Πιο εύκολα ανοίγεις επιχείρηση στη Ρουάντα παρά στην Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιο εύκολα ανοίγεις επιχείρηση στη Ρουάντα παρά στην Ελλάδα

Πόση γραφειοκρατία βρίσκουν μπροστά τους όσοι θέλουν να ανοίξουν επιχείρηση στην Ελλάδα, είναι γνωστό λίγο ως πολύ. Ότι είναι πιο εύκολο να συστήσεις μια εταιρεία στη Ρουάντα ή στο Περού, απ’ ό,τι στην Ελλάδα, ξεπερνά κάθε φαντασία.

Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην οποία 190 κράτη ταξινομούνται με βάση την ευκολία να ανοίξει κανείς επιχείρηση, η χώρα μας φιγουράρει στην 61η θέση μεταξύ 190 χωρών. Ενδεικτικά, το Μεξικό βρίσκεται στην 47η θέση, η Κολομβία στην 53ή θέση και η Ρουάντα στην 56η θέση.

Πάντως, αν έχετε μια επιχειρηματική ιδέα που «ταξιδεύει παντού» και αναζητάτε τη χώρα με τη μικρότερη γραφειοκρατία για κάνετε έναρξη, η Νέα Ζηλανδία είναι ο ιδανικός προορισμός. Σε καμία περίπτωση μην προτιμήσετε τη Βενεζουέλα, όπου η σύσταση επιχείρησης χρειάζεται 230 ημέρες, ενώ η Νέα Ζηλανδία μόλις μία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στην πρώτη πεντάδα, σύμφωνα με τη φετινή κατάταξη, περιλαμβάνονται η Νέα Ζηλανδία (1η), η Σινγκαπούρη (2η), η Δανία (3η), το Χονγκ Κονγκ (4η) και Νότια Κορέα (5η).

Η Νέα Ζηλανδία πέτυχε την κορυφαία βαθμολογία σε πέντε από τους δέκα δείκτες που εξετάζει η Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να ταξινομήσει τα κράτη με βάση την ευκολία με την οποία μπορεί να ανοίξει μία επιχείρηση. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι οικοδομικές άδειες και η χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων.

Τη μεγαλύτερη βελτίωση σε επίπεδο επιχειρηματικού περιβάλλοντος παρουσιάζουν το Μπρουνέι, το Καζακστάν και η Κένυα. Στη χειρότερη θέση βρίσκεται η Σομαλία, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερα χαμηλή βαθμολογία στην αποπληρωμή φόρων και στην προάσπιση των συμφερόντων των επενδυτών μειοψηφίας.

Αυτή είναι η πρώτη 10άδα με τις χώρες όπου η έναρξη επιχείρησης γίνεται «παιχνίδι»:

1. Νέα Ζηλανδία

2. Σιγκαπούρη

3. Δανία

4. Χονγκ Κονγκ

5. Νότια Κορέα

6. Νορβηγία

7. Ηνωμένο Βασίλειο

8. Ηνωμένες Πολιτείες

9. Σουηδία

10. ΠΓΔΜ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider