«Συρρικνώνεται» το ελληνικό κρασί

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Συρρικνώνεται» το ελληνικό κρασί

Σε καθοδική πορεία βρίσκεται ο κλάδος της οινοπαραγωγής στην Ελλάδα παρά τις σημαντικές προσπάθειες των ελληνικών εταιρειών να ανοίξουν αγορές στο εξωτερικό.

Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές σε συνδυασμό με την υπερφορολογήση οδηγούν χρόνο με το χρόνο σε μείωση τόσο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων όσο και του παραγόμενου οίνου ενώ και η κατακεφαλήν κατανάλωση βαίνει μειούμενη εξαιτίας και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων των ελληνικών νοικοκυριών που έχουν περιορίσει σημαντικά την κατανάλωση κρασιού εκτός αλλά και εντός σπιτιού.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ το 1995 η κατακεφαλήν κατανάλωση κρασιού έφτανε τα 41,4 λίτρα ενώ το 2015 μειώθηκε στα 31,1 λίτρα το άτομο, απόρροια της δυσκολίας των ελλήνων να καταναλώσουν.

Η εξέλιξη αυτή έχει άμεση επίπτωση σε ολόκληρο τον κύκλο του κρασιού. Ενώ το 1990 ο ελληνικός αμπελώνας μετρούσε 817.435 στρέμματα το 2015 εμφανίζεται σημαντικά μειωμένος στα 652.647 στρέμματα. Παράλληλα η οινοπαραγωγή από τα 352.600 τόνους το 1990 μειώθηκε σε 250.100 τόνους το 2015 , χάνοντας μέσα σε 25 χρόνια περίπου 100.000 τόνους οίνου. Όσο για την κατανάλωση από 310.500 τόνους το 1995 έφτασε στους 234.700 τόνους το 2015.

Η σωρεία προβλημάτων όπως η έλλειψη τραπεζικού δανεισμού, η διόγκωση του κόστους παραγωγής, η υπερφορολογήση κάνουν την κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε δραματικά όπως λένε οι οινοπαραγωγοί μετά και την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, ο οποίος όχι μόνο δεν έφερε ,στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την επιβολή του, έσοδα στα δημόσια ταμεία αλλά όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι της αγοράς οδήγησε και με μεγάλη απώλεια καθώς είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της παράνομης διακίνησης οίνου, ευνοώντας την φοροδιαφυγή και προκαλώντας απορύθμιση στην αγοράς.

Αυτά επεσήμαναν οι εκπρόσωποι του κλάδου και στην πρόσφατη 55η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικων Προϊόντων (ΚΕΟΣΕΟ). Στο πλαίσιο της Συνέλευσης μάλιστα ολοκληρώθηκε και η εκλογή της νέας διοίκησης της ΚΕΟΣΕΟ με την επανεκλογή στη θέση του προέδρου του Χρίστου Μάρκου, ο οποίος εκλέγεται συνεχώς από το 1990. Στη θέση του αντιπροέδρου εξελέγη ο Αγησίλαος Ραψανιώτης, Γραμματέας ο Γεώργιος Φραγκιουδακης, Ταμίας ο Ιωάννης Κασαπάκης. Τα υπόλοιπα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου συνθέτουν οι: Μάρκος Καφούρος, Χρίστος Γκουντελίτσας και Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider