Τα πλοία θα σαλπάρουν με ... Rolls-Royce

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα πλοία θα σαλπάρουν με ... Rolls-Royce

To δικό της σύστημα αποθήκευσης ενέργειας για πλοία θα διαθέτει πλέον η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία Rolls-Royce, μια κίνηση η οποία καταδεικνύει τη στροφή που παρατηρείται στα υβριδικά συστήματα και στα ηλεκτρικά πλοία.

Η Rolls-Royce προσφέρει συστήματα αποθήκευσης ενέργειας για τα πλοία από το 2010, αλλά η παροχή γινόταν από τρίτη, εξωτερική πηγή. Πλέον η εταιρεία ξεκινά το δικό της σύστημα αποθήκευσης ενέργειας ιόντων λιθίου.

Το νέο σύστημα μπαταρίας SAVe Energy θα αρχίσει να διανέμεται από τη θυγατρική της Rolls-Royce Power Systems, την Bergen Engines στη Νορβηγία. Σύμφωνα με την εταιρεία, ενώ μέχρι στιγμής η ζήτηση στον κλάδο της ναυτιλίας εστιάζει στα συστήματα λιθίου τα οποία χρησιμοποιούνται για τους παραδοσιακούς κινητήρες diesel ή τις αεροτουρμπίνες, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες εξολοκλήρου ηλεκτρικών σκαφών σε μια πιο περιορισμένη κλίμακα.

Τα συστήματα αυτά θα είναι σε θέση να καλύψουν και τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες των κρουαζιερόπλοιων όπως είναι για παράδειγμα η λειτουργία φωτισμού και οι ανάγκες της κουζίνες ενώ θα μειωθούν παράλληλα οι εκπομπές ρύπων στη θάλασσα.

Τα αμιγώς ηλεκτρικά πλοία, όπως συμβαίνει και με τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, δεν έχουν καταφέρει να διεισδύσουν πλήρως στην αγορά εξαιτίας των περιορισμένων δυνατοτήτων των μπαταριών και της έλλειψης υποδομών φόρτισης. Η Νορβηγία έχει ανοίξει το δρόμο στον τομέα αυτό με το γνωστό σκάφος Ampere (ferry boat) να είναι σε θέση να μεταφέρει μέχρι και 120 οχήματα σε όλη τη χώρα και να διασχίζει τη θάλασσα ανάμεσα στα φιορδ.

Η Rolls Royce πρόσφατα πούλησε μέρος των ναυτιλιακών της δραστηριοτήτων στην Kongsberg Gruppen.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider