«Χρυσωρυχείο» για τις φαρμακευτικές η κάνναβη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χρυσωρυχείο» για τις φαρμακευτικές η κάνναβη

Για τους περισσότερους, η χορήγηση μαριχουάνας σε παιδιά συνεπάγεται ποινική δίωξη, όχι πρωτοφανή κέρδη.

Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της GW Pharma. Τη Δευτέρα, μόλις η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του νέου της φαρμάκου Epidiolex με βάση την κάνναβη, η μετοχή της σημείωσε άλμα 120%.

Μετά από την εκτίναξη αυτή, η GW συγκαταλέγεται στις μόλις 10 εταιρείες του δείκτη βιοτεχνολογίας Nasdaq Biotech Index που έχουν καταγράψει θετικές αποδόσεις για το έτος και, μάλιστα, βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Αυτό που ανακοίνωσε η εταιρεία είναι ότι το νέο της παρασκεύασμα, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, έχει μειώσει αισθητά τα επιληπτικά επεισόδια των παιδιών που πάσχουν από το σύνδρομο Dravet, για το οποίο δεν υπήρχε μέχρι στιγμής αποτελεσματική αγωγή.

Η επιτυχία του Epidiolex δεν είναι καλή είδηση μόνο για τους ασθενείς και τη GW, η οποία είχε εναποθέσει στο παρασκεύασμα κάνναβης της ελπίδες της για να σβήσει τις αποτυχίες από άλλες δοκιμές του παρελθόντος. Αποτελεί, επίσης, απόδειξη ότι τα φαρμακευτικά παρασκευάσματα με κάνναβη μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικά από τις τυπικές θεραπείες με ιατρική μαριχουάνα.

Εδώ και πολύ καιρό οι φαρμακευτικές εταιρείες διατείνονται ότι τα παράγωγα της κάνναβης είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία μιας μεγάλης σειράς ασθενειών, από διαβήτη έως σχιζοφρένεια, αλλά ο ρυθμός της βελτίωσης που παρατηρείται στους ασθενείς είναι αργός.

Το Epidiolex δεν είναι το πρώτο παρασκεύασμα της GW με βάση την κάνναβη. Η εταιρεία έχει ήδη λάβει έγκριση για την κυκλοφορία του Sativex, ενός άλλου παρασκευάσματος που περιέχει παράγωγα κάνναβης και χορηγείται για τη θεραπεία μιας διαφορετικής διαταραχής, το οποίο όμως δεν έχει λάβει έγκριση στις ΗΠΑ. Για την ανάπτυξη και την πώληση του εν λόγω φαρμάκου, η εταιρεία έχει συνεργαστεί με κολοσσούς του κλάδου, όπως η Bayer και η Otsuka.

Η έγκριση, όμως, ενός αντιεπιληπτικού φαρμάκου στις ΗΠΑ αποτελεί πολύ μεγαλύτερο deal από το Sativex. Το Epidiolex, το οποίο ανήκει εξ’ ολοκλήρου στην GW, παρασκευάζεται με φυτική υγρή κανναβιδιόλη (CBD), ένα από τα βασικά κανναβιοδοειδή που περιέχει η μαριχουάνα. Το CBD δεν αποτελεί ψυχοδραστική ουσία και δεν περιέχει τετραϋδροκανναβινόλη (THC), η οποία έχει ψυχοδραστική επίδραση.

Αυτή τη στιγμή, η GW δοκιμάζει το φάρμακο και σε μια δεύτερη σπάνια διαταραχή και τα αποτελέσματα των δοκιμών αναμένονται εντός του έτους. Ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής αλλά και της δεύτερης δοκιμής στο σύνδρομο Dravet, θα αποφασίσει η εταιρεία εάν και πότε θα καταθέσει αίτημα στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προκειμένου να κυκλοφορήσει στην αμερικανική αγορά.

Εάν η FDA εγκρίνει το φάρμακο για την αντιμετώπιση κάποιας από τις δύο αυτές διαταραχές, τότε το Epidiolex θα καταχωρηθεί ως «ορφανό (orphan)» από την αμερικανική υπηρεσία, εξασφαλίζοντας για την εταιρεία δικαίωμα για περισσότερα χρόνια αποκλειστικής διάθεσης. Σε αυτή την περίπτωση, η GW θα έχει δικαίωμα επίσης να τιμολογήσει υψηλότερα το προϊόν.

Η GW ευελπιστεί να εισάγει το πρωτοποριακό φάρμακο στην αμερικανική αγορά χωρίς συνεταίρο, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Justin Gover. Σε αυτή την περίπτωση, το κέρδος για τη βρετανική εταιρεία θα είναι τεράστιο και θα ανοίξει το δρόμο για ακόμη υψηλότερη κερδοφορία.

Όσο υπερβολικό και αν ήταν το άλμα 120% στη μετοχή της εταιρείας τη Δευτέρα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η τομή που φέρνει το νέο φάρμακο σε ολόκληρο τον κλάδο είναι τεράστια: εκτός από τη GW και οι υπόλοιπες εταιρίες που δουλεύουν σε ανάλογα παρασκευάσματα είδαν τη μετοχή τους να καταγράφει τεράστια κέρδη, μετά την ανακοίνωση της GW.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος για τα εν λόγω παρασκευάσματα, αλλά είναι πολλά υποσχόμενος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider