Αυξάνει το λαθρεμπόριο ο Ειδικός Φόρος στο κρασί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνει το λαθρεμπόριο ο Ειδικός Φόρος στο κρασί

Την κατακόρυφη άνοδο του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης προϊόντων οίνου διαπιστώνουν οι έλληνες οινοπαραγωγοί τέσσερις μήνες μετά την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Μάλιστα σύμφωνα με τους ίδιους προκαλεί κατάπληξη η επιμονή της Κυβέρνησης στην εφαρμογή του ΕΦΚ στο κρασί, καθώς έχει απόλυτη γνώση πλέον όπως δηλώνουν ότι «η καινοφανής και άδικη αυτή φορολόγηση φέρνει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα».

Ήδη σύμφωνα με την Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου τα στοιχεία από την τετράμηνη εφαρμογή του ΕΦΚ επιβεβαιώνουν ότι τα έσοδα του δημοσίου είναι μηδαμινά, όπως από την αρχή είχαν προειδοποιήσει οι οργανώσεις του κλάδου (ΕΔΟΑΟ – ΚΕΟΣΟΕ – ΣΕΟ).

Ταυτόχρονα διαπιστώνεται κατακόρυφη άνοδος του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης με προφανές αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων για το δημόσιο, τόσο από τον ΕΦΚ αλλά πλέον και από το ΦΠΑ, και την καταρράκωση κάθε έννοιας νομιμότητας ή λειτουργίας του ανταγωνισμού για τον κλάδο.

Όπως μάλιστα αναφέρει σε ψήφισμα της, στη Γενικής Συνέλευσης της, η Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου, ύστερα από αναλυτική συζήτηση για τις επιπτώσεις στον κλάδο από την εφαρμογή του ΕΦΚ στο κρασί «η εξαιρετικά αρνητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, θα οδηγήσει πιθανότητα στο εξής παράδοξο και ταυτόχρονα όνειδος για μία σύγχρονη δημοκρατική χώρα: Θα μετατρέψει το κρασί σε έναν «παράνομο ταξιδιώτη» που διακινείται λαθραία, με εύλογο να τίθεται το ερώτημα εάν είναι στις προθέσεις του αρμόδιου υπουργού να δημιουργήσει μια ακόμα λαθραία αγορά». Οι οινοπαραγωγοί ζητούν άμεσα από την Κυβέρνηση την αναστολή του φόρος το οποίο οδηγεί σε αφανισμό ιδιαίτερα τα μικρά οινοποιεία.

Και ενώ ο ΕΦΚ αποτελεί αγκάθι για το μέλλον των επιχειρήσεων του κλάδου οι έλληνες οινοπαραγωγοί επιχειρούν να δώσουν νέες προοπτικές στην ελληνική αμπελουργία με την υιοθέτηση ενός στρατηγικού σχεδίου με ορίζοντα 20ετίας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της ΕΔΟΑΟ.

Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της διεπαγγελματικής αμπέλου και οίνου Γιάννης Βογιατζής η αμπελουργία είναι βασικός πυλώνας του κλάδου και πρέπει να είναι σε θέση να παρακολουθεί μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού την αγορά του τελικού προϊόντος και πως η οινοπαραγωγή δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς σύγχρονη, βιώσιμη και ανταγωνιστική αμπελουργία.

Ανάλογες απόψεις διατυπώνει και ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστος Μάρκου, συσχετίζοντας τον υπό συζήτηση σχεδιασμό με την αναβάθμιση της οινοπαραγωγής με όρους διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας και προτείνοντας στο πλαίσιο αυτό την πραγματοποίηση σχετικής ημερίδας με τη συμμετοχή των οργανώσεων του κλάδου, πανεπιστημίων και ερευνητικών φορέων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κλπ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider