Πολωνία: Ένα νέο μεγάλο στοίχημα του ελληνικού τουρισμού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολωνία: Ένα νέο μεγάλο στοίχημα του ελληνικού τουρισμού

Mια από τις μεγαλύτερες πηγές άντλησης τουριστών για την Ελλάδα αποτελεί πλέον η αγορά της Πολωνίας, καθώς για το 2016 οι Πολωνοί τουρίστες στη χώρα μας αναμένεται να υπερβούν τους 850.000, καταγράφοντας αύξηση 15% και πλέον, έναντι του 2015, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Πολωνίας.

Σε μια χώρα, που μετράει 38 εκατομμύρια πληθυσμό, η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πρώτους προορισμούς διακοπών για τους Πολωνούς, με διψήφιες αυξήσεις ετησίως τα τελευταία χρόνια.

Κυριότεροι ελληνικοί προορισμοί φέτος για τους Πολωνούς είναι η Ρόδος και τα Χανιά, που υποδέχθηκαν περίπου με 90.000 και 75.000 Πολωνούς αντίστοιχα, το Ηράκλειο που σημείωσε αύξηση 15% στις αφίξεις από την Πολωνία καθώς και η Ζάκυνθος, όπου φέτος οι Πολωνοί καταλαμβάνουν την δεύτερη θέση μετά τους Βρετανούς.

Σημαντική αύξηση σημειώθηκε και σε άλλους προορισμούς της χώρας, όπως η Σύρος, η οποία φέτος έκανε την πρώτη γνωριμία με tour operators οι οποίοι εξειδικεύονται στον θρησκευτικό τουρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Πολωνία αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες και η μοναδική χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε αποφύγει μείωση του ΑΕΠ της από την έναρξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης το 2008. Η χαμηλότερη σε παραγωγικότητα Πολωνία, αντίθετα με την Ελλάδα του ευρώ, δεν γνώρισε καμία κρίση την περίοδο 2007-2015. Η Ελλάδα γνώρισε πτώση του πραγματικού της ΑΕΠ κατά 23% όταν η Πολωνία το αύξησε κατά 25% περίπου. Το 2015 η οικονομία της Πολωνίας παρουσιαζόταν διπλάσια και κάτι από αυτή της Ελλάδας, και οι ξένες άμεσες επενδύσεις που εισέρρευσαν στην Πολωνία τριπλάσιες αυτών που εισέρρευσαν στην Ελλάδα. Το βάρος του δημοσίου χρέους στο ΑΕΠ στην Πολωνία ήταν μόλις 47% το 2007 και αυξήθηκε ελάχιστα στο 50% το 2015, σε αντίθεση με την Ελλάδα που εκτοξεύτηκε από 106% εκτοξεύθηκε σε 177% του ΑΕΠ το ίδιο διάστημα. Επιπλέον το 2007 ο κατώτατος μισθός στην Πολωνία ήταν ελαφρά κάτω των 250 ευρώ, ενώ το 2015 άγγιζε τα 420 ευρώ, καθιστώντας δυσμενή τη σύγκριση με την Ελλάδα στη διάρκεια της επταετίας

Από το 2015 γίνεται συστηματική προσπάθεια από την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, να ανοίξει περαιτέρω η πολωνική αγορά με απευθείας συνδέσεις σε ελληνικούς προορισμούς, ενώ μέσω του ΕΟΤ την τελευταία διετία πραγματοποιούνται στοχευμένες δράσεις προβολής στην πολωνική γλώσσα.

Η στροφή προς την Πολωνία οφείλεται εν μέρει και στο προφίλ του μέσου Πολωνού επισκέπτη στην Ελλάδα, ο οποίος ξοδεύει περίπου 700€ – 800€ την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της διαμονής και της μετάβασης, ποσό δηλαδή που πλησιάζει σε αυτό που δαπανούν οι παραδοσιακοί επισκέπτες της χώρας μας, όπως οι Βρετανοί και οι Γερμανοί. Το προφίλ του Πολωνού επισκέπτη είναι εφάμιλλο με του Γερμανού, είναι οικογενειάρχης, αγαπά την ελληνική φύση και κουζίνα, εκτιμά την ελληνική παράδοση και κουλτούρα.

Ήδη για το 2016 η χώρα μας βρέθηκε το 2016 στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των Πολωνών τουριστών στις κρατήσεις με πτήσεις charters για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια γι αυτό και σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Πολωνών Tour Operators, αναμένεται δυναμική αύξηση των κρατήσεων προς την Ελλάδα και για το 2017.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider