Εντός του 2017 ξεκινά η γραμμή 4 του Μετρό

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εντός του 2017 ξεκινά η γραμμή 4 του Μετρό

Μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2017 αναμένεται να μπει σε τροχιά υλοποίησης η γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, ένα από τα σημαντικότερα έργα που θα επιλύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα των κατοίκων των ανατολικών προαστίων αλλά και θα δώσει νέο έργο στα στελέχη της Αττικό Μετρό, έχουν μείνει άνευ αντικειμένου την τελευταία 8ετία, τουλάχιστον, επί αθηναϊκού εδάφους.

Όπως ανέφερε και προ ημερών ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, η αρχή θα γίνει από το τμήμα της Γραμμής από το Άλσος Βεϊκου στο Γαλάτσι μέχρι το Γουδί μήκους 12,9χλμ με 14 υπόγειους σταθμούς. Το σύνολο της Γραμμής 4 θα έχει 30χλμ μήκους με 33 σταθμούς.

Το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 θα ενώσει το κέντρο της Αθήνας με τα Ανατολικά προάστια της πόλης. Η δημοπράτηση αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα έτος και τα έργα να ξεκινήσουν το 2018.

Το κόστος υπολογίστηκε σε 1,4 δισ ευρώ. Οι περιοχές που θα δημιουργηθούν Σταθμοί θα κατασκευαστούν στις περιοχές Γαλάτσι, Κυψέλη, Γκύζη, Κολωνάκι, Ιλίσια, Ζωγράφου και Γουδή.

Σταθμοί Ανταπόκρισης θα είναι οι Σταθμοί: Ακαδημίας (με το σταθμός Πανεπιστήμιο της Γραμμής 2) και Ευαγγελισμός (με Γραμμή 3).

Η γραμμή 4 θα κατασκευαστεί με πιο μοντέρνα χαρακτηριστικά, όλοι οι σταθμοί θα είναι πλάγιοι, όμως θα διαθέτουν συρμούς υπεραυτόματους που θα κινούνται χωρίς οδηγό ενώ θα υπάρχουν θύρες ασφαλείας στις αποβάθρες οι οποίες θα ανοίγουν μόνο όταν ο συρμός θα έχει φτάσει και θα έχει ακινητοποιηθεί. Οι σήραγγες θα είναι διπλές (μία για κάθε κατεύθυνση).

Το έργο του τμήματος Αλσος Βεϊκου - Γουδί της νέας γραμμής 4 θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και την ΕΤΕπ σε ποσοστό που φτάνει το 75%.

Τα έργα αναμένεται να διαρκέσουν 7-8 χρόνια, με το 2025 να είναι μάλλον η χρονιά σταθμός όπου προβλέπεται η λειτουργία του πρώτου τμήματος της Γραμμής 4.

Η νέα γραμμή υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί καθημερινά 220.000 επιβάτες και θα μειώσει την κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων κατά 53.000 ημερησίως. Ο χρόνος διαδρομής από το Άλσος Βεḯκου ως το κέντρο της πόλης θα είναι περίπου 10 λεπτά και από την περιοχή του Ζωγράφου περίπου πέντε λεπτά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider