«Με πολιτικές τιμωρίας η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Με πολιτικές τιμωρίας η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει»

Στη δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη και την δυσχερή κατάσταση της Ελλάδας και του Έλληνα πρωθυπουργού, αναφέρθηκε ο Γερμανός υπουργό Εξωτερικών, Frank-Walter Steinmeier, στην συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Όπως δήλωσε ο κ. Steinmeier σε σχέση με την πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα, οι σχέσεις των δύο χωρών σήμερα είναι σαφώς καλύτερες. «Στο μεσοδιάστημα από την πρώτη επίσκεψή μου στην Αθήνα, βρέθηκα επανειλημμένα εδώ και οι διμερείς σχέσεις δεν ήταν οι καλύτερες μεταξύ των χωρών. Όμως σκεπτόμενος τις πρώτες ώρες που βρέθηκα στην Ελλάδα σήμερα και χθες οι σχέσεις μας είναι πολύ καλύτερες και οι δύο πλευρές εργάστηκαν για αυτό» δήλωσε ο κ. Steinmeier.

Χαρακτηρίζοντας την συγκεκριμένη συγκυρία δύσκολη για την Ευρώπη ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «ήταν μια Κυριακή με ανάμεικτες εντυπώσεις και από Ιταλία και από Αυστρία. Και μπορεί να χαιρόμαστε γιατί οι αυστριακοί δεν εξέλεξαν τον υποψήφιο των λαϊκιστικών δυνάμεων ωστόσο παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα στην Ιταλία».

Υποστηρίζοντας τον Ιταλό πρωθυπουργό ο κ. Steinmeier ανέφερε ότι «ο Renzi έκανε το απαραίτητο όμως δεν ψήφισαν υπέρ του οι εκλογείς. Δεν πρόκειται βεβαίως για κάποια πολιτειακή κρίση αλλά για μια κυβερνητική κρίση στην Ιταλία η οποία θα πρέπει να επιλυθεί» Παρόλα αυτά τόνισε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εκπέμπει ένα μήνυμα στην Ευρώπη σε μια δύσκολη εποχή.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως διευκρίνισε ο κ. Steinmeier «είμαι ευγνώμων που βρίσκομαι κοντά σε έναν Έλληνα εταίρο με ίδιες αντιλήψεις με τις δικές μας για την Ευρωπαική συνοχή κι ο οποίος καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση της χώρας του».

Τέλος αναφέρθηκε στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν στην συνάντηση τονίζοντας πως «έχει επίγνωση πως η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός της δεν βρίσκεται σε εύκολη κατάσταση και πως πρέπει να αντιμετωπίσει μια οικονομική κρίση, το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος και τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό».

Η Ευρώπη βρίσκεται σε δύσκολη καμπή και πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως η μεγάλη απειλή είναι η άνοδος της ακροδεξιάς και ότι μόνο με πολιτικές τιμωρίας η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η χώρα μας πέραν της οικονομικής κρίσης δέχεται το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης, επισήμανε τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός και αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπογράμμισε ότι μετά απο 42 χρόνια πρέπει να βρεθεί βιώσιμη λύση.

Ο κ. Steinmeier ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη στη χώρα μας, έφτασε στις 10.00 π.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου όπου τον υποδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας

Στις 13:15 ο κ. Steinmeier θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Να υπενθυμίσουμε πως κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, μετά από συνάντησή τους, ο Γερμανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι «τα δημόσια παιχνίδια με τη Συνθήκη της Λωζάνης δεν μπορούν να αποτελούν πολιτική».

«Αυτό δεν συνεισφέρει στην επιτακτικά απαραίτητη σταθερότητα που επιζητούν οι πολίτες», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «καθένας γνωρίζει τι θα σήμαινε το να ξεκινήσουμε στην Ευρώπη να αμφισβητούμε τα σύνορα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider