Η ExxonMobil δαπανά 1 εκατ. δολάρια για το φόρο στον άνθρακα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ExxonMobil δαπανά 1 εκατ. δολάρια για το φόρο στον άνθρακα
Πρόκειται για το λεγόμενο «μέρισμα άνθρακα» και τη δίκαιη κατανομή κόστους. 

Η ExxonMobil επενδύει ένα εκατομμύριο δολάρια σε μια πολιτική εκστρατεία που, εάν είναι επιτυχής, θα δημιουργήσει έναν ... φόρο, ο οποίος θα συνδέεται με τα βασικά προϊόντα της εταιρείας.

Η κίνηση αυτή συνάδει με την μακροχρόνια στρατηγική της Exxon υπέρ της επιβολής φόρου στον άνθρακα, η οποία προτιμήθηκε αντί μιας σειράς περιβαλλοντικών κανονισμών που ήδη αυξάνουν το κόστος των ορυκτών καυσίμων.

Σαφώς και μια τέτοια κίνηση από την πλευρά μιας μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και εντάσσεται στην προσπάθεια για το λεγόμενο «μέρισμα άνθρακα» και τη δίκαιη κατανομή κόστους.

Με αυτή την προσφορά της Exxon, της μεγαλύτερης αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας, ουσιαστικά σηματοδοτείται η προσχώρησή της σε μια κοινή εθνική δράση στήριξης της πολιτικής επιβολής φόρου επί των εκπομπών άνθρακα με σκοπό την αναδιανομή των εσόδων στα νοικοκυριά των ΗΠΑ.

Το σχέδιο προβλέπει έναν σταδιακά αυξανόμενο φόρο στον άνθρακα με τα έσοδα να επιστρέφονται στους πολίτες σε μορφή μηνιαίων μερισμάτων ενώ στο σχετικό πρόγραμμα προβλέπονται συνοριακές προσαρμογές για να εξισωθούν οι όροι του ανταγωνισμού στο εμπόριο και να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα των εγχώριων βιομηχανιών.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας κολοσσός από τον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τοποθετεί πραγματικά χρήματα σε μια προσπάθεια τιμολόγησης άνθρακα. Κάτι αντίστοιχο δεν έχει γίνει ποτέ πριν », δήλωσε ο Ted Halstead, CEO του Συμβουλίου για το Κλίμα, το οποίο ανέπτυξε το συγκεκριμένο σχέδιο. «Ένα δώρο εκατομμύριο δολαρίων δεν είναι μικρή υπόθεση», σημειώνει.

Φυσικά, η ExxonMobil δεν είναι μόνη της σε αυτή την προσπάθεια. Η Exelon Corp. έχει ήδη δεσμευτεί να δαπανήσει δύο εκατομμύρια δολάρια για αυτό το σκοπό τα επόμενα δύο χρόνια. Η First Solar Inc. και η Αμερικανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας συνεισφέρουν 100.000 δολάρια ετησίως. Οι δωρεές ενισχύουν την καμπάνια η οποία συντελείται υπό την ηγεσία των πρώην γερουσιαστών John Breaux και Trent Lott.

Η προσπάθεια αυτή υλοποιείται τη στιγμή που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι απαιτείται να αναληφθεί επειγόντως δράση για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την αποτροπή των πλέον καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Η διακυβερνητική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος επέμεινε ότι οι χώρες πρέπει να αναλάβουν "πρωτοφανή" δράση για την καταπολέμηση του φαινομένου, προειδοποιώντας σε πρόσφατη έκθεσή της ότι οι προσπάθειες που καταγράφονται αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο δεν επαρκούν για να διατηρήσουν την υπερθέρμανση κάτω από το κρίσιμο κατώφλι 1,5 βαθμών Κελσίου.

Η γενναιόδωρη αυτή προσφορά της Exxon ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων αντιπροσωπεύει το ποσό που παρήγαγε περίπου κάθε δύο λεπτά πέρυσι, με βάση τα στοιχεία εσόδων που συνέταξε το Bloomberg.

Αλλά η δαπάνη αυτή φαίνεται να διαφοροποιείται από τις άλλες πολιτικές δαπάνες της εταιρείας. Για παράδειγμα, η Exxon ανέφερε 11,4 εκατομμύρια δολάρια συνολικά έξοδα για lobbying το 2017 και τελικά αφιέρωσε μόλις 510.000 δολάρια σε κρατικούς υποψηφίους, κρατικές επιτροπές, εθνικές πολιτικές οργανώσεις κλπ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider