Τσίπρας: Η Ευρώπη να στρέψει το ενδιαφέρον της στην Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Η Ευρώπη να στρέψει το ενδιαφέρον της στην Ελλάδα

«Γνωρίζετε καλύτερα απ’ όλους ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη καμπή και η Γερμανία, ως ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης, έχει μεγάλη ευθύνη και για τα αδιέξοδα, αλλά και για την δυνατότητα να βρεθεί μια προοπτική διεξόδου» τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Frank Walter Steinmeier, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε, πως «όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι η μεγάλη απειλή είναι η άνοδος της ακροδεξιάς και του αδιέξοδου λαϊκισμού των δυνάμεων αυτών, καθώς επίσης και να συνειδητοποιήσουμε πως μόνο με πολιτικές τιμωρίας, χωρίς πολιτικές συνοχής και κοινωνικής αλληλεγγύης, η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά».

«Η χώρα μου δέχθηκε σχεδόν όλες τις κρίσεις τις μεγάλες της Ευρώπης, ευτυχώς όχι την κρίση ασφάλειας, αλλά δέχθηκε μεγάλα πλήγματα από την οικονομική κρίση και την προσφυγική κρίση ανέφερε ο πρωθυπουργός», ενώ τόνισε, ότι «ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης και έχει έλθει πλέον η ώρα η Ευρώπη να στρέψει το ενδιαφέρον της με αλληλεγγύη και στον ελληνικό λαό, ώστε να υπάρξει μια θετική διέξοδος και σε ό,τι αφορά την κρίση την οικονομική από την οποία πρέπει κάποια στιγμή να ξεφύγουμε, αλλά και σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση που είναι μια ευρωπαϊκή υπόθεση».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «έχουμε να πούμε πολλά και για την Κύπρο, που είναι μια μεγάλη πληγή εδώ και 42 χρόνια» και πρόσθεσε πως «θα προσπαθήσουμε όλοι, και η δική σας συνεισφορά είναι σημαντική, να βρούμε μια βιώσιμη λύση. Υποδεχόμαστε ένα πολύ καλό φίλο και πιστεύουμε ότι έχετε να δώσετε πάρα πολλά πράγματα και στη χώρα σας αλλά και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή υπόθεση» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Στην απάντησή του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του που επισκέπτεται τη χώρα μας και εκτίμησε ότι σήμερα «οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο».

«Θυμάμαι ότι ήταν μία από τις πρώτες επισκέψεις που έκανα, στη δεύτερή μου θητεία ως υπουργός Εξωτερικών, εδώ στην Αθήνα. Εν τω μεταξύ, στο μεσοδιάστημα, βρέθηκα επανειλημμένα εδώ και ήταν φορές που οι διμερείς σχέσεις δεν ήταν οι καλύτερες μεταξύ των χωρών μας. Όμως, σκεπτόμενος τις πρώτες ώρες που βρέθηκα στην Ελλάδα, χθες, αλλά και σήμερα, μπορώ να πω ότι είναι αισθητή η εντύπωση που έχω ότι οι σχέσεις μας είναι πολύ καλύτερες και νομίζω ότι και οι δύο πλευρές εργαστήκαμε σκληρά, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Είναι υποχρέωση και των δύο μας, όμως, απέναντι στις χώρες μας, αλλά και απέναντι στην Ευρώπη» είπε ο κ. Steinmeier, ενώ αναφερόμενος στις εκλογές στην Αυστρία και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία, την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα των αυστριακών εκλογών και την ανησυχία του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία.

«Ήταν» είπε, «μια Κυριακή με ανάμικτες εντυπώσεις, που μας ήρθαν και από την Αυστρία και από την Ιταλία και μπορεί να χαιρόμαστε για το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι στην Αυστρία δεν εξέλεξαν τον υποψήφιο των λαϊκιστικών δυνάμεων. Ωστόσο, πρόσθεσε, «παρακολουθούμε με ανησυχία το αποτέλεσμα στην Ιταλία. Νομίζω ότι ο Renzi έκανε το σωστό και το απαραίτητο. Ωστόσο, δεν ψήφισαν γι’ αυτόν οι εκλογείς. Δεν πρόκειται, βεβαίως, για κάποια πολιτειακή κρίση. Πρόκειται, όμως, για μια κυβερνητική κρίση στη χώρα εκείνη, που θα πρέπει να επιλυθεί και σίγουρα δεν είναι ένα θετικό μήνυμα το οποίο εκπέμπεται προς την Ευρώπη σε μια δύσκολη εποχή.

Στο πλαίσιο αυτό, είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που βρίσκομαι κοντά σε έναν Έλληνα, για τον οποίο γνωρίζω ότι έχει τις ίδιες αντιλήψεις όπως και εμείς, είναι φιλικός προς την Ευρώπη, αλλά καταβάλλει και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ύστερα από την έξοδο της Βρετανίας, για να μπορέσει να εξασφαλιστεί η συνοχή των υπολοίπων κρατών - μελών της Ευρώπης.

Σε ό,τι φορά την Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι έχει «πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός της δεν βρίσκονται σε εύκολη κατάσταση, δεν είναι εύκολα τα πράγματα για την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό της, δεδομένου ότι αφενός αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση αφετέρου έχει να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο, το κυρίως βάρος του μεταναστευτικού και επίσης έχει να αντιμετωπίσει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.