To Brexit διχάζει και το βρετανικό ποδόσφαιρο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
To Brexit διχάζει και το βρετανικό ποδόσφαιρο

Ακόμη και το βρετανικό ποδόσφαιρο είναι διχασμένο για το τι θα κάνει με το Brexit.

Η βρετανική κυβέρνηση, ενώ προσπαθεί να χαράξει το δικό της σχέδιο για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτησε από τη Πρέμιερ Λιγκ να προτείνει από κοινού με την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βρετανίας για το πώς θα αντιμετωπίζονται οι ξένοι παίχτες μετά το Brexit, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Η Πρεμιερ Λιγκ ανησυχεί πως οι περιορισμοί στην ελευθερία κίνησης εργαζομένων θα περιορίσει τον αριθμό των διαθέσιμων για τις βρετανικές ομάδες Ευρωπαίων παιχτών. Από την άλλη η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Football Association) εκφράζει ανησυχία για τις τύχες των Βρετανών ποδοσφαιριστών και βλέπει το Brexit σαν μια ευκαιρία για τα εγχώρια ταλέντα.

Ακριβώς όπως και η πολιτική ηγεσία, οι δύο οργανισμοί ελπίζουν σε έναν συμβιβασμό που εντέλει θα ευνοήσει την εθνική ομάδα της Αγγλίας, ενώ οι ποδοσφαιρικοί όμιλοι που συμμετέχουν στο πιο πλούσιο πρωτάθλημα του κόσμου θα μπορούν να διατηρήσουν την καλύτερη δυνατή πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Αυτή την στιγμή οι ομάδες μπορούν να αγοράζουν παίχτες από την ΕΕ χωρίς να πρέπει να καλύψουν τα αυστηρά κριτήρια που ισχύουν για παίχτες εκτός Ευρώπης. Ακόμη μπορούν να προσλάβουν παίχτες ηλικίας από 16 ετών για τις ακαδημίες τους. Μετά το Brexit η Πρέμιερ Λιγκ θέλει οι ομάδες να είναι ελεύθερες να πάρουν όποιον παίχτη θέλουν –είτε εντός είτε εκτός της ΕΕ- χωρίς να πρέπει να καλύψουν κάποιες προϋποθέσεις. Ως αντάλλαγμα εμφανίζονται έτοιμες να δεχθούν την αύξηση του ελάχιστου ορίου τοπικών παιχτών που θα πρέπει να διαθέτουν.

Σήμερα οι βρετανικές ομάδες πρέπει να έχουν τουλάχιστον οχτώ βρετανούς παίχτες από τους 25 που διαθέτουν. Αυτό βέβαια δεν αποτρέπει κάποιες ομάδες από το να γεμίζουν το γήπεδο με 11άδες που δεν έχουν ούτε έναν Βρετανό ποδοσφαιριστή.

Εκπρόσωπος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας δήλωσε ότι δουλεύουν με την Πρέμιερ Λιγκ, τη Φουτμπολ Λιγκ και με κυβερνητικά στελέχη για την κατάρτιση του σχεδίου που θα ισχύσει μετά την ολοκλήρωση της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Εκπρόσωπος της Πρεμιερ Λιγκ ανέφερε ότι οι 20 ποδοσφαιρικοί όμιλοι που εκπροσωπεί αναμένουν μεγαλύτερη διαφάνεια για το τοπίο που θα διαμορφωθεί μετά το Brexit.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider