Η Σαουδική Αραβία «το γυρίζει» στα φουτουριστικά project

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Σαουδική Αραβία «το γυρίζει» στα φουτουριστικά project

Στις φουτουριστικές τεχνολογίες «το γυρίζει» η Σαουδική Αραβία για να προλάβει τις απώλειες από την πτώση στην αγορά του πετρελαίου, έναν κλάδο από τον οποίο εξαρτιόταν αποκλειστικά μέχρι τώρα. Το κρατικό fund επενδύει σε μετοχές της Tesla ύψους περίπου 2 δισ. δολαρίων και σκοπεύει να συμμετάσχει στη νέα μετοχική σύνθεση της επιχείρησης. Αυτή η επένδυση έρχεται να προστεθεί σε άλλες παρόμοιες όπως είναι εκείνη των 3,5 δισ. στην Uber, των 45 δις στη SoftBank και άλλες μελλοντικές επενδύσεις όπως είναι εκείνη στον όμιλο Virgin.

Μέρος του σχεδίου αποτελεί και η φουτουριστική πόλη Neom σε μια απομονωμένη χερσόνησο στα βορειοδυτικά, η οποία προβλέπεται ότι θα φιλοξενεί περισσότερα ρομπότ παρά ανθρώπους.

Πρόκειται για ένα προτζεκτ ύψους 500 δισ δολαρίων και όπως ανέφερε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ η δραστηριότητα της πόλης θα λειτουργεί με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη και το Internet of Things.

To σχέδιο θα υλοποιηθεί στις όχθες της Ερυθράς Θάλασσας. Κάποια τμήματά του θα συνορεύουν με την Αφρική και την Αίγυπτο. Θα αφορά σε τομείς τεχνολογίας αιχμής, όπως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αφαλάτωση, τη βιοτεχνολογία, την κάθετη γεωργία, τα φωτοβολταϊκά θερμοκήπια, την ψηφιοποίηση, τα μίντια, την ψυχαγωγία, τις αυτόνομες μαζικές μεταφορές και τα taxis drones. Κι ακόμα την τρισδιάστατη εκτύπωση, τη ρομποτική και τις νανοτεχνολογίες.

Κάποιοι επικριτές του σχεδίου κάνουν λόγο για προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες τέτοιου είδους οι οποίες περιελάμβαναν και βιομηχανικές περιοχές στην έρημο.

Τη στιγμή που ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας βλέπει άνοδο στη ζήτηση για πετέλαιο κατά 10% στα 103,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2040, η τεχνολογική πρόοδος, η στροφή στα ηλεκτρικά οχήματα και σε άλλες μορφές εναλλακτικής μετακίνησης, οι περιορισμοί στις εκπομπές ρύπων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση στη ζήτηση και να διαψεύσει αυτές τις προβλέψεις.

Με βάση αυτό το δεδομένο, βασική στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας παραμένει η διαφοροποίηση των πηγών εσόδων και η αλλαγή του χάρτη της οικονομίας. Αυτό σημαίνει την απεξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο κάτι που περιλαμβάνεται και στο πρόγραμμα της χώρας μέχρι το 2030.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η εισαγωγή στο χρηματιστήριο, του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού, Saudi Aramco, η αξία του οποίου φθάνει στα 2 τρισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider