Athens Ledra: H πορεία μέχρι το λουκέτο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Athens Ledra: H πορεία μέχρι το λουκέτο

Το Athens Ledra κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '80 από τον ελληνοκύπριο επιχειρηματία Γιώργο Παρασκευαΐδη, ο οποίος μαζί με τον Στέλιο Ιωάννου ίδρυσαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο την πανίσχυρη κατασκευαστική εταιρεία J&P Overseas. Το εμβληματικό ξενοδοχεία ξεκίνησε την λειτουργία του το 1983 σε συνεργασία με τη διεθνής αλυσίδα Marriott International και για περισσότερα από 30 χρόνια μεσουρανούσε στη λεωφόρο Συγγρού. Το Ledra Marriott έγινε γνωστό κυρίως για τον συνεδριακό τουρισμό και για τα χιλιάδες επαγγελματικά meetings που γινόντουσαν στους χώρους του.

Η πισίνα στην ταράτσα του και η θέα του προς την Ακρόπολη και τον Πειραιά, το έκαναν έναν από τους πλέον ελκυστικούς προορισμούς στην Αθήνα. Για πάνω από 10 χρόνια σημείο συνάντησης της αθηναϊκής –και όχι μόνο- κοινωνίας αποτέλεσε το υπερπολυτελές, πολυνησιακό εστιατόριο Kona Kai, το οποίο μύησε πολλούς αθηναίους στην ανατολίτικη κουζίνα και το sushi. Το ξενοδοχείο, δυναμικότητας 314 δωματίων, πριν κλείσει απασχολούσε 150 άτομα, τις καλές εποχές είχε πάνω από 350 υπαλλήλους.

Η αρχή του τέλους

Τα πρώτα σύννεφα άρχισαν να εμφανίζονται το 2013 όταν η σύμβαση με την Marriot International δεν ανανεώθηκε με αποτέλεσμα την αποχώρηση της αμερικανικής αλυσίδας από το ξενοδοχείο και τον τερματισμό της παρουσίας της στην Ελλάδα. Από το σημείο αυτό την διαχείριση του ξενοδοχείου τη ανέλαβε η ιδιοκτήτρια εταιρεία της οικογένειας Παρασκευαΐδη, ΑΣΤΥ ΑΕ και το Ledra Marriott μετονομάστηκε σε Athens Ledra.

Τον Απρίλιο του 2014 η ΑΣΤΥ, κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα για την προστασία από τους πιστωτές της και από τότε τα χρέη μαζεύονται. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα χρέη της εταιρείας στις τράπεζες ανέρχονται στα 35 εκατ. ευρώ, στο ΙΚΑ στα 7 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου στα 4 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι οφειλές σε εργαζόμενους και προμηθευτές.

Τον Μάιο του 2015 το ξενοδοχείο βγήκε για πρώτη φορά σε πλειστηριασμό με την τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται στα 41,1 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία είχε αναβληθεί και η τιμή εκκίνησης αναπροσαρμόστηκε στα 47 εκατ. ευρώ. Όμως, η διαδικασία δεν προχώρησε αν και υπήρξε ενδιαφέρον από αρκετούς επενδυτές, εγχώριους και ξένους καθώς η τιμή θεωρήθηκε ιδιαίτερα υψηλή. Ο επόμενος πλειστηριασμός για το Athens Ledra Hotel είναι προγραμματισμένος για τον Ιούλιο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider