Το δολάριο θα πέσει 40% σε σχέση με το ευρώ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το δολάριο θα πέσει 40% σε σχέση με το ευρώ
Με βάση τη θεωρία του 15ετούς κύκλου.

Το δολάριο μπορεί να υποχωρήσει κατά περίπου 40% έναντι του δολαρίου μέχρι ο 2024 και αυτή είναι μια εκτίμηση η οποία αν πριν από λίγο καιρό μπορεί να έδειχνε υπερβολική, σήμερα αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι πιθανό να επαληθευτεί.

Ο Ulf Lindahl, διευθύνων σύμβουλος της AG Bisset Associates LLC, υποστηρίζει τη συγκεκριμένη πρόβλεψη βασιζόμενος στην ιδέα ότι από τη δεκαετία του '70, το δολάριο επαναλαμβάνει έναν 15ετή κύκλο καταγράφοντας απώλειες και κέρδη και θεωρεί ότι το πρότυπο αυτό επαναλαμβάνεται τώρα. Για κάποιους, η εκτίμηση του Lindahl μπορεί να φαίνεται κάπως υπερβολική ή αρκετά απλοϊκή.

Όμως, μετά από την πτώση κατά 9% που καταγράφτηκε πέρυσι, αυτό το σενάριο θεωρείται αρκετά πιθανό ενώ η πρόβλεψη αυτή ενισχύεται και από τις εκτιμήσεις Ray Dalio από την Bridgewater Associates ο οποίος τον Σεπτέμβριο έκανε λόγο για μια δραματική πτώση του δολαρίου.

«Θα μπορούσαμε να δούμε μια πολύ σημαντική πτώση του δολαρίου», εκτιμά ο 64χρονος Conn, αναλυτής, σε συνέντευξή του τον περασμένο Αύγουστο στο γραφείο του στο Norwalk. «Αυτό επιφέρει τεράστιες επιπτώσεις για όλες τις χρηματοπιστωτικές αγορές», προσθέτει συμπληρώνοντας ότι ενδεχομένως να προκαλέσει ένα sell-off και ένα ράλι στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων.

Οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στο δολάριο αυτό το έτος, ενισχύοντας το σχεδόν 2%, καθώς η ανάπτυξη των ΗΠΑ ξεπέρασε εκείνη άλλων κρατών και η Fed αύξησε τα επιτόκια.

Ωστόσο, κάποιοι θεωρούν ότι αυτή η κατάσταση δημιουργεί και ευκαιρίες με αποτέλεσμα να πραγματοποιούν συναντήσεις με πιθανούς πελάτες. Και ο Lindahl ανέλαβε δράση το 2017 όταν το δολάριο βυθίστηκε και οι κερδοσκόποι στοιχημάτισαν ότι η συγχρονισμένη παγκόσμια ανάπτυξη θα ωθούσε άλλες κεντρικές τράπεζες στο να κάνουν ενέργειες για να προλάβουν την Fed.

«Όταν οι επενδυτές πληροφορούνται για τον δεκαπενταετή κύκλο, αρχικά είναι σκεπτικοί και αμφιβάλλουν ότι υπάρχει,» παρόλο που αναγνωρίζουν άλλα πρότυπα όπως ο επιχειρηματικός κύκλος, γράφει ο Lindahl σε σε σχετική έκθεση τον Αύγουστο.

Η αποτυχία αποδοχής αυτής της λογικής, παράλληλα με τη δυνητική διόρθωση των μετοχών, δημιουργεί το «πιο επικίνδυνο επενδυτικό κλίμα σε 45 χρόνια» για επενδυτές εκτός των ΗΠΑ που δεν έχουν «χετζάρει» έναντι της αντιστροφής της ισοτιμίας, εκτιμά.

«Η πτώση του δολαρίου πέρυσι ήταν μόνο η αρχή», σύμφωνα με τον Lindahl. Θεωρεί ότι φθάνει έως και τα 2 δολάρια ανά ευρώ και τα 75 γιέν ανά δολάριο μέχρι το 2024, σημειώνοντας πτώση κατά 41% και 33%, αντίστοιχα, από τον Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για μια μεγάλη απόκλιση σε σχέση με τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών που ερωτήθηκαν από το Bloomberg, οι οποίοι βλέπουν το ευρώ στα 1,28 δολάρια το 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider