Αντισυνταγματική η συμμετοχή δικαστή στη χορήγησης άδειας διαχειριστή αφερεγγυότητας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντισυνταγματική η συμμετοχή δικαστή στη χορήγησης άδειας διαχειριστή αφερεγγυότητας

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθ. 220/2016 γνωμοδότησή του έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η σχετική διάταξη σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, η οποία προβλέπει ότι θα διορίζονται εν ενεργεία δικαστικοί λειτουργοί, πρόεδροι στην επιτροπή των πανελλήνιων εξετάσεων για την απόκτηση της άδειας του επαγγέλματος του διαχειριστή αφερεγγυότητας.

Να σημειωθεί ότι, ως διαχειριστής αφερεγγυότητας ορίζεται το φυσικό πρόσωπο που έχει λάβει άδεια, προκειμένου να ασκεί τα καθήκοντα τα οποία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα, ανατίθενται «στο σύνδικο πτώχευσης, στο μεσολαβητή και ειδικό εντολοδόχο της διαδικασίας εξυγίανσης, στον ειδικό εκκαθαριστή της διαδικασίας ειδικής εκκαθάρισης, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα για την οποία ορίζεται στη νομοθεσία ότι η άσκησή της ανατίθεται σε διαχειριστή αφερεγγυότητας».

Ειδικότερα, στο ΣτΕ κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο ρυθμίζει το επάγγελμα του διαχειριστή αφερεγγυότητας, τις προϋποθέσεις για το διορισμό του διαχειριστή, την διαδικασία χορήγησης της άδειας του διαχειριστή και του τρόπου διεξαγωγής των σχετικών εξετάσεων, κ.λπ.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο πάρεδρος Δημήτρης Βασιλειάδης), σε γνωμοδότησή του αναφέρει ότι το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο άρθρο 6 προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης συγκροτείται επιτροπή εξετάσεων στην οποία συμμετέχει, ως πρόεδρος, δικαστικός λειτουργός του Εφετείου Αθηνών ή Πειραιώς ή Θεσσαλονίκης, ο οποίος πρέπει να έχει διατελέσει εισηγητής πτωχεύσεων για τουλάχιστον 3 χρόνια.

Στην γνωμοδότηση αναφέρεται ότι, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος (1.1.2002) απαγορεύεται η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων στους εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η συμμετοχή δικαστικών λειτουργών σε «συμβούλια ή επιτροπές πειθαρχικού, ελεγκτικού η δικαιοδοτικού χαρακτήρα», προσθέτουν οι δικαστές.

Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ αναφέρει ότι το άρθρο 6 του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, που προβλέπει την συμμετοχή εν ενεργεία δικαστικού λειτουργού στην εν λόγω επιτροπή εξετάσεων, είναι αντίθετη στο άρθρο 89 του Συντάγματος και κατά συνέπεια μη νόμιμη. Και αυτό γιατί η επιτροπή εξετάσεων δεν αποτελεί όργανο ελεγκτικού χαρακτήρα και προσθέτει ότι στη διάταξη του Διατάγματος, πρέπει να προβλεφθεί ότι στην επιτροπή εξετάσεων μπορεί να συμμετέχει ως πρόεδρος συνταξιούχος δικαστικός λειτουργός ή καθηγητής ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider