Γιατί το πρόστιμο-μαμούθ της ΕΕ στην Google δεν τρομάζει τους επενδυτές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί το πρόστιμο-μαμούθ της ΕΕ στην Google δεν τρομάζει τους επενδυτές

To πρόστιμο – ρεκόρ ύψους 4,3 δισ. ευρώ που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Google αποτελεί την μέχρι στιγμής μεγαλύτερη επίθεση ρυθμιστικής Αρχής έναντι των τεχνολογικών γιγάντων. Όμως επενδυτές και αναλυτές ξεπέρασαν γρήγορα την είδηση καθώς θεωρούν πως η απόφαση δεν θα επηρεάσει άμεσα την λειτουργία της Google.

Η πραγματική ζημιά θα εξαρτηθεί από το πόσο επιθετικά θα κινηθεί από εδώ και πέρα η Κομισιόν απέναντι στις συμφωνίες της Google με τους κατασκευαστές smartphone και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Ακόμη σημαντικό ρόλο θα παίξει το πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι μεγάλοι ανταγωνιστές της Google όπως η Amazon.com και η Microsoft.

Όπως ήταν αναμενόμενο η Κομισιόν θεώρησε τις συμφωνίες που κλείνει η Google με τους κατασκευαστές τηλεφώνων που τρέχουν το λειτουργικό Android μονοπωλιακές και ζήτησε από την αμερικανική εταιρεία να αλλάξει αυτή τη συμπεριφορά. Πρόκειται για μια επίθεση κατά μιας εξαιρετικά κερδοφόρας τακτικής της Google, η οποία με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζει την ευρεία χρήση των υπηρεσιών της όπως τη μηχανή αναζήτησης, τον chrome web browser και το app store της σε περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο συσκευές.

Η συμφωνία λειτουργεί ως εξής: Η Google δίνει στους κατασκευαστές κινητών το λογισμικό Android δωρεάν με αντάλλαγμα όμως να προεγκαθιστούν τις εφαρμογές της, ειδικά να θέλουν να διαθέτουν τo Play App store που διαθέτει περισσότερες από ένα εκατομμύριο εφαρμογές. Η τεχνολογική εταιρεία επίσης πληρώνει του κατασκευαστές αλλά και τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές της στις συσκευές τους.

Μέσω αυτών των συμφωνιών η Google συλλέγει δεδομένα που της αποφέρουν σημαντικά κέρδη μέσω στοχευμένων διαφημίσεων. Η εταιρεία ερευνών EMarketer υπολογίζει πως τα ετήσια έσοδα της Google από online διαφημίσεις ξεπερνά τα 50 δισ. δολάρια, ή περίπου το ένα τρίτο της συνολικής αγοράς.

Οι αναλυτές πάντως δεν προβλέπουν κάποια επίπτωση στα αποτελέσματα και στην λειτουργία της Google από το πρόστιμο. Τουλάχιστον όχι άμεσα. Και αυτό κυρίως επειδή η απόφαση της ΕΕ δεν απαγορεύει στην εταιρεία να διαθέτει τις υπηρεσίες στα κινητά. «Ο καταναλωτής απλά θα κατεβάσει τις εφαρμογές της Google στο κινητό του όταν το αγοράζει, όπως κάνει και αυτή τη στιγμή στο iPhone», αναφέρει ο αναλυτής της Credit Suisse Στίβεν Τζυ σε σημείωμά του προς τους πελάτες της τράπεζας μετά την επιβολή του προστίμου. Ο ίδιος εκτίμησε πως το πρόστιμο θα έχει «ελάχιστες επιπτώσεις».

Οι μετοχές της μητρικής της Google, Alphabet έκλεισαν χωρίς μεταβολή στα 1.212,87 δολάρια την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη. Ενδοσυνεδριακά είχαν σημειώσει πτώση 0,7%.

Μεγαλύτερη επίπτωση μπορεί να έχουν πιθανές πρωτοβουλίες από ανταγωνιστές της Google όπως η Amazon και η Microsoft για να κλείσουν αντίστοιχες συμφωνίες με τους κατασκευαστές κινητών. Η Amazon έχει ήδη ξεκινήσει να το κάνει αυτό με τον ψηφιακό βοηθό Alexa που ανταγωνίζεται το Google Search.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider