Χωρίς αποτέλεσμα οι πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χωρίς αποτέλεσμα οι πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας

Μειωμένη απόδοση των πολιτικών για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα καταγράφει το Παρατηρητήριο για τις Πολιτικές της Ενεργειακής Απόδοσης στην ΕΕ, σύμφωνα με μελέτη για τα Εθνικά Σχέδια Ενεργειακής Απόδοσης των 28 χωρών-μελών

H μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα και αναφέρει ότι το ισοζύγιο στην Ελλάδα μπορεί να έχει βελτιωθεί αλλά αυτό οφείλεται στην «ενεργειακή φτώχεια» καθώς η «εξοικονόμηση» επετεύχθη κυρίως λόγω της πτώσης της ενεργειακής κατανάλωσης στον οικιακό τομέα εξαιτίας της κρίσης.

Η έκθεση προτείνει μία νέα πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας, η οποία θα τονώσει την ενεργειακή απόδοση και θα μειώσει την ενεργειακή πενία. Προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται αναφορά στη βελτίωση της χρήσης των Διαρθρωτικών Ταμείων από τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, 2014-2020.

Παράλληλα, η έρευνα αμφισβητεί ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, σύμφωνα με τους οποίους όλα τα νέα κτίρια πρέπει να είναι «σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας» ως το 2020.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, η εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας θα μπορούσε να περιορίσει την ετήσια ενεργειακή δαπάνη κατά 25% και τις ετήσιες εκπομπές CO2 κατά 450 χιλιάδες τόνους. Στην Ελλάδα τα κτίρια οργανισμών, τραπεζών, νοσοκομείων και δημόσιων υπηρεσιών φθάνουν τα 200.000. Ωστόσο, ελάχιστες παρεμβάσεις έχουν γίνει για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης.

Στους βασικούς ανασταλτικούς παράγοντες συγκαταλέγονται η έλλειψη χρηματοδότησης (στο δημόσιο τομέα) αλλά και το καθεστώς μίσθωσης των δημόσιων κτιρίων το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά σε οποιαδήποτε επένδυση για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Υπό αμφισβήτηση το Εξοικονομώ κατ’ οίκον

Με την αναθεώρηση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) «ξεκολλάει» η διαδικασία προκήρυξης του νέου προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον», συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, το οποίο θα επιδοτεί την εφαρμογή λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας, όπως εκσυγχρονισμό των συστημάτων θέρμανσης, τοποθέτηση θερμομόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων κ.α.

Ωστόσο, εθνικοί φορείς δείχνουν να αμφισβητούν τη διαδικασία ενώ η Ελλάδα έχει λάβει «κίτρινη κάρτα» και από την Κομισιόν για μη πραγματοποίηση του υπολογισμού του βέλτιστου κόστους επενδύσεων όσων αφορά τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, όπως αυτές προδιαγράφονται στη σχετική οδηγία (2010/31/EΕ).

Ακόμη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) θεωρεί το ενεργειακό πιστοποιητικό κτιρίων δαπανηρή διαδικασία «δείχνοντας» έρευνες σε Γερμανία και Φιλανδία οι οποίες απέδειξαν το αναξιόπιστο των ΠΕΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider