Οι ταϊβανέζοι κατασκευαστές iPhone ετοιμάζονται για τον οικονομικό πόλεμο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ταϊβανέζοι κατασκευαστές iPhone ετοιμάζονται για τον οικονομικό πόλεμο

Μεγάλες εταιρείες που κατασκευάζουν εξαρτήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται σε εκατοντάδες ηλεκτρονικές συσκευές – από τα iPhone έως ηλεκτρονικούς υπολογιστές – ετοιμάζονται να μετακινήσουν κομμάτια της παραγωγής τους μακριά από την Κίνα και πιο κοντά σε περιοχές όπως η Ανατολική Ευρώπη, το Μεξικό και η Νοτιοανατολική Ασία.

Καθώς η ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη εντείνεται ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών της Ταϊβάν σχεδιάζουν να ανοίξουν νέες εγκαταστάσεις παραγωγής σε άλλες χώρες. Η αρχή έγινε από τον πρόεδρο της Foxconn Technology που έγινε δισεκατομμυριούχος κατασκευάζοντας εξαρτήματα για την Apple ο οποίος επένδυσε 10 δισ. δολάρια για να ανοίξει ένα εργοστάσιο κατασκευής οθονών στην «καρδιά» της Αμερικής, μια πολύ προνοητική απόφαση όπως φαίνεται.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες της Ταιβάν παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αλυσίδα παραγωγής των τεχνολογικών προϊόντων παγκοσμίως. Εκεί παράγονται χιλιάδες ηλεκτρονικές συσκευές που κυκλοφορούν με την στάμπα γνωστών εταιρειών όπως η HP και η Dell. Την προηγούμενη εβδομάδα επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων της Ταϊβάν ανακοίνωσαν στους αναλυτές που εξετάζουν τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα χτυπήματα ενός οικονομικού πολέμου. Αν και μέχρι στιγμής οι δασμοί που έχει επιβάλει ο Τραμπ δεν αφορούν τα ηλεκτρονικά προϊόντα, επικρατεί ανησυχία για το αν και αυτά τα αγαθά θα συμπεριληφθούν στην επόμενη παρτίδα επιβολής δασμών. Κάτι τέτοιο θα εκμηδενίσει τα ήδη στενά περιθώρια κέρδους των ταϊβανέζικων εταιρειών.

Οι έξι μεγαλύτεροι κατασκευαστές ηλεκτρονικών της Ταϊβάν είχαν συνολικά έσοδα ύψους 296 δισ. δολαρίων πέρσι, όσο περίπου το ΑΕΠ του Πακιστάν. Οι επενδύσεις των ταϊβανέζικων εταιρειών στην Κίνα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο αν και μειώνονται από το 2010 και μετά. Οι 15 από τους 20 κορυφαίους εξαγωγείς της Κίνας στις ΗΠΑ προέρχονται από την Ταϊβάν. Κάθε μια από αυτές τις 15 εταιρείες είναι θυγατρική κάποιου από τους έξι κορυφαίους ομίλους της χώρας.

Τα μελλοντικά σχέδια των εν λόγω εταιρειών ακολουθούν μια πρόσφατη τάση. Τα αυξανόμενα εργατικά κόστη στην Κίνα οδηγούνε πολλές εταιρείες να αναζητούν εναλλακτικές, μεταξύ των οποίων και η εγκατάσταση μικρότερων γραμμών παραγωγής σε άλλους προορισμούς που έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε περιφερειακές αγορές. «Είναι σημαντικό για τις ταϊβανέζικες εταιρείες να διαφοροποιήσουν την παραγωγή τους καθώς οι εμπορικές διαμάχες Κίνας και ΗΠΑ δεν πρόκειται να σταματήσουν σύντομα», δηλώνει ο πρόεδρος της Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Chung-Hua της Ταϊπέι.

Άλλη μια εταιρεία που σχεδιάζει παρόμοιες κινήσεις είναι η Inventc, ένα σημαντικός προμηθευτής της Apple. Οι Quanta kai Compal που κατασκευάζουν laptop για τις μεγαλύτερες μάρκες του κόσμου έχουν δηλώσει έτοιμες να μεταφέρουν κομμάτι της παραγωγής τους εκτός Κίνας.

Ο αντιπρόεδρος της Compal έχει δηλώσει ότι η συναρμολόγηση laptop εκτός Κίνας θα αυξήσει το κόστος κάθε μονάδας κατά τουλάχιστον 3%. Όμως η εναλλακτική είναι χειρότερη: Το μικτό περιθώριο κέρδου βρίσκεται ελάχιστα υψηλότερα από το 3%. Πρόκειται για ένα ποσοστό κερδοφορίας που οι δασμοί μπορούν να εκμηδενίσουν. Και αυτό είναι ένα φαινόμενο που ισχύει για ολόκληρο τον κλάδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.