Οι τρομοκράτες «χτύπησαν» τα κέρδη της Hermes

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι τρομοκράτες «χτύπησαν» τα κέρδη της Hermes

Μια δύσκολη χρονιά με υποτονική ανάπτυξη προδιαγράφεται ότι θα είναι το 2016 για την εταιρεία ειδών πολυτελείας, Hermes, καθώς όπως εκτιμά ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Εταιρείας, Axel Dumas, ο φόβος για τρομοκρατικά χτυπήματα αποδυναμώνουν τις δαπάνες των τουριστών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 1/3 των πωλήσεων στο συγκεκριμένο τομέα.

Δεν είχαμε τα ίδια επίπεδα τουρισμού στη Γαλλία όπως προηγουμένως, ανέφερε ο Dumas στους δημοσιογράφους στο Παρίσι καθώς η εταιρεία για το 2015 ανακοίνωσε κέρδη που ανήλθαν στο 19%. Όπως εκτίμησε, το 2016 θα είναι ένα «περίπλοκο» έτος με τη βιομηχανία να αντιμετωπίζει αντιξοότητες σε ολόκληρη την υφήλιο και επικρατεί ένα μούδιασμα. Σημειώνει, ωστόσο, ότι «δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε. Μια νέα πρόκληση ποτέ δεν έβλαψε κανέναν».

Οι βομβιστικές επιθέσεις την Τρίτη στις Βρυξέλλες κατέστησαν τις προβλέψεις για την αγορά ειδών πολυτελείας ακόμη πιο δυσμενείς και σύμφωνα με την εταιρεία Συμβούλων Bain & Co, το 1/3 των πωλήσεων αφορούν στους τουρίστες. Οι δαπάνες των τουριστών έχουν σημειώσει πτώση 5% στην Ευρώπη ενώ στη Γαλλία κατρακύλησαν κατά 16% ύστερα από τις επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο.

«Πολλοί ξένοι τουρίστες βλέπουν την Ευρώπη σαν μια ενιαία χώρα και δεν βλέπουν διαφορές μεταξύ του Παρισιού και των Βρυξελλών», αναφέρει ο Zuzanna Pusz, αναλυτής στο Berenberg.

Αν γίνονται βομβαρδισμοί στην Ευρώπη, σημαίνει ότι οι τουρίστες δεν πρέπει να πάνε εκεί και σίγουρα οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες ενισχύουν τα αρνητικά συναισθήματα.

Οι πωλήσεις της Hermes σημείωσαν αύξηση 6% και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ικανοποιητικές παρά την επιβράδυνση μετά την τραγωδία του Παρισιού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αύξηση αυτή αναμένεται να αντισταθμίσει τις ζημιές από την πτώση της ζήτησης σε άλλες πόλεις όπως είναι το Λονδίνο ή το Μιλάνο, σημείωσε ο Dumas. H μετοχή σημείωσε αύξηση 2,5% στα 319,10 ευρώ την Τρίτη στο Παρίσι.

Τα περιθώρια κέρδους αυξήθηκαν 19% στα 1,54 δις. ευρώ σε προσαρμοσμένη βάση.

«Η Hermes έχει εμπιστοσύνη για τα αποτελέσματα στο μακροπρόθεσμο διάστημα», ανέφερε ο Dumas και στοχεύει σε έσοδα 6 δις. ευρώ μέχρι το 2020.

Μείωση της ζήτησης

Αλλά και σε άλλες περιοχές όπως είναι η Κίνα, το Χόνγκ Κόνγκ και το Μακάου, οι εταιρείες ειδών πολυτελείας επίσης αντιμετωπίζουν πτώση της ζήτησης και όπως ανέφερε ο Petek Philippe, επικεφαλής της Thierry Stern, θα πάρει χρόνια μέχρι να ανακάμψει π.χ η αγορά πολυτελών ρολογιών.

Παρ’ όλα αυτά, η Hermes εκμεταλλεύεται δύο νέα σημεία παραγωγής στη Γαλλία, τα οποία ενισχύουν την προμηθευτική της αλυσίδα σε δερμάτινα είδη όπως είναι οι τσάντες.

Η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές κατά 3,5% φέτος στην Ευρώπη όπως ανέφερε ο Dumas ενώ σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις σχετικά με την αύξηση των πωλήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider