O Obama «σώζει την παρτίδα» των ελληνικών διαπραγματεύσεων

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
O Obama «σώζει την παρτίδα» των ελληνικών διαπραγματεύσεων

Χείρα βοηθείας από την άλλη μεριά του Ατλαντικού λαμβάνει η Ελλάδα, καθώς ο αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama φαίνεται πρόθυμος να αναλάβει ενεργό ρόλο στο θέμα της ελληνικής αξιολόγησης, το οποίο θέλει να συζητήσει με την γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel κατά την προγραμματισμένη συνάντηση τους στο Ανόβερο στις 24 Απριλίου.

«Έρχεται το ιππικό». Με αυτή την φράση σχολιάζουν διπλωματικές και πολιτικές πηγές την δήλωση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου σχετικά με την επερχόμενη συνάντηση των δύο ηγετών, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος θα επισημάνει την ανάγκη να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος με μια συμφωνία για ελάφρυνση του. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ελλάδα επωμίζεται υπερβολικό βάρος για το προσφυγικό και η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί αλλά και να συμφωνηθεί ένα βιώσιμο σχέδιο για την ελληνική οικονομία.

Η αμερικανική κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, συνδέει το προσφυγικό με την οικονομία και δείχνει πως το ενδιαφέρον της για την Ελλάδα είναι κυρίως γεωπολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό. Οι ΗΠΑ θέλουν να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση αλλά και να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προκειμένου να αποτρέψουν την δημιουργία μια ακόμη εστίας έντασης στην ευρύτερη περιοχή.

Η αμερικανική παρέμβαση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία της αξιολόγησης και ενώ διαφαίνεται ρήγμα τόσο μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, όσο και μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Δεν είναι κρυφό ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και για αυτό το λόγο θα πρέπει να καμφθούν οι αντιστάσεις των Ευρωπαίων και κυρίως της Γερμανίας και να υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, ο οποίος είναι και απαραίτητος όρος για την συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αμερικανός Πρόεδρος τοποθετείται πάνω στο ελληνικό ζήτημα. Η πιο πρόσφατη ήταν κατά τον επίσημο εορτασμό της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Τότε ο Barack Obama άλλων, ότι οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις ήταν και είναι δυνατές. Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση σημείωσε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες αλλά ο ελληνικός λαός αντιστέκεται. Μάλιστα, ερωτηθείς μετά την ομιλία του για το αν πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία Αθήνας και Θεσμών απάντησε: «Δουλεύουμε για αυτό». Είναι όμως η πρώτη φορά που ετοιμάζεται να γίνει –προαναγγελμένη- παρέμβαση σε ανώτατο επίπεδο και κατά τη διάρκεια απευθείας συνομιλιών με την γερμανίδα Καγκελάριο.

Αλλάζει η στάση των Ευρωπαίων;

Υπό αυτό το πλαίσιο οι συνεχείς «επιθέσεις φιλίας» από τους ευρωπαίους αξιωματούχους που βρίσκονται στην Ουάσινγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ δεν προκαλούν καμία έκπληξη. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής Valdis Dombrovοskis σε τρεις διαφορετικές συνεντεύξεις που έχει δώσει τις τελευταίες ώρες διαβεβαιώνει συνεχώς ότι η σύντομη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι εφικτή.

Ακόμη και ο «σκληρός» Jeroen Dijsselbloem δήλωσε σε συνέντευξη του στο CNBC ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν οδεύει προς κρίση και επεσήμανε ότι η συμφωνία για το πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα «ξεκλειδώσει» τα επιπλέον δάνεια προς τη χώρα είναι κοντά. «Πλησιάζουμε πολύ σε μια συμφωνία, άρα δεν συμφωνώ με όλα αυτά περί κρίσης. Αν συγκεντρωθούμε στο πού βρισκόμαστε και προσπαθήσουμε και το πιέσουμε, θα τελειώσουμε πολύ πριν το καλοκαίρι», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Eurogroup.

Κλειστά κρατάει τα χαρτιά του το Βερολίνο

Σε αντίθεση με τον Λευκό Οίκο που εξέφρασε με επίσημο τρόπο την βούληση του Barack Obama να συζητήσει με την Angela Merkel το θέμα της Ελλάδας η γερμανική καγκελαρία επέλεξε να απαντήσει πιο διπλωματικά.

«Δεν γνωρίζω τη δήλωση του Λευκού Οίκου», απάντησε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας και πρόσθεσε: «Είναι ακόμη μια εβδομάδα μπροστά μας. Είναι αυτονόητο ότι στην επίσκεψη της Έκθεσης του Ανόβερου θα γίνει συζήτηση και για θέματα παγκόσμιας οικονομίας. Το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για την ευρωπαϊκή κατάσταση και για την κατάσταση της Ευρωζώνης είναι πάντα μεγάλο, και για αυτό είναι πιθανό ότι και αυτό θα αποτελέσει θέμα συζήτησης -μαζί με τα θέματα που μας απασχολούν παγκοσμίως, στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, Συρία, το μεγάλο θέμα παγκόσμιου εμπορίου ΤΤΙΡ. Δεν θέλω να το προκαταλάβω, αλλά αυτά είναι κάποια κεντρικά σημεία τα οποία μπορεί κανείς να φανταστεί».

Την Κυριακή 24 Απριλίου ο Barack Obama και η Angela Merkel θα εγκαινιάσουν από κοινού την Έκθεση Βιομηχανικής Τεχνολογίας του Ανόβερου, καθώς οι ΗΠΑ είναι φέτος η τιμώμενη χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider