«Σαφάρι» για τα διαμερίσματα του Airbnb ετοιμάζει η κυβέρνηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σαφάρι» για τα διαμερίσματα του Airbnb ετοιμάζει η κυβέρνηση

Μέτωπο με τους «ερασιτέχνες ξενοδόχους» που νοικιάζουν τα διαμερίσματα ή τα σπίτια τους μέσω ηλεκτρονικών πλατφόρμων όπως η Airbnb ανοίγει η κυβέρνηση. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται νομοσχέδιο που θα επιβάλει ειδικό τέλος σε όσους εκμισθώνουν ακίνητα για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με τις πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες για «φακέλωμα» όσων κάνουν χρήση της υπηρεσίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο «στόχαστρο» των ελεγκτικών αρχών θα μπουν κυρίως άτομα τα οποία διαχειρίζονται μεγάλο αριθμό ιδιοκτησιών (π.χ. 10-20 διαμερίσματα) και εισπράττουν χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο χωρίς να φαίνονται πουθενά. Στόχος είναι τα έσοδα από αυτές τις μισθώσεις να φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων δηλαδή με συντελεστή 15% για έσοδα έως 12.000 ευρώ, 35% για έσοδα έως 35.000 ευρώ και με 45% για έσοδα από 35.000 ευρώ και πάνω. Παράλληλα, εξετάζεται και η επιβολή ενός ειδικούς τέλους 3% για κάθε μίσθωση που θα κλείνει μέσω των εν λόγω διαδικτυακών ιστοσελίδων.

Για να γίνει αυτό το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τις ξένες εταιρείες που διαχειρίζονται αυτές τις πλατφόρμες, αφενός για να εισπράττεται το ειδικό τέλος και αφετέρου για να έχουν οι ελεγκτικές αρχές πρόσβαση στα στοιχεία των χρηστών της πλατφόρμας. Στόχος των αρχών είναι να μπορούν να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε τυχαία δείγμα, προκειμένου να διαπιστώνουν αν οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές δεν δήλωσαν τα εισοδήματα που είχαν από μισθώσεις κατοικιών. Μένει βέβαια να φάνει αν οι ιστοσελίδες αυτές θα είναι πρόθυμες να δώσουν αυτά τα στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση θα προβλέπει τη δημιουργία ενός ειδικού μητρώου στο οποίο όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν με αυτόν τον τρόπο τα ακίνητά τους θα κληθούν να τα δηλώσουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider