Ψάχνουν με... drones τα αυθαίρετα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψάχνουν με... drones τα αυθαίρετα

Νέο σαφάρι για τα αυθαίρετα με αυξημένα πρόστιμα ετοιμάζει η κυβέρνηση, επιστρατεύοντας ακόμα και… drones. Το μήνυμα του νέου σχεδίου νόμου που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι «να το δηλώσεις για να το σώσεις», γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι «καμπάνες» θα είναι βαριές, ενώ θα προβλέπονται και κατεδαφίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα που αναμένεται να βγει σε διαβούλευση στα μέσα Ιουλίου, για να ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο, θα προβλέπει δύο κατηγορίες προστίμων. Αυτά που θα επιβάλλονται σε όσους δηλώσουν αυτοβούλως την όποια αυθαιρεσία και αυτά που θα επιβάλλονται σε όσους διαπιστωθεί από ελέγχους των Αρχών.

Το «σαφάρι» που ετοιμάζει το υπουργείο θα γίνει με drones και με δορυφορικές απεικονίσεις μεγάλης ακρίβειας όπως προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Εθνους, τα πρόστιμα θα είναι μικρότερα για όσους δηλώνουν τα αυθαίρετα σε σχέση με εκείνους που τα κρύβουν και θα επιβάλλονται στη λογική του μεγέθους της αυθαιρεσίας. Ακόμη, θα υπάρχουν και κοινωνικά κριτήρια όπως η μακροχρόνια ανεργία και το μικρό εισόδημα στα όρια της φτώχειας. Υπόψη θα λαμβάνεται και το σύνολο της περιουσίας του ιδιοκτήτη του αυθαιρέτου, εάν το αυθαίρετο είναι πρώτη κατοικία ή όχι, τα δάνεια που έχει να πληρώσει ο ιδιοκτήτης, ακόμη και τα πιθανά του χρέη προς το Δημόσιο.

Ολα αυτά για την παλιά γενιά αυθαιρέτων γιατί για όσα οικοδομήθηκαν μετά την 28η Ιουλίου του 2011 δεν θα είναι αδύνατη η νομιμοποίησή τους και θα παραμείνουν προς κατεδάφιση.

Στα 1,66 δισ. τα έσοδα μέχρι στιγμής

Στο 1.664.914.791 ευρώ ανέρχονται συνολικά τα κρατικά έσοδα από την εφαρμογή των δύο νόμων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΤΕΕ.

Ειδικότερα, στα 507 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα έσοδα μέσω του παραβόλου υπαγωγής στη ρύθμιση και στο 1,1 δισ. μέσω της καταβολής των δόσεων των προστίμων διατήρησης. Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η είσπραξη 557,1 εκατομμυρίων ευρώ, από πολίτες οι οποίοι έχουν υπαχθεί στο νόμο, αλλά δεν έχουν εξοφλήσει προς το παρόν τα πρόστιμα.

Ειδικότερα, οι δηλώσεις με βάση τον ν.4178/13 ανέρχονται σε 473.058, ενώ 387.064 είναι οι δηλώσεις με βάση το ν. 4014/11, σε σύνολο 860.122 αυθαιρεσιών. Σημειώνεται ότι 170.597 δηλώσεις βρίσκονται προς το παρόν στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας, πριν από την καταβολή του παραβόλου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, ο ρυθμός κατάθεσης δηλώσεων αυθαιρέτων αυξομειώνεται ανάλογα με τις κατά καιρούς δηλώσεις για αλλαγές στο νόμο των αυθαιρέτων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε πρόσφατες δηλώσεις του, «όταν διαρρέει ότι θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο, οι δηλώσεις αυξάνουν, ενώ όταν αναφέρεται ότι θα μειωθούν τα πρόστιμα, οι δηλώσεις μειώνονται».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider