«Αβάσιμα» τα περί παράνομης επιστροφής προσφύγων στην Τουρκία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αβάσιμα» τα περί παράνομης επιστροφής προσφύγων στην Τουρκία

Απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην Ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Δεν έχει βάση ο ισχυρισμός που προβάλλεται σε σημερινή ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ότι 10 Σύροι Πρόσφυγες που επιστράφηκαν χθες, 20 Οκτωβρίου 2016, στην Τουρκία από την Κω, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, επιστράφηκαν παράνομα, χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση ασύλου.

Τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής:

*Η πρώτη ενημέρωσή τους για το δικαίωμα υποβολής αιτήματος διεθνούς προστασίας έγινε από το συνεργείο καταγραφής της Ελληνικής Αστυνομίας κατά την ημέρα άφιξής τους στη Μήλο στις 9 Οκτωβρίου 2016. Η σχετική ενημέρωση επαναλήφθηκε κατά την 10ήμερη παραμονή τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Λέρο.

*Στο αεροδρόμιο της Κω, τελευταίο σταθμό αναχώρησης της πτήσης επιστροφής στην Τουρκία, ρωτήθηκαν ξανά από τους συνοδεύοντες Έλληνες αστυνομικούς εάν είχαν έστω και την τελευταία στιγμή πρόθεση υποβολής αιτήματος ασύλου. Μία τριμελής οικογένεια, πριν την επιβίβαση στο αεροδρόμιο της Κω, εξέφρασε τη βούληση υποβολής αιτήματος ασύλου και δεν επιβιβάστηκε στην πτήση επιστροφής. Ουδείς από τους λοιπούς 10 Σύρους πρόσφυγες εξέφρασε τέτοια πρόθεση.

*Επισημαίνουμε ότι σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας επιστροφής –και μέσα στο αεροπλάνο- ήταν παρόντα στελέχη του Frontex, καθώς και εκπρόσωπος του Συνήγορου του Πολίτη που επέβλεπαν τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider