Εγκληματίες στο... Facebook ψάχνουν οι ελληνικές αρχές

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εγκληματίες στο... Facebook ψάχνουν οι ελληνικές αρχές

Το Facebook δεν εξαιρείται από τις πηγές που χρησιμοποιούν οι Μυστικές Υπηρεσίες για να αντλούν πληροφορίες για τους πολίτες, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ανά εξάμηνο το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του α’ εξαμήνου 2015 που παρατίθενται σε δημοσίευμα του Economist, τα αιτήματα των κυβερνήσεων προς το Facebook για πληροφορίες συγκεκριμένων χρηστών έχουν αυξηθεί κατά 15% σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Στο δείγμα περιλαμβάνονται τα δέκα κράτη με τους περισσότερους χρήστες παγκοσμίως, με τις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Βρετανία να καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις. Ακολουθούν, με σειρά προτεραιότητας, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βραζιλία, η Ισπανία, η Αυστραλία και η Αργεντινή.

Διπλάσια από τον μέσο όρο ήταν η αύξηση των αιτημάτων από την ελληνική κυβέρνηση. Αν και δεν είναι πολλά σε απόλυτο αριθμό, τα αιτήματα έχουν εκτιναχθεί κατά 32,7% το τελευταίο εξάμηνο, στα 162 από 117 αιτήματα. Τα 162 αιτήματα αφορούσαν 179 χρήστες και το Facebook ικανοποίησε το 66% των αιτημάτων.

Αίσθηση έχει προκαλέσει, επίσης, η αύξηση των αιτημάτων κατά 55% στη Βρετανία, η μεγαλύτερη μεταξύ των δέκα κορυφαίων κρατών. Από τα στοιχεία φαίνεται ότι έχει ανοίξει η «όρεξη» της κυβέρνησης Cameron για προσωπικά δεδομένα, τα οποία κατά συντριπτική πλειονότητα αφορούν ποινικές υποθέσεις, όπως ληστείες και απαγωγές, σύμφωνα με τους όρους χρήσης του κοινωνικού δικτύου.

Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, τα κυβερνητικά αιτήματα ζητούν βασικές πληροφορίες για τους συνδρομητές, όπως το όνομα του χρήστη και η ημερομηνία εγγραφής στο Facebook. Μπορεί, επίσης, να ζητούν αρχεία καταγραφής διευθύνσεων IP ή περιεχόμενο λογαριασμών. Όπως αναφέρει, μάλιστα, το Facebook, «ζητάμε από τους αξιωματούχους να παρέχουν λεπτομερή περιγραφή της νομικής και πραγματικής βάσης του αιτήματός τους και απορρίπτουμε αιτήματα για γνωστοποίηση πληροφοριών όταν διαπιστώνουμε ότι δεν έχουν επαρκή νομική βάση ή είναι υπερβολικά γενικά ή ασαφή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider