«Καίνε» το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καίνε» το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Τέλος στην χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε δημόσιους χώρους ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο Υγείας. Σε νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το «άτμισμα» εξισώνεται με το κάπνισμα με αποτέλεσμα να απαγορεύεται σε κλειστές αίθουσες, δημόσια κτήρια, εστιατόρια κλπ. Θα απαγορεύεται ακόμη και η διαφήμιση προϊόντων ατμίσματος. Μάλιστα οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου θα καλούνται να πληρώσουν τα τσουχτερά πρόστιμα από 50 έως 500 ευρώ που προβλέπει ο νόμος για τους καπνιστές που καπνίζουν σε κλειστούς χώρους αλλά και για τους ιδιοκτήτες αυτών των χώρων. Αυτό, βέβαια, αν εφαρμοστούν στην πράξη οι διατάξεις και υπάρξουν έλεγχοι, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει έτσι και αλλιώς.

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που προωθεί το υπουργείο Υγείας για τον καπνό έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από τους χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου όσο και από τους πωλητές των προϊόντων ατμίσματος.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον καπνό και το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία, ανάχωμα για την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και πρόκληση για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι νόμοι στην χώρα μας», αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) σχολιάζοντας τις κυβερνητικές προθέσεις.

Ο σύνδεσμος κατηγορεί, ακόμα, το υπουργείο Υγείας για έλλειμμα διαλόγου που οδηγεί στο «πλέον αυστηρό νομικό πλαίσιο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Ευρώπη, απαγορεύοντας το άτμισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους και κάθε μορφής ενημέρωση για το άτμισμα και τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου».

Ο ΣΕΕΗΤ αντιτείνει ότι στην Ιταλία, την Ισπανία, στην Σουηδία και στην Μεγάλη Βρετανία επιτρέπεται το άτμισμα στους δημόσιους χώρους, αλλά «στην Ελλάδα χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική έρευνα που να μιλάει για παθητικό άτμισμα και σε αντίθεση με ότι έχουν αποφασίσει προηγμένες υγειονομικά χώρες, η Κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει ένα αποφασιστικό χτύπημα στο άτμισμα και στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου».

«Στη χώρα με τους περισσότερους καπνιστές στην Ευρώπη, στη χώρα όπου στο κάπνισμα οφείλεται το 17% των θανάτων των ενήλικων συμπολιτών μας, ενώ το άμεσο κόστος του καπνίσματος στη χώρα μας ανέρχεται στα 1,76 δισ. ευρώ (7,9% της συνολικής δαπάνης υγείας), η ελληνική πολιτεία αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται τη συμβολή του ηλεκτρονικού τσιγάρου στον αντικαπνιστικό αγώνα», αναφέρει, ο ΣΕΕΗΤ.

Κατά τη διάρκεια ειδικής ενημέρωσης ο πρόεδρος του συνδέσμου Δημήτρης Πετρόπουλος τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας εξισώνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο με το κανονικό τσιγάρο και όπως χαρακτηριστικά είπε, «είναι σα να λες στους καπνιστές ή θα το κόψεις ή θα πεθάνεις, για την κυβέρνηση το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι σαν να μην υπάρχει ως εναλλακτική λύση, δεν επιτρέπει τη διαφήμισή του και τώρα δεν θέλει να το βλέπουν να υπάρχει γύρω μας, τώρα δεν θέλουν να βλέπουν ούτε τους ατμιστές».

Ο κ. Πετρόπουλος παραδέχθηκε ότι το άτμισμα δεν είναι τρόπος διακοπής του καπνίσματος, παρότι αρκετοί καπνιστές καταφέρνουν με το άτμισμα να κόψουν το κανονικό τσιγάρο. Επίσης ήταν σαφής όταν ρωτήθηκε αν το άτμισμα είναι μια υγιεινή συνήθεια, καθώς τόνισε ότι δεν είναι μια υγιεινή συνήθεια, αλλά σίγουρα πιο υγιεινή από το κάπνισμα τσιγάρου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider