμεση προσωρινή αναστολή των απεργιακών της κινητοποιήσεων παραμένοντας ωστόσο σε επιφυλακή και «περιμένοντας χειροπιαστές αποδείξεις από τους κυβερνώντες για την επίλυση των προβλημάτων, σύμφωνα με τις διατυπωθείσες δηλώσεις τους».

Σύμφωνα με τα μέλη της ΠΝΟ, η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί πρέπει να επανεξετάσουν την αρνητική συμπεριφορά τους στην αντιμετώπιση των δίκαιων και καυτών αιτημάτων τους και «να κατανοήσουν μια για πάντα ότι οι ναυτεργάτες δεν ζητούν τίποτε νέο αλλά απλά αγωνίζονται να διασώσουν όσα τους έχουν απομείνει μετά τις συνεχείς περικοπές, που δέχτηκε ο κλάδος από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα της Τρόικας και των μέχρι σήμερα Κυβερνήσεων».

Με την ανακοίνωση της η Ομοσπονδία, ξεκαθαρίζει ότι οι γραπτές και προφορικές διαβεβαιώσεις, του υπουργού Ναυτιλίας και του υπουργού των Οικονομικών, για το φορολογικό, «λειτούργησαν προς το παρόν ως καταρχήν πυροσβεστικό μέσο, πλην όμως σαφέστατα και αναμφισβήτητα δεν αποτελούν και ικανοποίηση των αιτημάτων»

Πάντως, η ΠΝΟ η οποία χαρακτηρίζει την εννιαήμερη απεργία ως «απαρχή νέων αγώνων», διακηρύσσει ότι αν σύντομα δεν υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις στα αιτήματα του κλάδου τους, θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα τους.

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια που έλαβαν χώρα στο λιμάνι του Ηρακλείου μεταξύ αγροτών και λιμενεργατών, όταν εξαγριωμένοι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων ζητούσαν να φορτωθούν οι νταλίκες με τα ευπαθή αγροτικά προϊόντα και να προωθηθούν στις αγορές, ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, είχε τονίσει ότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία «αν δεν λογικευτεί, θα αναλάβει τις ευθύνες της. Πιστεύω όμως ότι θα πρυτανεύσει η λογική», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνης Νταλακογιώργος, σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «θλιβερά και επικίνδυνα γεγονότα», με τις «ευθύνες να βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση, το ΥΕΝ αλλά και τις αστυνομικές - λιμενικές δυνάμεις οι οποίες επέδειξαν πρωτοφανή αδράνεια απέναντι στις παρακρατικές δράσεις των λεγόμενων αγανακτισμένων αγροτών οι οποίοι στοχοποιούν ως εχθρό το μαχόμενο ναυτεργατικό κίνημα και τους ναυτεργάτες που δίνουν ένα σκληρό και δύσκολο αγώνα που αφορά την ίδια την επαγγελματική τους υπόσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ.

Τα επεισόδια μάλιστα στην Κρήτη φάνηκαν να παίρνουν μεγάλες διαστάσεις όταν ξέσπασε φωτιά καταστρέφοντας τα γραφεία της ναυτιλιακής ακτοπλοϊκής εταιρίας ANEK - Superfast, η οποία από τη μεριά της χαρακτήρισε άδικη και αναίτια την επίθεση.

Η εταιρεία μάλιστα σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι συμπαραστέκεται και στηρίζει τους δίκαιους αγώνες και τις διεκδικήσεις των αγροτών όπως και των ναυτεργατών, ωστόσο καταδικάζει τέτοιου είδους «ενέργειες οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα πολιτών και εργαζομένων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.