Φουντώνει η μάχη για τα εμπορικά δικαιώματα στο σκάκι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φουντώνει η μάχη για τα εμπορικά δικαιώματα στο σκάκι

Σε μια τεράστια αίθουσα στη Μόσχα, λίγα οικοδομικά τετράγωνα μακριά από το Κρεμλίνο, οχτώ κορυφαίοι σκακιστές συμμετέχουν σε ένα από το πιο σημαντικά τουρνουά της χρονιάς, καθώς ο νικητής του θα διεκδικήσει στη Νέα Υόρκη τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή από τον τωρινό του κάτοχο, Magnus Carlsen. Ωστόσο το τουρνουά αυτής της εβδομάδας έχει επισκιαστεί από τις κινήσεις που γίνονται σε ένα άλλο ταμπλό, αυτό των εμπορικών δικαιωμάτων και της απευθείας μετάδοσης των αγώνων.

Η εταιρεία που ανέλαβε την διοργάνωση και την μετάδοση του τουρνουά ανακοίνωσε ότι άλλες ιστοσελίδες δεν θα έχουν την δυνατότητα απευθείας μετάδοσης των αγώνων. Η πρωτοφανής αυτή κίνηση στην ιστορία του σκακιού έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην παγκόσμια κοινότητα του αθλήματος. Μπορεί για τους μη «μυημένους» η προοπτική της αναμετάδοσης μια παρτίδας να μην φαίνεται σημαντική, ωστόσο το σκάκι έχει εκατομμύρια φανατικούς φιλάθλους ανά τον κόσμο οι οποίοι θέλουν να βλέπουν σε ζωντανή εξέλιξη μια παρτίδα ανάμεσα σε κορυφαίους παίχτες, όπως ακριβώς οι ποδοσφαιρόφιλοι παρακολουθούν ένα αγώνα ποδοσφαίρου. Η ζωντανή μετάδοση ενός σκακιστικού αγώνα περιλαμβάνει ένα διάγραμμα όπου εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο οι κινήσεις, ενώ παράλληλα grandmasters και άλλοι φίλοι του αθλήματος κάνουν σχόλια και αναλύσεις.

Η Agon Limited που έχει αναλάβει την προβολή του τουρνουά στη Ρωσία μεταδίδει τους αγώνες της στην ειδική ιστοσελίδα της διοργάνωσης, ωστόσο ο σχολιασμός γίνεται μόνο στα αγγλικά, ενώ πολλοί παραπονούνται για καθυστερήσεις στην ζωντανή κάλυψη. Η Agon έχει απαγορέψει την αναμετάδοση από άλλες ιστοσελίδες, ωστόσο κάποιες από αυτές έχουν αγνοήσει την απαγόρευση με αποτέλεσμα η εταιρεία να υποβάλει μηνύσεις. «Έπρεπε να λάβουμε τα μέτρα μας για να προστατέψουμε τα εμπορικά μας δικαιώματα από ιστοσελίδες που θέλουν να κερδίσουν από την επένδυση μας στο παιχνίδι», δήλωσε ο Ilya Merenzon, επικεφαλής της διοργανώτριας εταιρείας. Οι μηνύσεις δεν έχουν αποτρέψει κάποιες ιστοσελίδες από το να συνεχίζουν να αναμεταδίδουν τους αγώνες. «Η μετάδοση μας είναι απολύτως νόμιμη, βάσει των νομικών μας», δήλωσε εκπρόσωπος του Chess24, Macaulay Peterson.

Οι αντιδράσεις από τη μεριά των φιλάθλων είναι ως επί το πλείστον αρνητικές. «Παίρνουν κάτι όμορφο από εκατομμύρια κόσμο», ανέφερε ένα από τα πιο ευγενικά σχόλια στην ιστοσελίδα Chessdom, η οποία σταμάτησε την αναμετάδοση μετά την απαγόρευση της Agon.

O Merenzov δηλώνει ότι η Agon προσπαθεί απλά να «πάει το άθλημα σε ένα νέο επίπεδο» αξιοποιώντας την οικονομική δυναμική ενός παιχνιδιού που προσελκύει ένα «μεγάλο, διαφοροποιημένο και μορφωμένο κοινό». Μεταξύ των χορηγών του τουρνουά της Μόσχας περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρείες όπως η BMW, η Samsung και τo Four Season Hotel της ρωσικής πρωτεύουσας.

Όμως ο Anton Mihailov, διαχειριστής του Chessdom δήλωσε ότι η κίνηση της Agon θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε εκατομμύρια φίλους του σκακιού. To Chessdom που εδρεύει στη Βουλγαρία, και έχει sites στα Αγγλικά, Βουλγαρικά και Ρώσικα, έχει περίπου 15 εκατομμύρια μοναδικές επισκέψεις τον χρόνο. Υπολογίζεται ότι οι διάφορες σκακιστικές ιστοσελίδες ανά τον κόσμο έχουν περισσότερους από 50 εκατομμύρια χρήστες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider