Τουρκική «απόβαση» στις ελληνικές μαρίνες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκική «απόβαση» στις ελληνικές μαρίνες

Απόβαση στις ελληνικές μαρίνες έχουν κάνει οι Τούρκοι επιχειρηματίες τα τελευταία χρόνια, ενώ έχουν δημιουργηθεί έντονες αντιδράσεις όταν πριν από μερικά χρόνια έβαλαν πόδι στη μαρίνα της Μυτιλήνης αλλά και της Σάμου, προκαλώντας ακόμη και πολιτικού τριγμούς.

Μετά και την μεταβίβαση του Αστέρα Βουλιαγμένης οι Τούρκοι βάζουν πόδι και στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, όπου έχουν ήδη παρουσία τα τελευταία χρόνια μαζί με την Lamda Development του Ομίλου Λάτση στη μαρίνα του Φλοίβου.

Ο λόγος για τον τουρκικό Όμιλο Dogus, ο οποίος έχει την διαχείριση των σημαντικότερων μαρίνων της χώρας όπως της Ζέας, της Κέρκυρας αλλά και της Λευκάδας

Ο Όμιλος Dogus, το 2012 απέκτησε το 50% της Μαρίνας του Φλοίσβου, μέσω μιας στρατηγικής συμμαχίας με την Lamda Development, ενώ το 2013 η θυγατρική του τουρκικού ομίλου απέκτησε το 51% των μετοχών της ελληνικής εταιρείας «MedMarinas» του Ομίλου Κυριακούλη. Με την εν λόγω εξαγορά η τουρκική εταιρεία αύξησε το δυναμικό της από 5.143 σε 8.489 σκάφη σε μαρίνες στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Κροατία.

Η MedMarinas του ομίλου Κυριακούλη ασχολείται με την ανάπτυξη και διαχείριση μαρίνων. Ιδρύθηκε το 2001 και έχει υπό τον έλεγχό της την Μαρίνα Γουβιών (δυναμικότητας 1.235 σκαφών), της Μαρίνα Λευκάδας (δυναμικότητας 620 σκαφών), τη Μαρίνα Ζέας ((δυναμικότητας 670 σκαφών), τη Μαρίνα Καλαμάτας (250 σκαφών).

Το 2013 όμως η θυγατρική του Ομίλου Dogus, Setur απέκτησε τόσο τη μαρίνα Μυητιλήνης όσο και της Σάμου.

Μάλιστα στην τελευταία περίπτωση προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο.

Ιδιοκτήτης της Dogus είναι ο Τούρκος δισεκατομμυριούχος Φερίτ Σαχένκ, ενώ ο όμιλος αποτελείται από 200 εταιρείες με 35.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο. Ο Φερίτ Σαχένκ είναι κάτοικος Κωνσταντινούπολης παντρεμένος με Αμερικανίδα, με την οποία έχει και έναν γιο. Είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τουρκία με προσωπική περιουσία πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια και σύμφωνα με την τελευταία λίστα που δημοσίευσε το περιοδικό «Forbes» κατατάσσεται στην 395η θέση της λίστας με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη.

Ο όμιλος Dogus, ελέγχει μεταξύ άλλων διάφορα τηλεοπτικά δίκτυα στην Τουρκία, όπως το NTV, το StarTv, το CNBC-eκ.ά., ενώ εκδίδει την τουρκική έκδοση του περιοδικού National Geographic και του Vogue. Επίσης, αντιπροσωπεύει 14 μάρκες αυτοκινήτων ανάμεσα στις οποίες είναι η Lamborghini, η Bugatti, η Porsche, η Bentleyκαι η Audi.

Υπό τον έλεγχό του βρίσκονται τα ξενοδοχεία Grand Hyatt, Park Hyattκαι Maritim Hotel και Grand Azur.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider