Οι πιέσεις των ΗΠΑ προς πάσα κατεύθυνση ρίχνουν το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι πιέσεις των ΗΠΑ προς πάσα κατεύθυνση ρίχνουν το πετρέλαιο

Η ανακοίνωση-έκπληξη για την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων και η αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής από την πλευρά των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ «σέρνουν» προς τα κάτω την τιμή του πετρελαίου, η οποία έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και ένα μήνα στα 68 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη σημείωσαν πτώση 0,8% ενώ το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API) ανέφερε ότι αναμένει ότι τα αποθέματα θα σημείωναν αύξηση κατά 629.000 βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα ενώ οι εκτιμήσεις της κυβέρνηση ς την Τετάρτη έκαναν λόγο για πτώση κατά 4,1 εκατ. βαρέλια.

Το αργό υποχώρησε κατά 9% τον Ιούλιο εν μέσω απειλών για έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας ο οποίος θα μπορούσε να ανακόψει την οικονομική ανάπτυξη αλλά και τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Η Goldman Sachs ανέφερε ότι η ενδεχόμενη άντληση από τα αμερικανικά αποθέματα έκτακτης ανάγκης, υποδηλώνει ότι η Σαουδική Αραβία ανταποκρίνεται στην αυξημένη πίεση που δέχεται από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να παράξει περισσότερο. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζει και η ενδεχόμενη μείωση των εξαγωγών από το Ιράν λόγω των κυρώσεων, κάτι που επίσης ενισχύει την αστάθεια των τιμών.

Ο Will Yun, αναλυτής της Hyundai Futures σημειώνει ότι «η εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας συνεχίζεται και η αυξανόμενη πίεση από την πλευρά του Τραμπ να διατηρηθούν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα εμποδίζει την όποια άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Η αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων θα μπορούσε να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να «χτίσουν» αποθέματα προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα για τη θερινή περίοδο οδήγησης.

Ένα ακόμη στοιχείο το οποίο πρέπει να συνεκτιμηθεί είναι η πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να εισάγει νομοθετική ρύθμιση στη Γερουσία με σκοπό να παρέχεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να κάνει αγωγές κατά των μελών του ΟΠΕΚ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Σημαντικές για τον κλάδο είναι και οι εξελίξεις στη Λιβύη. Η χώρα αυξάνει την παραγωγή στα κοιτάσματα που βρίσκονται στα ανατολικά αντισταθμίζοντας την απώλεια χιλιάδων βαρελιών από τη μερική παύση λειτουργίας της μεγαλύτερης δεξαμενής της χώρας (και την αναστολή των εξαγωγών) ύστερα από την απαγωγή των εργατών που δούλευαν εκεί. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν πτώση 0,7% στα 2,01 δολάρια το γαλόνι ύστερα από τα κέρδη 1,2% που σημείωσαν την Τρίτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider