Στο φως η κρυφή λίστα με την ελίτ της Wall Street

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο φως η κρυφή λίστα με την ελίτ της Wall Street

Υπάρχει κάτι το οποίο η Citigroup κρατά καλά φυλαγμένο στα συρτάρια της στα νέα γραφεία στην Tribeca, στην καρδιά του Manhattan. Πρόκειται για μια κρυφή λίστα… Εάν δεν είσαστε μέσα, τότε απλά δεν είσαστε… κάποιος.

Στην κορυφή αυτής της λίστας βρίσκονται οι μεγαλύτεροι «παίκτες» της βιομηχανίας των hedge funds, που φέρνουν και το περισσότερο «χρήμα» στη Citigroup. Το «top five», γνωστό και ως «focus five», απαρτίζεται από τα funds Millennium, Citadel, Surveyor Capital, Point72 και Carlson Capital.

Επί της ουσίας, η κρυφή λίστα της Citigroup περιλαμβάνει την ελίτ της Wall Street, το… 0,01% των πλουσιότερων και ισχυρότερων «παικτών» της αμερικανικής αγοράς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών εξελίξεων: Δίνουν τις καλύτερες επενδυτικές συστάσεις, βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τους αναλυτές και καθορίζουν τα πιο επιτυχημένα εμπορικά – επιχειρηματικά μοντέλα.

Όσοι γνωρίζουν καλά τα της διεθνούς αγοράς χρήματος, επιβεβαιώνουν πως μια νέα τάξη πραγμάτων έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της. Σε αυτό το νέο καθεστώς, οι ισχυρότερες τράπεζες διεθνώς βάζουν φρένο στην τακτική του… «τα κάνω όλα και συμφέρω», προκειμένου να επικεντρωθούν στους πελάτες εκείνους που τους αποφέρουν τα μεγαλύτερα κέρδη. Την ίδια στιγμή, παύουν να ασχολούνται με τους πελάτες εκείνους που γνωρίζουν εκ προοιμίου πως δεν θα τους αποφέρουν τα… τρελά έσοδα.

Πλέον, οι ισχυρότερες τράπεζες διεθνώς, όπως η Citigroup, η Morgan Stanley, η HSBC, στήνουν νέους επενδυτικούς βραχίονες και επιχειρηματικά τμήματα, με αποκλειστικό σκοπό τη διαχείριση του πλούτου της νέας οικονομικής ελίτ, ήτοι του 0,01%. Και όσο ισχυροποιείται το «κλαμπ» του 0,01%, ένα πράγμα γίνεται ξεκάθαρο: Ακόμη και στη Wall Street, το χάσμα μεταξύ των λίγων εκλεκτών και των… υπολοίπων μεγαλώνει και μάλιστα ραγδαία.

«Απότομο ξύπνημα»

«Πρόκειται για ένα πολύ απότομο ξύπνημα για τον καθένα όταν ανακαλύπτει ότι η εν λόγω λίστα δεν είναι διαθέσιμη, όταν κάποιος τη ζητήσει από τη Citigroup ή από οποιαδήποτε άλλη αμερικανική τράπεζα», δηλώνει ο Jeff Sica, πρόεδρος της αμερικανικής Circle Squared Alternative Investments, με συνολικά υπό διαχείριση assets ύψους 15 δισ. δολαρίων.

Από την πλευρά του ο Scott Helfman, εκπρόσωπος της Citigroup, δήλωσε πως αποτελεί βασική αρχή της τράπεζας να μην σχολιάζει και να μην δημοσιοποιεί τις σχέσεις της με τους πελάτες της.

«Μειώνουμε τον αριθμό των πελατών που γνωρίζουμε πως δεν θα μας αποφέρουν υψηλά κέρδη, με στόχο να θωρακίσουμε τις επιχειρηματικές μας κινήσεις και να παραμείνουμε βιώσιμοι», επισημαίνει, σε ειδική ανακοίνωση που εξέδωσε, η βρετανική HSBC.

H Morgan Stanley έχει ήδη αποφασίσει να διαχωρίσει σε τρεις κατηγορίες τους καλύτερους Ευρωπαίους πελάτες της, ως εξής: του σκληρού πυρήνα (supercore), του πυρήνα (core) και τους βασικούς (base).

Στην κατηγορία των supercore πελατών συμπεριλαμβάνονται η BlackRock και η Pimco, όπως αποκαλύπτουν πηγές που έχουν δει… τις επίμαχες λίστες. Η Morgan Stanley, που ξεκίνησε να καταρτίζει τέτοιου είδους… ελιτίστικες λίστες το 2012, έχει ήδη δηλώσει πως το 75% των εσόδων της προκύπτει από το 25% των πελατών της.

Μένουν οι «εκλεκτοί» πελάτες

H HSBC αποφάσισε να διακόψει τις οικονομικές της σχέσεις με το 50% περίπου από τα 3.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τα οποία έκανε «μπίζνες» στις αγορές ομολόγων, στις μετοχές και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, μέσα σε διάστημα 18 μηνών.

Ταυτόχρονα η βρετανική τράπεζα προχώρησε στη δημιουργίας μιας ομάδας περίπου 200 θεσμικών και άλλων πελατών, τους οποίους εξυπηρετεί με απόλυτη προτεραιότητα.

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή

Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν υπήρχε άλλη επιλογή για τις τράπεζες, ιδίως μετά την αυστηροποίηση της νομοθεσίας και του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, στη μετά την παγκόσμια κρίση εποχή. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή από τη στιγμή που οι ισχυρότερες τράπεζες διεθνώς δέχονται διαρκώς απανωτά πλήγματα σε όρους κερδοφορίας.

Οι νέοι ρυθμιστικοί κανόνες έχουν καταστήσει εξαιρετικά δύσκολο… το «εύκολο χρήμα» που, μέχρι πρότινος, ερχόταν από ένα «έξυπνο» trading στις αγορές ομολόγων και εμπορευμάτων, καθώς και από τα νομίσματα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που παρουσιάζει το Bloomberg Intelligence, τα έσοδα των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών από το trading υποχώρησαν στα 61,8 δισ. δολάρια το 2015, καταγράφοντας πτώση για πέμπτη φορά σε διάστημα έξι ετών.

Και η κατάσταση δεν δείχνει να βελτιώνεται για το 2016. Μόλις τον περασμένο μήνα, η Citigroup και η JP Morgan ανακοίνωσαν πως θα εμφανίσουν μειωμένα έσοδα στο πρώτο τρίμηνο χρήσης. Μόλις πριν από μερικά 24ωρα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Credit Suisse, Tidjane Thiam, γνωστοποίησε πως η τράπεζα θα καταστεί πιο επιλεκτική από εδώ και στο εξής, σε ό,τι αφορά την ταυτότητα των πελατών που θα εξυπηρετεί, αλλά και τη φύση των υπηρεσιών που θα παρέχει.

«Στις τράπεζες πλέον μία είναι η σκέψη και ένα το βασικό ερώτημα: Πως θα αυξηθεί η κερδοφορία τους», δηλώνει ο Greg Braca, κορυφαίο στέλεχος της TD Bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider