Προωθούνται τα έργα ενέργειας με συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προωθούνται τα έργα ενέργειας με συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med που σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας μέσω Κρήτης και ο νέος σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στην συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στην Αθήνα οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, Yuval Steinitz και ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα στην προώθηση των έργων, που περιλαμβάνουν στα τέλη Οκτωβρίου την παρουσίαση της οικονομικής και τεχνικής μελέτης για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου, ενώ τον Δεκέμβριο στην Ιερουσαλήμ θα γίνει νέα συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση, έγινε επίσης ιδιαίτερη συζήτηση για την σύζευξη του έργου με τη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα που περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως η συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες δημιουργεί όρους σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή, που έχει εξαιρετική σημασία στις μέρες μας ενώ τόνισε ότι αναδείχθηκε η δυνατότητα της Ελλάδας να καταστεί πύλη εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το φυσικό αέριο.

Ο κ. Steinitz τόνισε ότι η συνεργασία των τριών χωρών είναι καλύτερη από ποτέ και όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα, σημείωσε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού και πρόσθεσε ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου είναι υπό εξέταση και έχουν ήδη γίνει οι πρώτες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Στόχος είναι να κάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο απαραίτητη για την ΕΕ και την ΕΕ απαραίτητη για την Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Λακκοτρύπης, ο οποίος επεσήμανε ακόμη ότι η συζήτηση δεν αφορά μόνο τις ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί, αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται στο μέλλον με τις νέες έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Νωρίτερα, μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της συνόδου «2nd Global Oil & Gas South East Europe & Mediterranean Summit», ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι : «η επιδίωξή μας για μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο με σημεία αναφοράς την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Μεσόγειο βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Η ενεργειακή συνεργασία μας με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο υπηρετείται με συγκεκριμένες ενέργειες και οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα θετικές. Σήμερα θα μας δοθεί η δυνατότητα να ξαναμιλήσουμε για τις ενεργειακές συνέργειες στην περιοχή της Μεσογείου, τόσο στις διμερείς, όσο και στην τριμερή συνάντηση που θα έχουμε με τους ομολόγους μου από το Ισραήλ και την Κύπρο».

Η μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου έχουν ανακαλυφθεί πλούσια κοιτάσματα, στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, είναι επίσης ένα εξαιρετικής σημασίας ζήτημα. «Ο αγωγός φυσικού αερίου EAST MED, ενταγμένος στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ένα σχέδιο που εξετάζεται με μεγάλη προσοχή και σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε λεπτομερώς τα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα του», σημείωσε ο υπουργός.

Αξίζει να αναφερθεί ότι όσον αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την ΕΕ μέσω Ελλάδας όπως και την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου προς την Ελλάδα και εν συνεχεία προς την Ιταλία, ενδιάμεσος σταθμός θα είναι η Κρήτη.

Συγκεκριμένα, ο αγωγός φυσικού αερίου σχεδιάζεται να μεταφέρει έως και 16 δις. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ιταλία μέσω Ελλάδας. Η χάραξη περιλαμβάνει 200 χλμ , υποθαλάσσιου αγωγού από την Λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι την Κύπρο, 700 χλμ υποθαλάσσιου αγωγού από την Κύπρο έως την Κρήτη , 400 χλμ . υποθαλάσσιου αγωγού από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο και 600 χλμ χερσαίου αγωγού από την Ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό Ποσειδών στην Θεσπρωτία.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας σχεδιάζεται με ενδιάμεσο σταθμό τη θέση Κορακιά στην Κρήτη και από εκεί με υποβρύχιο καλώδιο προς την Αττική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider