Οι «αλεπούδες» που τίναξαν τη μπάνκα της Premier League

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι «αλεπούδες» που τίναξαν τη μπάνκα της Premier League

H απίθανη ιστορία της ανόδου της Λέστερ στην κορυφή του κορυφαίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου ξεκινά με το ανήσυχο «φάντασμα» ενός Βρετανού μονάρχη. Τα κόκκαλα του Βασιλιά Ριχάρδου Γ’ αγνοούνταν επί αιώνες. Και όμως ανακαλύφθηκαν το 2012, όχι πολύ μακριά από το γήπεδο των «Αλεπούδων».

Tην ημέρα που τα ερείπια του καθεδρικού ναού του Λέστερ ανέδειξαν τον «θησαυρό», η ομάδα των «Αλεπούδων» βρισκόταν στην τελευταία θέση της Premier League, με ορατό τον κίνδυνο του υποβιβασμού.

Από το επόμενο όμως παιχνίδι, η ομάδα επιδόθηκε σε ένα εντυπωσιακό comeback, παίρνοντας ανάσα από το γκολ ενός παίκτη με το όνομα… Κing (βασιλιάς). Σίγουρα πρόκειται για σύμπτωση. Όμως, δεν υπάρχει λογική εξήγηση για την άνοδο της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας.

Πλέον, η Λέστερ μετρά 25 νίκες στα τελευταία 39 παιχνίδια και κινείται σε τροχιά ικανή να της φέρει τον πρώτο της τίτλο στο πρωτάθλημα, αλλά και μια θέση στο Champion’s League.

Η επιτυχία έχει κάνει ακόμη πιο πλούσιο τον ιδιοκτήτη της, καθώς η αξία της ομάδας είναι πλέον κατά οκτώ φορές υψηλότερη από το τίμημα που κατέβαλε ο Ταϊλανδός Vichai Srivaddhanaprabha πριν από έξι χρόνια για να την αποκτήσει.

Tαυτόχρονα, η επιτυχία των Αλεπούδων θέτει υπό αμφισβήτηση την πάγια πεποίθηση της Premier League πως… όσο περισσότερο πληρώνεις, τόσο περισσότερο κερδίζεις.

«Η ομάδα αξίζει περισσότερο από όσα χρήματα έλαβα εγώ (πριν από έξι χρόνια)», δήλωσε ο Milan Mandaric, ο οποίος πούλησε τις «Αλεπούδες» στον Srivaddhanaprabha το 2010 έναντι 40 εκατ. στερλινών (51 εκατ. ευρώ).

Ο Mandaric, που κατά καιρούς επενδύει σε αθλητικές ομάδες, εκτιμά πως πλέον η αξία της ομάδας της Λέστερ αποτιμάται στις 300 εκατ. στερλίνες. Η εκτίμηση αυτή την τοποθετεί ανάμεσα στις 20 κορυφαίες ομάδες του πλανήτη, σύμφωνα με το Forbes. «Και το αξίζει», τονίζει.

Ολοκληρώνοντας πέρυσι τη σεζόν στην 14η θέση, στα ταμεία της βρετανικής ομάδας εισέρρευσαν έσοδα ύψους 104 εκατ. στερλινών και η χρονιά έκλεισε με κέρδη ύψους 26 εκατ. στερλινών. Πρόκειται για την πρώτη κερδοφόρα χρήση της ομάδας σε διάστημα σχεδόν μιας δεκαετίας. Εάν, φέτος, οι «Αλεπούδες» κερδίσουν το πρωτάθλημα, τότε θα ανταμειφθούν με ακόμη μεγαλύτερα έσοδα. Η περυσινή νικήτρια του πρωταθλήματος, Τσέλσι, έβαλε στα ταμεία της περί τα 99 εκατ. στερλίνες.

Για τα φετινά επίσημα στοιχεία δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι ακόμη, ωστόσο οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση εσόδων της Λέστερ έως και κατά 30%.

Εάν η ομάδα βρεθεί την επόμενη χρονιά στις τέσσερις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος, τότε θα περάσει αυτόματα στο Champion’s League, το οποίο μπορεί να της αποφέρει τουλάχιστον 25 εκατ. στερλίνες. Όσο καλύτερες επιδόσεις καταγράψει η ομάδα, τόσα περισσότερα θα κερδίσει.

Και όμως, την ίδια ώρα, οι απολαβές των παικτών της Λέστερ μοιάζουν με… ψίχουλα έναντι των αμοιβών που λαμβάνουν τα μεγάλα «αστέρια» του πρωταθλήματος.

Μέσα στο 2015, η ομάδα κατέβαλε στο σύνολο των «Αλεπούδων» μόλις 57,4 εκατ. στερλίνες, ποσό που δεν ξεπερνά το ένα τέταρτο από όσα έλαβαν πέρυσι οι παίκτες της Τσέλσι.

Ο Jamie Vardy, ένας 29χρονος πρώην οικοδόμος, ο οποίος και έγινε ο κορυφαίος σκόρερ της ομάδας, υπέγραψε συμβόλαιο ενός εκατομμυρίου στερλινών το 2012.

Αντίστοιχα, συμβόλαιο ύψους 400.000 στερλινών υπέγραψε τον Ιανουάριο του 2014 και ο επιθετικός Riyad Mahrez.

Τα απίθανα αστέρια της Λέστερ αποτελούν σίγουρα το καλύτερο περιουσιακό στοιχείο της ομάδας. Ο Vardy πρόσφατα ανανέωσε για τρία χρόνια το συμβόλαιό του έναντι 4 εκατ. στερλινών. Στη διεθνή όμως αγορά, παίκτες σαν τους Vardy και Mahrez μπορούν να «πουληθούν» ακόμη και για 30 εκατ. στερλίνες.

Όλη η αυτή η ανέλπιστη επιτυχία εγείρει σοβαρά ερωτήματα προς τους managers των κορυφαίων ομάδων. Η Manchester United ξόδεψε σχεδόν 250 εκατομμύρια στερλίνες για την απόκτηση νέων παικτών στις δύο τελευταίες σεζόν.

Όταν η ομάδα δημοσιοποίησε τα τριμηνιαία αποτελέσματά της, το Φεβρουάριο, ο Matthew Walker, αναλυτής της Nomura Holdings, αναρωτήθηκε για ποιο λόγο η United ξόδεψε τόσο μεγάλα ποσά για την απόκτηση νέων παικτών.

«Η αξία της ομάδας της Λέστερ ανέρχεται κοντά στα 22 εκατ. στερλίνες» δήλωσε ο Walker και αναρωτήθηκε: «Γιατί οι μεγαλύτερες ομάδες δεν μπορούν να αναζητήσουν ‘φθηνούς’ παίκτες, όπως εκείνοι της Λέστερ;».

«Εάν η Λέστερ κερδίσει τον τίτλο, τότε θα γίνουμε μάρτυρες του πιο απίθανου θριάμβου που έχει σημειωθεί ποτέ στο άθλημα», σχολιάζει ο Gary Lineker, πρώην προπονητής της Εθνικής Αγγλίας.

Για να γίνει πράξη το «παραμύθι» της Λέστερ θα πρέπει να κρατήσει την πρώτη θέση οκτώ αγωνιστικές που απομένουν για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider