Κατατέθηκαν οι πρώτες αιτήσεις για καλλιέργεια κάνναβης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατατέθηκαν οι πρώτες αιτήσεις για καλλιέργεια κάνναβης

Οι δύο πρώτες αιτήσεις για καλλιέργεια κάνναβης κατατέθηκαν αυτή την εβδομάδα στην Εύβοια και τα Χανιά. Μ αυτό τον τρόπο περνάμε πλέον από τη θεωρία στην πράξη, προκειμένου να ανοίξει ένας νέος δρόμος για την αγροτική παραγωγή και την ανάπτυξη.

Όπως είναι γνωστό πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της καλλιέργειας βιομηχανικής (κλωστικής κάνναβης) στην Ελλάδα καθώς υπογράφτηκε η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) προκειμένου να καταστεί επιλέξιμη αγροτική δραστηριότητα για τη χορήγηση της βασικής ενίσχυσης (επιδότηση). Όπως είναι γνωστό η χώρα μας ήταν από τα λίγα ευρωπαϊκά κράτη που δεν είχαν εναρμονιστεί με τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τη νομιμότητα της καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης.

Η ιταλική ποικιλία που θα καλλιεργηθεί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε CBD (η περιεκτικότητα σε THC είναι μικρότερη του 0,2%), είναι προσαρμοσμένη στο ζεστό μεσογειακό κλίμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ελαίων αλλά και ίνας. Η γαλλική ποικιλία που θα καλλιεργηθεί στα Χανιά είναι επίσης προσαρμοσμένη στο μεσογειακό κλίμα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε έλαια και παράγει σπόρους και ίνα.

Πώς υποβάλλεται η αίτηση

Προκειμένου ν α λάβουν έγκριση καλλιέργειας οι ενδιαφερόμενοι αγρότες πρέπει να υποβάλλουν αίτηση προέγκρισης στα οικεία τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και να προσκομίσουν αποδεικτικό για την ακριβή θέση και έκταση, που πρόκειται να καλλιεργήσει, και άδεια χρήσης νερού. Παράλληλα, απαιτείται αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης, που αναζητείται αυτεπάγγελτα.

Οι καλλιεργητές βιομηχανικής κάνναβης πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες συγκομιδής και αποθήκευσης ενώ προβλέπεται ετήσιος επιτόπιος έλεγχος για την εξακρίβωση της περιεκτικότητας σε THC. Σε περίπτωση εντοπισμού παρατυπιών προβλέπονται κυρώσεις (πρόστιμα 1.000 - 5.000 ευρώ ανάλογα με την έκταση) κ.λπ.

Τα οικονομικά οφέλη από την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης

Χαρτί, ρούχα, βαλίτσες, πόρτες αυτοκινήτου, μηχανάκια μέχρι και ολόκληρα σπίτια μπορούν να κατασκευαστούν από κάνναβη. Αυτό είπε ο Marc Raiders, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομηχανικής Κάνναβης και της βιομηχανικής μονάδας HempFlax στην ημερίδα με θέμα «Η κλωστική και ιατρική κάνναβη ως παράγοντες για την ανάπτυξη και την απασχόληση» την οποία διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Στην ίδια ημερίδα εξέθεσε την προσωπική του εμπειρία ο Ευάγγελος Ματράκας, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με τις διωκτικές αρχές επί πολλά χρόνια όταν το 1998 άνοιξε κατάστημα με προϊόντα κλωστικής κάνναβης στη Χαλκίδα. Λίγο αργότερα, θα ήταν αυτός που σε συνεργασία με έναν κατασκευαστή οικοστεγών, θα έστρωνε τη στέγη του υπουργείου οικονομικών με ένα οικολογικό επίστρωμα κάνναβης που θα είχε ενεργειακό όφελος ίσο με 5100 ευρώ το χρόνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider