Οι συσκευές AR των 10.000 ευρώ δεν είναι για όλους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι συσκευές AR των 10.000 ευρώ δεν είναι για όλους
Οι πιο πολλές συσκευές επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality ή AR) που απευθύνονται στους καταναλωτές γίνονται όλο και φθηνότερες. Όμως μία φινλανδική start-up κερδίζει επενδυτές επιλέγοντας τον αντίθετο δρόμο.

Η Varjo Technologies με έδρα το Ελσίνκι συγκέντρωσε 31 εκατ. δολάρια σε γύρο χρηματοδότησης, με βασικό επενδυτή την Atomico. Επένδυσαν επίσης οι EQT Ventures και η Lifeline Ventures.

H εταιρεία που ιδρύθηκε από πρώην εργαζόμενους της Nokia και της Microsoft αναπτύσσει μια συσκευή επαυξημένης πραγματικότητας με πολύ υψηλότερη ανάλυση από εκείνη του ανταγωνισμού, που θα κοστίζει μεταξύ 5.000 και 10.000 ευρώ.

Η Facebook κυκλοφόρησε στις αρχές του 2018 την Oculus Go, μία συσκευή των 199 δολαρίων που δεν χρειάζεται υπολογιστή για να λειτουργήσει. Ταυτόχρονα μείωσε την τιμή στην ακριβή της συσκευή Oculus Rift κατά 100 δολάρια στα 399, ενώ και οι συσκευές Vive της HTC επίσης πωλούνται για λίγες εκατοντάδες δολάρια.

Αλλά η Varjo δεν πλασάρει το προϊόν της στη μαζική αγορά. Προορίζεται για αυτοκινητοβιομηχανίες, αρχιτέκτονες και τον στρατό. Η BMW και η αμερικανική αεροπορία έχουν ήδη συμφωνήσει για να πραγματοποιήσουν δοκιμές.

Κι άλλες εταιρείες κυνηγούν πελάτες στους ίδιους τομείς. Η Magic Leap βρίσκεται κοντά στην υπογραφή συμβολαίου με τον αμερικανικό στρατό για συσκευές AR που θα χρησιμοποιούνται σε αποστολές, ενώ το ίδιο συμβόλαιο (για πάνω από 100.000 συσκευές) διεκδικεί και η Microsoft.

Οι φακοί στη συσκευή της Varjo δεν είναι διαφανείς, κάνοντάς την να μοιάζει περισσότερο με κράνος εικονικής πραγματικότητας. Διαθέτει κάμερες υπερυψηλής ανάλυσης για να καταγράφει τον έξω κόσμο, ενώ ακολουθεί τις κινήσεις των ματιών του χρήστη. Έτσι μπορεί να δημιουργεί εικόνες μιμούμενη τον τρόπο που το ανθρώπινο μάτι επεξεργάζεται το φως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider