Δεν σώζει τη Βενεζουέλα το νέο νόμισμα: Καλπάζει ο πληθωρισμός

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν σώζει τη Βενεζουέλα το νέο νόμισμα: Καλπάζει ο πληθωρισμός

Έχουν περάσει μόλις λίγες εβδομάδες από την κυκλοφορία του νέου χρήματος της Βενεζουέλας και ο πληθωρισμός σε αυτή τη νέα νομισματική εποχή για τη χώρα έχει ήδη φθάσει το 100%.

Μετά από μιάμιση εβδομάδα χωρίς σημαντικές αλλαγές στον δείκτη Cafe Con Leche του Bloomberg η τιμή ενός φλιτζανιού καφέ αυξήθηκε ξαφνικά τις τελευταίες δύο εβδομάδα από τα 25 στα 50 μπολιβάρ. Για αυτούς που ακόμη δεν μπορούν να συνηθίσουν το νέο σύστημα, 50 σημερινά μπολιβάρ αντιστοιχούν σε 5 εκατ. παλιά μπολιβάρ.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρα έκοψε πέντε μηδενικά από το νόμισμα της χώρας τον Αύγουστο προκειμένου – τουλάχιστον για λίγο καιρό- να απλοποιήσει βασικές επιχειρηματικές συναλλαγές σε ένα έθνος το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει τον χρόνιο υπερπληθωρισμό. Η τελευταίες αυξήσεις των τιμών τις προηγούμενες δύο εβδομάδες έχουν σπρώξει τον ετήσιο πληθωρισμό πάνω από το 100.000%, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg.

Στο μεταξύ η Βενεζουέλα που αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα στην οικονομία αναζητεί σανίδα σωτηρίας από το εξωτερικό. Η Κίνα συμφώνησε να επεκτείνει μια πιστωτική γραμμή ύψους 5 δισ. σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της χώρας. Ο υπουργός Σάιμον Ζέρπα δήλωσε στο Bloomberg ότι η Βενεζουέλα θα αποπληρώσει το δάνεια είτε με μετρητά είτε με πετρέλαιο.

Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν από το Πεκίνο ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Μαδούρο στην Κίνα. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας θέλει να επεκτείνει τη συνεργασία των δύο χώρων και να βρει νέους τρόπους χρηματοδότησης πέρα από τις αγορές.

Η Κίνα και η Βενεζουέλα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις και θα παρουσιάσουν λεπτομέρειες των συμφωνιών εν καιρώ, σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας. Όποια συμφωνία χρηματοδότησης επιτευχθεί θα γίνει με βάση τις διεθνείς πρακτικές, πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου, η Κίνα είναι βασικός χρηματοδότης της Βενεζουέλας από το 2008 και έπειτα. Αν και δεν υπάρχουν δημόσια στοιχεία, εκτιμάται ότι η Κίνα έχει δανείσει τουλάχιστον 70 δισ. δολάρια, το μεγαλύτερο κομμάτι των οποίων θα αποπληρωθούν με πετρέλαιο, σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας συμβούλων Ecoanalitica που εδρεύει στο Καράκας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider