«Δίκοπο μαχαίρι» το ελαιόλαδο για την Κρήτη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Δίκοπο μαχαίρι» το ελαιόλαδο για την Κρήτη

«Δίκοπο μαχαίρι» αποτελεί το ελαιόλαδο για τις εξαγωγές καθώς μια πολύ καλή ή πολύ κακή ελαιοκομική περίοδος οδηγεί σε έντονες αυξομειώσεις, όπως σημειώνουν παράγοντες του κλάδου.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελούν οι κρητικές εξαγωγές ελαιόλαδου οι οποίες υποχώρησαν κατά το α’ εξάμηνο του 2016. Σύμφωνα λοιπόν με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το α’ 6μηνο του 2016 και μετά από επεξεργασία του ΣΕΚ, οι εξαγωγές της Κρήτης παρουσίασαν μείωση, η οποία άγγιξε σχεδόν το 13% (12,88%), φτάνοντας τα 257 εκ. ευρώ, έναντι των 295 εκ. ευρώ το περυσινό αντίστοιχο διάστημα.

Η επίδραση της πτώσης αυτής γίνεται πιο εμφανής αν ληφθεί υπ’όψιν ότι το ελαιόλαδο αποτελεί το 67% των εξαγωγών του κλάδου αγροδιατροφικών προϊόντων και το 42,7% στο σύνολο των εξαγωγών της Κρήτης.

Το αρνητικό πρόσημο στις εξαγωγές της Κρήτης κατά το εξεταζόμενο διάστημα οφείλεται κυρίως στο μονοθεματικό προσανατολισμό τους και στο γεγονός ότι το μείγμα των εξαγώγιμων προϊόντων δεν εμφανίζει σημαντικές διαφοροποιήσεις. Μια πολλή καλή ή πολλή κακή ελαιοκομική περίοδος οδηγεί σε έντονες αυξομειώσεις στο σύνολο των Κρητικών εξαγωγών.

Η μειωμένη παραγωγή κατά την τελευταία ελαιοκομική περίοδο οδήγησε κατά το α’ 6μηνο του 2016 σε μείωση των εξαγωγών ελαιολάδου προς την Ιταλία, η οποία άγγιξε σχεδόν το 50%, και επηρέασε την ολική εικόνα των εξαγωγών του αγροδιατροφικού τομέα αλλά και του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών.

Την εξέλιξη αυτή είχε προβλέψει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, ο οποίος είχε δηλώσει «το 2016, αν και ξεκίνησε πολύ δυναμικά, αναμένεται να παρουσιάσει έντονες διακυμάνσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια του έτους και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μείωσης των Κρητικών εξαγωγών».

ΣΕΚ: Έλλειψη εθνικής στρατηγικής στις εξαγωγές

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΚ, «παρά τις προσπάθειες των Κρητών εξαγωγέων, οι οποίες και οδήγησαν σε σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις το τελευταίο διάστημα και την κατάκτηση δυναμικών αγορών, δυστυχώς το πολύ δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον, η οικονομική ασφυξία και η έλλειψη εθνικής στρατηγικής για τις εξαγωγές εμποδίζουν την ανάκαμψη της τοπικής, αλλά και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας».

Παράλληλα, τόνισε ότι ο εμπλουτισμός του μείγματος των εξαγώγιμων προϊόντων της Κρήτης είναι επιτακτικός και πρέπει να προβληματίσει όλους τους εμπλεκόμενους του παραγωγικού ιστού της Περιφέρειας.

«Από πλευράς πολιτείας, απαιτούνται άμεσα ενέργειες και μέτρα για τη διευκόλυνση των εξαγωγέων, την οριστική άρση των capital controls, αλλά κυρίως την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων που βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη του τόπου μας», σημείωσε ο κ. Καλαμπόκης.

Το 90% του κρητικού ελαιόλαδου προορίζεται για εξαγωγές

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, από τους 150 χιλιάδες τόνους ελαιολάδου που παράγονται στην Κρήτη τον χρόνο, το μεγαλύτερο μέρος, το 90%, εξάγεται από το νησί, είτε για άλλες περιοχές της Ελλάδας, είτε κυρίως για άλλες χώρες του κόσμου.
Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών αυτών, περίπου το 90%, πωλείται σε μορφή χύμα κυρίως σε Ιταλικές βιομηχανίες για να χρησιμοποιηθεί σε προσμίξεις ως βελτιωτικό των διαφόρων τύπου ελαιολάδων που παράγουν. Το υπόλοιπο 10% εξάγεται απευθείας από Συνεταιρισμούς ή ιδιωτικές επιχειρήσεις του νησιού σε αρκετές χώρες του κόσμου ως επί το πλείστον τυποποιημένο (στοιχεία Σ.Ε.ΔΗ.Κ.). Μερικές από αυτές τις χώρες είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Γερμανία , η Αγγλία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και διάφορες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider