«Δεν ήμαστε πραξικοπηματίες» λένε οι οκτώ Τούρκοι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Δεν ήμαστε πραξικοπηματίες» λένε οι οκτώ Τούρκοι

Ένοχοι για παράνομη είσοδο στη χώρα κρίθηκαν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο το μεσημέρι του Σαββάτου στην Αλεξανδρούπολη.

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αλεξανδρούπολης επέβαλε στους οκτώ ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή, καθώς τους αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό ότι δεν υπήρχε δόλος.

Για τη δεύτερη κατηγορία της παράνομης πτήσης, αλλά και της εκτέλεσης πτήσης για τον πιλότο, κρίθηκαν αθώοι, διότι η ελληνική νομοθεσία αναφέρεται σε πολιτικά και όχι στρατιωτικά αεροσκάφη.

Κοινή δήλωση των κατηγορουμένων

Κοινή δήλωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών ανέγνωσε μετά το πέρας της δίκης η μία εκ των συνηγόρων τους, Κατερίνα Δαπουδάνη. Η δήλωση των καταδικασθέντων σε ποινή δίμηνης φυλάκισης με αναστολή για την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα αναφέρει:

«Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη στήριξη. Σας ζητάμε συγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε στο ελληνικό κράτος, αλλά δεν είχαμε κάποια άλλη επιλογή. Πιστεύουμε στις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη με την απόπειρα πραξικοπήματος. Είμαστε αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και είμαστε περήφανοι γι' αυτό. Υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση όλα αυτά τα χρόνια και αγαπάμε τη χώρα μας. Λυπούμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία».

Μετά το πέρας της δίκης, οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί επέστρεψαν στα κρατητήρια, καθώς ήδη έχουν εκδοθεί και τους έχουν επιδοθεί οι αποφάσεις των αστυνομικών αρχών για τη διοικητική κράτησή τους, δυνατότητα που δίδει η ισχύουσα νομοθεσία, δεδομένου ότι στερούνται των απαραίτητων εγγράφων για την ελεύθερη μετακίνησή τους στη χώρα.

Έξι Τούρκοι δικηγόροι μάρτυρες κατηγορίας

Με τις τηβέννους ανά χείρας, κατέφθασαν σήμερα το πρωί, στο δικαστικό μέγαρο Αλεξανδρούπολης έξι Τούρκοι δικηγόροι, προκειμένου να ζητήσουν να παραστούν ως αυτόκλητοι μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών, που το πρωί του Σαββάτου εισήλθαν παράνομα στη χώρα.

Οι κατά δήλωσή τους μέλη Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Νομικών της γείτονας χώρας, διά του εκπροσώπου τους δικηγόρου Ramazan Ariturk επιχείρησαν κατά την έναρξη της δίκης να παραδώσουν στην πρόεδρο έγγραφα τα οποία σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους αποδείκνυαν τη συμμετοχή των κατηγορουμένων στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος που σημειώθηκε στην Τουρκία.

Η δικαστής, όπως ήταν αναμενόμενο, αρνήθηκε να παραλάβει τα κατά τα λεγόμενα του Ramazan Ariturk «αποδεικτικά στοιχεία των αδικημάτων που έχουν διαπράξει στην Τουρκία οι κατηγορούμενοι» . Αιτιολόγησε την άρνηση αποδοχής των εγγράφων λέγοντας πως δεν υπάρχει κάποια διμερής συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας, βάσει της οποίας επιτρέπεται η συμμετοχή σε δίκη δικηγόρων, χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην Ελλάδα. Επίσης, σημείωσε πως εφ’ όσον υπάρχουν αδικήματα που διεπράχθησαν στην Τουρκία οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να δικαστούν γι’ αυτά στη χώρα τους και τόνισε ότι η σημερινή δίκη αφορά συγκεκριμένο κατηγορητήριο.

Τι υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι ενώπιον του δικαστηρίου

Τα οκτώ στελέχη του τουρκικού στρατού (έξι πιλότοι και τρεις τεχνικοί), πληρώματα συνολικά τριών ελικοπτέρων, απάντησαν πως κλήθηκαν τηλεφωνικά από τον αξιωματικό υπηρεσίας, το βράδυ της Παρασκευής, να μεταβούν στην μονάδα τους, η οποία βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να μεταφέρουν τραυματίες στρατιώτες από συγκεκριμένα σημεία της πόλης, χωρίς να τους γίνει γνωστός ο λόγος του τραυματισμού τους.

Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών, ανέφεραν, πως τη στιγμή του τηλεφωνήματος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας. Από τα τρία ελικόπτερα μόνο το ένα είχε τη δυνατότητα, εξαιτίας των ταραχών που ήταν σε εξέλιξη, να πραγματοποιήσει μία αερομεταφορά τραυματιών.

Τα άλλα δύο ελικόπτερα εγκατέλειψαν την προσπάθεια, καθώς δέχθηκαν πυροβολισμούς, χωρίς να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν εάν τους επιτίθεντο πολίτες ή αστυνομικοί.

Οι επιθέσεις που δέχθηκαν τα δύο ελικόπτερα ήταν ο λόγος που επιβιβάστηκαν και τα τρία πληρώματα σε κοινό αεροσκάφος, σε αυτό με το οποίο τελικά προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Εξήγησαν ότι τα ελικόπτερά τους δεν είναι πολεμικά, δεν φέρουν αμυντικό ή επιθετικό οπλισμό, αλλά χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσωπικού και τραυματιών σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.

Υποστήριξαν ότι μετά τις επιθέσεις και με οδηγία του αξιωματικού υπηρεσίας, με τον οποίο μπόρεσαν να επικοινωνήσουν μόνο μία φορά και τους ενημέρωσε ότι δεν είναι ασφαλής η επιστροφή στη μονάδα τους, μετέβησαν σε στρατιωτική μονάδα πλησίον της Κωνσταντινούπολης, όπου ήταν σταθμευμένα τα ασθενοφόρα που θα παραλάμβαναν τους τραυματίες, ενώ στην ίδια μονάδα λειτουργεί και στρατιωτικό νοσοκομείο.

Παρέμειναν σε κτήριο της συγκεκριμένης στρατιωτικής εγκατάστασης έως τις 4 με 5 τα ξημερώματα του Σαββάτου, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με ανωτέρους τους.

Εγκατέλειψαν τo συγκεκριμένο σημείο τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν το κτίριο στο οποίο βρισκόταν δέχθηκε πυροβολισμούς. Με ένα ελικόπτερο οι οκτώ άνδρες κατέφυγαν σε ασφαλή τοποθεσία και συγκεκριμένα δασική έκταση προαστιακά της Κωνσταντινούπολης, όπου μπόρεσαν μέσω ίντερνετ να ενημερωθούν για το τι ακριβώς συνέβαινε στη χώρα.

Παρακολουθώντας όλα όσα διαδραματίζονταν το πρωί του Σαββάτου και μετά τις συλλήψεις και την κακοποίηση αδιακρίτως, ανθρώπων που είτε είχαν συμμετοχή στο πραξικόπημα είτε όχι, φοβήθηκαν τόσο πολύ που αποφάσισαν από κοινού να επιβιβαστούν στο ελικόπτερο, το μοναδικό που δεν είχε βληθεί και να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, προκειμένου να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Παραδέχθηκαν ότι το σήμα μηχανικής βλάβης του αεροσκάφους που εξέπεμψαν μόλις εισήλθαν παράνομα στον ελληνικό χώρο ήταν προσχηματικό, προκειμένου να τους επιτραπεί η προσγείωση, όπως κι έγινε, καθώς και ότι η Ελλάδα δεν ήταν λύση ανάγκης όσον αφορά τον προορισμό στον οποίο μπορούσαν να κατευθυνθούν, αλλά επιλογή (τα καύσιμα του ελικοπτέρου επαρκούσαν όπως είπαν και για τη Βουλγαρία και για τη Ρουμανία).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider