Η DeepMind της Google ετοιμάζει «ρομποτικό» οφθαλμίατρο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η DeepMind της Google ετοιμάζει «ρομποτικό» οφθαλμίατρο

Η DeepMind, η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με έδρα το Λονδίνο που ανήκει στην μητρική της Google Alphabet Inc., σχεδιάζει να αναπτύξει ένα προϊόν που θα βοηθά τους γιατρούς να ανιχνεύουν περισσότερες από 50 απειλητικές για την όραση συνθήκες και μολύνσεις με μια απλή σάρωση του οφθαλμού

Το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που έχει αναπτύξει η Deep Mind μπορεί να ανιχνεύει σημάδια νόσου καλύτερα από τους γιατρούς σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.

Τόσο η DeepMind όσο και οι συνεργάτες της στην έρευνα, το Moorfields Eye Hospital του Λονδίνου και το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου ανέφεραν ότι υπολογίζουν οι κλινικές δοκιμές της τεχνολογίας να ξεκινήσουν το 2019.

Αν αυτές οι δοκιμές είναι επιτυχείς, η DeepMind θα επιδιώξει να δημιουργήσει ένα εγκεκριμένο προϊόν που η Moorfields θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και το οποίο θα έχει πενταετή δοκιμαστική περίοδο.

Εάν ωστόσο το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, θα είναι η πρώτη φορά που ένας αλγόριθμος βασισμένος στην μηχανική μάθηση θα χρησιμοποιηθεί ένα προϊόν για την υγεία.

Η alphabet έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίας σχετικά με την συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη.

Να υπενθυμίσουμε ότι νωρίτερα μέσα στο έτος η εταιρεία βιολογικών επιστημών Verily θυγατρική και πάλι της Alphabet σε συνεργασία με τo τμήμα τεχνητής νοημοσύνης της Google ανέπτυξε έναν αλγόριθμο ο οποίος θα μπορούσε να εντοπίζει πλήθος καρδιοαγγειακών προβλημάτων από μια εικόνα του αμφιβληστροειδούς.

Η ίδια η DeepMind μάλιστα διατηρεί ένα ολόκληρο τμήμα αφιερωμένο στην εφαρμογή και χρήση της τεχνολογίας στον τομέα της υγείας και μετέχει σε πλήθος ερευνητικών έργων της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλους σχετικούς οργανισμούς.

Ωστόσο η συνεργασία της με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας έχει δεχθεί σκληρή κριτική και από πολλούς χαρακτηρίζεται αμφιλεγόμενη. Πέρυσι το παρατηρητήριο για την ιδιωτική ζωή δήλωσε ότι το Royal Free Hospital, είχε παραδώσει παράνομα 1,6 εκατομμύρια αρχεία ασθενών στην DeepMind για να την βοηθήσει να αναπτύξει μια εφαρμογή για κινητά που θα ειδοποιούσε τους γιατρούς εάν οι ασθενείς κινδύνευαν από οξεία νεφρική βλάβη.

Στην εξέταση των ματιών ωστόσο με την διαδικασία της σάρωσης η DeepMind και οι συνεργάτες της στο NHS έλαβαν τα μέτρα τους για την αποφυγή παρόμοιων προβλημάτων. Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής ιατρός της έρευνας, Πιρς Κιν, ότι το νοσοκομείο παρέδωσε 16.000 ανώνυμες οφθαλμολογικές εξετάσεις στην εταιρεία ώστε να εκπαιδευτεί το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης.

Η διαδικασία μάλιστα ελέγχθηκε και εγκρίθηκε από το τμήμα διαχείρισης πληροφοριών του νοσοκομείου ούτως ώστε να διαφυλαχθεί σε κάθε περίπτωση το απόρρητο των ασθενών.

Συγκεκριμένα η έρευνα των DeepMind καιMoorfields χρησιμοποιούν ένα είδος σάρωσης οφθαλμού που ονομάζεται οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD), η οποία αποτελεί και την κύρια αιτία τύφλωσης στον ανεπτυγμένο κόσμο, καθώς και για άλλες διαταραχές του αμφιβληστροειδούς που συνδέονται με παθήσεις όπως ο διαβήτης.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να κάνει σωστή διάγνωση για περισσότερες από 50 οφθαλμολογικές παθήσεις με ακρίβεια της τάξης του 94% - καλύτερα δηλαδή από τους περισσότερους ανθρώπους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider