Deutschland 83: O Ψυχρός Πόλεμος στη μικρή οθόνη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Deutschland 83: O Ψυχρός Πόλεμος στη μικρή οθόνη

Η σχέση της Γερμανίας με τον κινηματογράφο είναι περίπου όπως της Αγγλίας με το ποδόσφαιρο: κάποτε ήταν η βασίλισσα του χώρου, έκτοτε όμως δεν έχει και πολλά κατορθώματα να επιδείξει. Ωστόσο, η συγκεκριμένη παραδοχή συνετέλεσε στο να πραγματοποιούνται όλο και πιο μεγάλες, πιο δαπανηρές και πιο αξιόλογες προσπάθειες τόσο στο κινηματογραφικό όσο και στο τηλεοπτικό τοπίο.

Από αυτές ξεχωρίζει η νέα σειρά Deutchland 83, η οποία χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο κινηματογραφικό αγαθό που μας έρχεται από την Γερμανία μετά το «Οι ζωές των άλλων», και έκανε πρεμιέρα αποκλειστικά στο υψηλής ανάλυσης κανάλι OTE Cinema 4HD του ΟΤΕ TV, στις 22 Σεπτεμβρίου.

Ενδεικτικό της επιτυχίας της αποτελεί και το γεγονός πως ξεπέρασε τα γερμανικά σύνορα και προβάλλεται όχι μόνο στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και στην Αμερική - είναι η πρώτη σειρά στη γερμανική γλώσσα που θα μεταδοθεί σε ένα αμερικανικό δίκτυο.

Αν θέλαμε να περιγράψουμε, εν συντομία, την υπόθεση του Deutchland 83 θα λέγαμε πως διηγείται την ιστορία της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, εν καιρώ Ψυχρού Πολέμου, μέσα από τα κατορθώματα ενός νέου.

Αναλυτικότερα, ο νεαρός κατάσκοπος Martin Rauch (κατά κόσμον Jonas Nay), αποστέλλεται από την Υπηρεσία Πληροφοριών της Ανατολικής Γερμανίας (HVA) για να ανακαλύψει τις στρατιωτικές προθέσεις του ΝΑΤΟ (clue: όλα τα επεισόδια της σειράς έχουν πάρει την ονομασία τους από στρατιωτικές ασκήσεις του NATO). Τοποθετημένος απέναντι σ' ένα ένθερμο πολιτικό συναίσθημα και την απειλή του πυρηνικού πολέμου, ο Martin πρέπει να εγκαταλείψει όλα όσα ξέρει για μια νέα μυστική ζωή στη Δύση. Αλλά τίποτα και κανείς δεν είναι όπως φαίνονται. Κάθε φίλος είναι ένας πιθανός εχθρός αλλά και κάθε εχθρός μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμος συνοδοιπόρος...

Η παραπάνω περιγραφή, βέβαια, είναι απλά ενδεικτική αν όχι ελλιπής. Η τοιχογραφία της όχι και τόσο μακρινής αλλά εν μέρει ξεχασμένης ιστορίας του τοίχους και του Ψυχρού Πολέμου, αναβιώνει με διαφορετικό προσανατολισμό αυτή τη φορά και μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα σκληρό ερώτημα: τι συμβαίνει όταν ένας 23χρονος φαντάρος της ανατολικής Γερμανίας αναγκάζεται για χάρη μιας μυστικής αποστολής να έρθει αντιμέτωπος με την αφθονία; Πώς αντιδρά ένας άνθρωπος που έχει ως μοναδικές καταβολές τη ζωή σε μια κομμουνιστική και ανελεύθερη χώρα μπροστά σε ένα πλουσιοπάροχο για εκείνον κι ελεύθερο τρόπο ζωής;

Με επίκεντρο την ιστορία γύρω από τον Martin Rauch η πολυαναμενόμενη σειρά του OTE TV δεν ωθεί τον τηλεθεατή να ταυτιστεί με τον πράκτορα της Στάζι σε ανθρώπινο επίπεδο – τουλάχιστον με τον τρόπο που το έκανε η ταινία: «Οι ζωές των άλλων». Η έξυπνη, ζωντανή ιστορία ενηλικίωσης μέσα σε ένα κόσμο γεμάτο ψέματα, εξαπάτηση και προδοσία μας κάνει σίγουρα να κατανοήσουμε τα δύο καθεστώτα αλλά και να αναρωτηθούμε κατά πόσο μια στρατιωτική άσκηση στη δυτική Γερμανία μπορεί να αποτελέσει μια υπαρξιακή απειλή και διερεύνηση για έναν ανατολικογερμανό.

Η κατασκοπευτική ατμόσφαιρα, η υπέροχη απεικόνιση των πραγματολογικών στοιχείων, η μουσική, η αρχιτεκτονική, οι ενδυματολογικές επιλογές, η πολιτική καθώς και οι φόβοι και οι αγωνίες της εποχής δημιουργούν ένα κλίμα εθιστικό και καταφέρνουν να αποδώσουν την ατμόσφαιρα χωρίς, όμως, να πολιτικοποιηθούν παίρνοντας θέση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς. Στο μόνο στο οποίο η σειρά εναντιώνεται είναι στο ενδεχόμενο ενός πολέμου, που από στιγμή σε στιγμή παραμονεύει να ξεσπάσει.

Η νέα σειρά του ΟΤΕ TV την οποία θα παρακολουθούμε κάθε Πέμπτη στις 22:00, φαίνεται πως γυρίστηκε για να αποκαταστήσει την υπερηφάνεια της γερμανικής τηλεόρασης και θα καταφέρει σίγουρα να κάνει πολλούς θεατές να το παραδεχτούν.

Ο σκηνοθέτης της σειράς, Edward Berger πήρε βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για σειρά τηλεόραση στα German Directors Award Metropolis και ο πρωταγωνιστής Jonas Nay πήρε βραβείο καλύτερου ηθοποιού τηλεοπτικής δραματικής σειράς στο Φεστιβάλ τηλεόρασης του Μοντε Κάρλο. Στο ίδιο φεστιβάλ η σειρά ήταν υποψήφια για βραβείο καλύτερης τηλεοπτικής δραματικής σειράς.

Το κάστ της νέας σειράς του ΟΤΕ TV απαρτίζουν οι Jonas Nay (We Are Young We Are Strong), Maria Schrader (In Darkness, The Crocodiles), Ulrich Noethen (Downfall), Sylvester Groth (The Man From U.N.K.L.E., Inglourious Bastards, The Reader) ενώ το σενάριο έχουν γράψει οι:Anna LeVine, Jorg Winger, Steve Bailie, Ralph Martin, Andrea Wilson.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider